Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Par bailēm no kredītiem

Nedēļas nogalē gadījās lasīt valdības vadītāja Ivara Godmaņa domugraudus intervijā Rīgas laikam. Ar daļu no viņa teiktā tā arī paliku uz jūs, jo neesmu īpašos draugos nedz ar fiziku, nedz rokmūziku. Taču dažus domugraudus gan uztvēru, jo tie bija domāti tieši man. Kā tādi tie arī aizķēra stīgu dvēselē.

Proti, vairākās vietās intervijā diezgan tiešā tekstā I.Godmanis tā kā norādīja, ka aizņemties naudu no bankas, nav tas labākais, ko vajadzētu darīt. Ka tie cilvēki tā īsti neapzinās risku, ko uzņemas. Pats viņš atzina, ka naudu neesot aizņēmies. Tā izskatās pēc viņa dzīves filosofijas, un tā tas arī varētu būt, ja vien viņš nebūtu valdības vadītājs, kura teiktajam un darītajam ir tik liels svars. Droši vien, ka pašam Godmanim ir paveicies, ja nav bijis jāņem kredīts nedz dzīvokļa pirkšanai, nedz līzings auto iegādei. Taču ne jau visiem tā veicas.

Daudzi no manas paaudzes (kas gan ir atšķirīga vecuma ziņā no Godmaņa ar tīksmi piesauktās viņa un Zatlera paaudzes) ir cauri juku laikiem izgājuši ar gana labu izglītību, darbu, bet bez zināma drošības spilvena – vecāku nodrošinātas mājvietas. Jo bieži paši vecāki denacionalizācijas un īpašumu pārdales ceļā ir palikuši bez savas pajumtes. Vai arī joprojām mitinās padomju laika superšaurajos miteklīšos.

Tā nav bijis agrāk un tā nebūs arī vēlāk, jo mūsu bērniem jau būs ielikts lielāks pamats dzīvē – tagad mūsu par kredītiem pirktie mājokļi. Taču par tiem kādam ir jāmaksā, un to arī darām mēs. Ne jau mēs to sava prieka pēc darām, jo gan jau zinātu, kur notērēt to naudu, kas tagad aiziet ikmēneša kredītmaksājumos.

Mēs sakožam zobus un maksājam, jo zinām, kādēļ. Tādēļ, lai mūsu bērniem būtu vieglāka dzīve nekā mums. Kredīts savā ziņā ir arī attīstību dzenošs spēks, jo, uzņemoties naudas saistības, cilvēks ir motivēts strādāt labāk, pelnīt vairāk, kāpt straujāk pa karjeras kāpnēm. Un galu galā sanāk arī vairāk maksāt nodokļos valstij. Naudas aizņemšanās un ieguldīšana attīstībā (cilvēka cienīgs mājoklis pēc būtības arī ir attīstība) ir bijis ekonomikas dzinulis gadu simtiem, ja ne tūkstošiem pasaulē.

Tieši tādēļ man dīvaina liekas premjera attieksme. Ja pa starpu gadās kāds, kurš nav aprēķinājis savas iespējas kredīta ņemšanā, tādēļ jau pārējie nav vainīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja