Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pelču pili okupē foto meistari

Septiņdesmit divi fotogrāfi no 24 valstīm šajā nedēļā ir pulcējušies Kuldīgas novada Pelču pilī, kur notiek Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola (ISSP) un tās dalībniekus izglīto pazīstami šīs jomas profesionāļi.

"Par pasniedzējiem esam izvēlējušies tādus fotogrāfus, kuri ir nostiprinājuši savu vārdu pasaulē un patlaban rada interesantus un mākslinieciski augstvērtīgus darbus," teic ISSP pārstāve Liāna Beņķe, taču ne mazāk svarīga ir šo meistaru pieredze un vēlme strādāt ar cilvēkiem un palīdzēt viņiem attīstīt savas prasmes. Savukārt ikviens fotogrāfijas interesents tiek aicināts uz lekcijām, kuras Pelču pilī notiek ik vakaru.

Atklāt un noslēgt šo publisko pasākumu ciklu vasaras skolas organizatori ir uzticējuši Markam Šteinmecam, kurš vienlaikus ir gan klasiskas, gan arī modernas melnbaltās fotogrāfijas pārstāvis no Amerikas Savienotajām Valstīm. Kādā no intervijām mākslinieks atzinis, ka viņu interesē darbi, kuri uzdod jautājumus, bet nesteidzas sniegt atbildes. Piektdien, 8. augustā, plkst. 20.30 Marks Šteinmecs lasīs lekciju par franču kolēģi un dokumentālās fotogrāfijas pionieri Ežēns Atžē un vecumdienu brīvība.

Kaislīgi un inteliģenti

Otrdien, 5. augustā, plkst. 20.30 multimediju un filmu eksperts Adriāns Kelterborns, fotoaģentūras Magnum vadošais producents, vēstīs par to, kā stāstīt fotogrāfiskus stāstus ar dažādu mediju palīdzību. Tās pašas dienas plkst. 21.45 savus neparastos darbus prezentēs izcilais čehu fotožurnālists, aģentūras VII līdzdibinātājs Antonins Kratohvils, kurš pēdējās desmitgadēs apceļojis pasaules karstākos punktus. "Prasme sajaukt kopā fundamentāli eklektisku un daudzšķautņainu dvēseli ar unikālu un trauksmainu vīziju - neatkarīgi no tā, vai mēs runājam par viņa reportāžu attēliem, slavenību portretiem vai reklāmas kampaņām," viņa stilu raksturo interneta vietne Vogue.it. Starp čehu fotožurnālista bilžu varoņiem ir tādi pazīstami vārdi kā Bono, Deivids Bovijs, Debija Herija no grupas Blondie, Džonijs Deps, Džordžs Klūnijs, Žans Reno un citi.

Trešdien, 6. augustā, plkst. 20.30 lekciju Džons Bērks - lieliskākais kara fotogrāfs, par kuru nekad neesat dzirdējuši lasīs Saimons Norfolks, kurš pats tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem dokumentālajiem fotogrāfiem pasaulē. Kaislīgs, inteliģents un politisks - tā tiek raksturots Nigērijas pilsētā Lagosā dzimušais un Lielbritānijā dzīvojošais Saimons Norfolks, kurš savā daiļradē pēta kara ietekmi uz cilvēci. Ceturtdien, 7. augustā, plkst. 20.30 japāņu fotogrāfe un laikmetīgā māksliniece Jurie Nagasima, kura savos darbos skata ģimenes, dzimuma un seksualitātes tēmu, runās par pagājušā gadsimta 90. gadu kustību Girly photo, kad Japānas fotogrāfijā ar kamerām rokās ielauzās daudz sieviešu. Tās pašas dienas plkst. 21.45 uzstāsies radošais tandēms fotogrāfs Rafals Milahs un grafikas dizainere Aņa Nalencka no Polijas, kuri kopā veidojuši vairākus izcilus izdevumus un klātesošajiem stāstīs par savu sadarbību.

Reputācijas spēks

"Mēs katru gadu mēģinām nodrošināt pasniedzēju dažādību - no dokumentālās fotogrāfijas līdz laikmetīgās mākslas pārstāvjiem," akcentē Liāna Beņķe, kura kopā ar kolēģiem regulāri dodas uz dažādiem fotogrāfijas festivāliem un notikumiem Eiropā un citviet, lai sekotu līdzi aktualitātēm un iepazītos ar potenciālajiem pasniedzējiem. Atvilināt pazīstamus vārdus uz Pelču pili viņiem palīdz deviņos gados iemantotā reputācija. Daudzi par šo Latvijā notiekošo fotogrāfijas vasaras skolu jau ir dzirdējuši no saviem kolēģiem, kuri šeit ir viesojušies un pasnieguši iepriekšējos gados, jo savos iespaidos viņi labprāt dalās ar citiem. "Arī ārpus Latvijas vienmēr cenšamies satikties ar fotogrāfiem un dažādām organizācijām, jo personisks kontakts vienmēr nostrādā labāk par e-pastu, kurus viņi saņem simtiem," atklāj ISSP pārstāve.

Šogad studentiem ir iespēja piedalīties portretu radīšanā, ar fotogrāfiju pētīt vēstures tēmu un darīt citas lietas. Viena meistarklase ir sarīkota arī vietējiem jauniešiem no Kuldīgas novada, kuri iepriekš varējuši vien klausīties lekcijas vai kļūt par modeļiem fotogrāfu projektos. "Ievērojām, ka viņiem ļoti interesē tas, kas notiek vasaras skolā, bet līdz šim nevarējām piedāvāt īstu iespēju iesaistīties," saka Liāna Beņķe.

Šogad 12 jauniešu bez īpašas iepriekšējas pieredzes vienu nedēļu apgūst fotografēšanas pamatus, veidojot savus personiskos stāstus pie itāļu pasniedzējiem. Arī viņu darbi tiks eksponēti noslēguma izstādē, kas tiks atklāta sestdien, 9. augustā, plkst. 19 Kuldīgas Mākslas namā. "Tādā veidā vēlamies ieguldīt vietējās vides attīstībā - ne tikai reizi gadā atbraukt un aizbraukt, visu paņemot sev līdzi," viņa piebilst.

Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē www.issp.lv. Nākamajā otrdienā, 12. augustā, plkst. 18 fotogrāfi Jurie Nagasima un Marks Šteinmecs uzstāsies arī Rīgā, koprades telpā The Mill.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja