Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Muzeju naktī varēs apskatīt arī Latvijas Bankas galveno ēku

Šogad pirmo reizi Muzeju naktī būs atvērtas arī Latvijas Bankas (LB) galvenās ēkas durvis Rīgā, K.Valdemāra ielā 2A, informē LB.

Centrālā banka šogad Muzeju naktī piedāvās ieskatu vēsturiskās bankas ēkas arhitektūrā, izstādi par naudu no tapšanas līdz iznīcināšanai "Nauda – droša, tīra un skaista", apmeklētāju centru "Naudas pasaule" un sarunas par ekonomiku ar bankas ekspertiem LB padomes sēžu zālē. Pasākumi sāksies 15.maijā plkst.19, ilgs līdz plkst.1.

Kā norāda LB, Krievijas impērijas laikā būvētā tipveida bankas ēka, kuras arhitektonisko veidolu, fasāžu un interjera dekoratīvo apdari plānojis arhitekts Augusts Reinbergs (1860-1908), ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. "Ikdienā cilvēku gaitas uz centrālo banku neved, taču atnākušie nereti saka, ka ēkā jūtas kā muzejā," vēsta bankas pārstāvji. Ēkā labi saglabājusies vēsturiskā bankas atribūtika – seifu durvis, klientu kasu lodziņi u.c.

Izstādē "Naudas pasaule" apskatāma interaktīva ekspozīcija par naudu un tās lomu ekonomikā vēsturiskajā naudas glabātavā. Savukārt izstādē "Nauda – droša, tīra, skaista" tiek vēstīts par stāstiem, kas stāv aiz daudzām lietām, ar ko cilvēki ikdienā aprod un īpašu uzmanību tām nepievērš. Tas attiecas arī uz naudu, ko lietojam, uz to, kā tā aprit, cik ilgi dzīvo.

"Viens no piemēriem: svinot atjaunotās Latvijas Republikas 20 gadus, cilvēki interesējās par naudu tajos laikos, un daudzi atceras maciņos ierastās stipri nolietotās rubļa zīmes. Pašlaik esam pieraduši pie tīras naudas, jo viena banknote savā mūžā LB iegriežas 2-5 reizes, un tad jau mašīna to atzīst par nolietotu un iznīcina. Neliela izstāde ar ikdienā neredzamiem naudas paraugiem un citiem eksponātiem ievedīs viesus naudas pasaules aizspogulijā ar stāstu par naudas ceļu no tapšanas līdz iznīcināšanai, par naudas drošību un Latvijas skaisto naudu – tajā skaitā vairāk nekā 70 zelta un sudraba monētām, kas ieguvušas daudzas starptautiskas balvas," izstādi slavē LB.

Apmeklētāju centrs ierīkots vēsturiskajā naudas glabātavā. LB ziņo, ka šo centru mēdz saukt par muzeju, un tas arī darbojas līdzīgi kā daudzi modernie muzeji Eiropā un pasaulē – izglītojot, atkodējot informāciju, dodot cilvēkiem noderīgu saturu viegli uztveramā formā un iesaistot tos. Naudas pasaule stāsta par naudu, Latvijas ekonomiku šodien un rīt, taču fiksē arī atjaunotās Latvijas Republikas naudas un naudas politikas vēsturi.

Tāpat Muzeju naktī LB ekonomisti tiksies ar viesiem piecās sarunās, kuru kopējais ietvars ir "Skaidra ekonomiskā politika – ceļš uz sabalansētu izaugsmi un labklājību". Pēdējā no sarunām, kas būs īsi pirms pusnakts, būs par to, kā "ķirbi pārvērst atpakaļ karietē jeb kā izeja no krīzes meklējama līdzsvarotā budžeta un monetārajā politikā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja