Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Noslēpumainais mākslas vilciens Cosmic Underground piestās Rīgā

Cosmic Underground ir dažādu atzītu Eiropas mākslinieku veidots 10 vagonu vilciens, kas laikā no 20. septembra līdz 11. novembrim šķērsos Eiropu no Igaunijas līdz Portugālei.

Vilciens apstāsies projekta dalībvalstu stacijās Tallinā, Rīgā, Viļņā, Bigoščā, Poznaņā, Legņicā, Vroclavā, Jeleniā Gorā, Varšavā, Toruņā, Caldas da Rahinhā, Lisabonā un Guimaraesā, pastāstīja projekta producents Latvijā Reinis Druvietis.

Septembra sākumā Tallinas centrālajā stacijā mākslinieki izveidoja 10 vagonus ar instalācijām, spēles telpām, katru no tiem tematiski veltītu kādai poļu rakstnieka Staņislava Lema grāmatai vai stāstam. S. Lema darbs Atgriešanās no zvaigznēm arī kalpo kā projekta galvenais moto. Latviju, veidojot instalācijas divos vagonos, pārstāv mākslinieki Gints Gabrāns un Elīna Cērpa.

Divu mēnešu ilga ceļojuma laikā mākslas vilciens šķērsos Eiropu no Tallinas līdz Guimaraes. Katrā pilsētā, kurā tas apstāsies, notiks mākslas izrāde. Tā tiks rādīta 14 pilsētās, piecās valstīs – Igaunija, Latvja, Lietuva, Polija un Portugāle. Tā scenārijs balstās uz audiovizuālajām instalācijām, teātra uzvedumiem un dzīvo mūziku. Tā ir laika multidimensionāla pieredze, kurā sastopas zinātne un māklsa. Šī projekta mērķis ir sasaistīt cilvēkus, neskatoties uz vēstures, kultūras un valodas atšķirībām. Eiropas dzelzceļa infrastruktūra kļūst par līdzekli, kas veicina dialogu un vienlīdzību. Starptautiskais mākslas vilciens Cosmic Underground savieno austrumus ar rietumiem, parādot, ka Eiropai nav robežu.

Šo lielā mēroga mākslas projektu koordinē B61 Instytut (Polija), kā arī Tallinas gaismas festivāls Valgus festival (Igaunija), biedrība Make Art un producentu grupa Rain Project (Latvija), Casa Bernardo producentu grupa (Portugāle), sadarbojoties ar visu iesaistīto valstu satiksmes ministrijām, vēstniecībām, dzelzceļu kompānijām, sadarbības partneriem un mediju pārstāvjiem. Projektam ir piesaistīts Eiropas Savienības programmas Kultūra finansējums, kas sedz pusi projekta izdevumu, kā arī Eiropas Komisijas atbalsts. Latvijā mākslas projekts notiek ar VAS Latvijas Dzelzceļš atbalstu.

Vilciena sastāvs ieradīsies Rīgā 24. septembra rītā un dosies tālāk 25. septembra naktī, abu dienu vakaros izrādot piecas izrādes Latvijas Dzelzceļa stacijā pie 12. perona.

Starptautiskā mākslas vilciena Cosmic Underground izrāžu laiki: 24. septembrī plkst. 17.01, 18.31, 20.01, 21.31, 23.01, bet 25. septembrī plkst. 17.01, 18.31, 20.01, 21.31 un 23.01. Biļešu skaits ir ierobežots, tās bez maksas ir pieejamas dažādos konkursos sociālajos medijos Draugiem.lv un Facebook.com. Vairāk informācijas: cosmicunderground.eu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja