Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pārdomas piektdienā: Par žurnālistiem, diplomātiem un munkeviciem

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Vakar Latvijas Žurnālistu savienībā notika sava veida apvērsums. Pats tur nebiju. Kaut kā man ir sanācis, ka darba dienas pēcpusdienā man ir ... erm, varbūt būtu jājūtas neērti, bet man personīgi ir jāstrādā. Taču pēc tam man pastāstīja, kas tur noticis, proti -- ieradušās pāris aģitbrigādes, kuras šturmēja bastionus un savienībai ievēlēja jaunu valdi.

Tajā darbosies piecas personas no Ventspils naftas meitas uzņēmumiem, trīs no tā laikraksta, kura vadība masu informācijas līdzekļos darbojas tajos brīžos, kad nav aizņemta kandidējot uz Saeimu no PCTVL saraksta ... un jā, vēl arī Māra Lībeka no _Latvijas Avīzes_. Nākas kost pirkstos. Visus garos gadus, kamēr LŽS lielākoties bija vienas ambiciozas sievietes biznesa projekts, es nebiju tās biedrs, jo nesaredzēju jēgas. Tad vadību pārņēma ļaudis, kuri par žurnālistiku kaut ko sajēdz -- un iestājos. Nu ir noticis apvērsums. Laikam jau nebūs tūlīt pat jādedzina biedra karte. Jaunievēlētais LŽS priekšnieks Juris Paiders no _Atkarīgās Rīta Avīzes_ jau paguvis solīt, ka blakus sava veida arodbiedrības pienākumiem organizācija varētu arī padomāt par ētiku, "mēģinot atrast vienotu kopsaucēju ļoti dažādiem izdevumiem ar atšķirīgiem īpašniekiem, biznesa plāniem un politiskajām nostādnēm." Baidos, kamēr ētika tiks uzskatīta par procesu, kurš notiek izdevumu, un nevis cilvēka un viņa sirdsapziņas līmenī, šī saruna būs visnotaļ bezjēdzīga, bet redzēsim. J. Paiders ir erudīts cilvēks ar plašām zināšanām pat ļoti, ļoti daudzās jomās. Grāmatas ir rakstījis. _Dienas Biznesu_ ilgu laiku vadījis...

***

Ja par Atkarīgo Rīta Avīzi, tas ir laikraksts, kuram nu ļoti gribētos, ka pirms brīža izskanējusī Amerikas Savienoto Valstu vēstnieces runa Latvijas universitātē būtu klasificējama kā "amerikāņu kundzes" (kā diplomāti nodēvēja "Tautas" partijas ierindas biedrs Mākoņos) personīgs izlēciens un nekas vairāk. Šodien avīzē Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš atkal demonstrē, cik ļoti viņš kā politiķis ir degradējies kopš laikiem, kad bija mērs un premjerministrs. Viņam vēl joprojām neesot skaidrs "cik šī vēstnieces runa bija saskaņota." Vēl Atkarīgā ir sameklējusi kādu vārdā nenosauktu "avotu diplomātiskajās aprindās", kurš cerīgi bilst, ka "par \'mākoņiem\' un \'jūras malu\' ierēdņi ASV Valsts departamentā droši vien nesaprata." Te nu varu teikt ar absolūti vislielāko pārliecību, kādu vien spēju uzkurbulēt, ka runa bija pavisam saskaņota, jo ASV vēstnieki pasaulē runā sava prezidenta vārdā, un "ierēdņi Valsts departamentā" teikto par mākoņiem un jūras malu saprot pat ļoti labi. Varat ticēt, ka runas aspriešanas laikā viņi par to jautāja. Varat ticēt, ka viņiem tas tika paskaidrots. Pat vairākkārt.

***

Un pēdīgi, es ļoti priecājos katru reizi, kad nākas secināt, ka kāds politikānis ir kaut ko iemācījies, jo tas nemaz tik bieži nenotiek. Šodien vēlos uzslavēt Jūrmalas mēru Raimondu Munkevicu, kurš vakar "100. pantā" nodemonstrēja, ka ir iemācījies vienu nu galvenajiem politikāņu noteikumiem: Intervijas laikā vajag sākt runāt un tad absolūti neskatoties ne uz ko, turpināt runāt un runāt un runāt. Tas nevien ļauj neatbildēt uz uzdoto jautājumu, tas ļauj nesaklausīt arī precizējošos un nākamos jautājumus. Bravo, Raimond! Labi darīts! Varbūt kāds cits uzstāšanos uzskatītu par nepieklājīgu, bet es gan ne. Jo politikānim ir jāmāk pastāvēt par savu. Lai arī kas šis "savs" būtu vai nebūtu. Nabaga Jūrmalas iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja