Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Politiskā konsolidācija: par ko un pret ko?

Šā bloga sākumā vēlos paskaidrot, ka nerakstu visas „Sabiedrība citai politikai” (SCP) vārdā, bet paužu tikai savu viedokli par pašlaik politiskajā vidē virmojošo jautājumu – politiskā konsolidācija.

Patiesībā jautājums ir daudz aktuālāks – būt vai nebūt mūsdienīgai Latvijas valstij. Ja Latvijas politikā esošie cilvēki, kuri patiešām, un nevis tikai savās runās, iestājas par eiropeisku, demokrātisku, modernu, nekorumpētu un sociāli atbildīgu valsts pārvaldi, nespēs vienoties par to, kā pārvaldīt šo valsti, mums draud sociālā un nacionālā katastrofa. Var droši apgalvot, ka, ja finanšu sistēma vēl tiek mākslīgi elpināta un tādējādi uzturēta pie dzīvības, tad veselības aprūpes, zinātnes un izglītības jomas ir praktiski iznīcinātas šī vārda mūsdienīgā izpratnē.

Latvijas politikai ir jāmaina kurss un šis kurss nav uz nacionālistisku, neoliberālu, oligarhisku, korumpētu un iekšēji novājinātu valsti. Šim kursam ir jābūt uz patiesu tiesiskumu, ekonomsku attīstību un sociāli atbildīgu tirgus ekonomiku. Kādu laiku agrāk es brīdināju, ka patreizējās krīzes apstākļos mēs riskējam zaudēt tās nelielās sociālās politikas atliekas, kura tika paglābtas no deviņdesmito gadu reformām. Tagad šis paredzējums ir piepildījies.

„Sabiedrība citai politikai” pārstāvji piedalās politiskajās sarunās ar Pilsonisko savienību (P), Jauno laiku (JL), kā arī citu partiju pārstāvjiem, lai noskaidrotu, vai mums kopīgi ir pa spēkam šo situāciju izmainīt par labu sabiedrībai un valstij. Šīs sarunas ir grūtas, un, lai gan ir pirmie panākumi, rezultāts vēl nebūt nav tik tuvu kā gribētos.

Uzskatu, ka, ja mēs runājam par mūsdienīgu politisko konsolidāciju, tai ir jānotiek uz trīs partiju līdztiesīgas bāzes. Šīs partijas ir SCP, PS un JL. Tas arī nozīmē to, ka šai aliansei vajadzētu pievienoties līdzīgus principus atbalstošiem cilvēkiem no politiski aktīvās sabiedrības daļas vai pat no citām partijām. Šī apvienība nedrīkstētu par savu vaduguni izvēlēties etnisko principu vai kādu citu šauru, mūsdienu sabiedrību šķeļošu doktrīnu. Lai šādu apvienību izveidotu, vēl garš ceļš ir ejams, jo mums, SCP ir svarīgi, lai Latvija beidzot kļūtu par sociāli atbildīgu valsti, kuras galvenais princips ir nevis sausi budžeta skaitļi, bet cilvēks, viņa dzīvība, veselība un labklājība. Šai apvienībai noteikti ir jābūt vairāk centriski orientētai, nekā tradicionālās Latvijas labējās partijas. Tomēr galvenais – šai apvienībai ir jāizcīna tāda Latvija, kur nevis daži bagāti cilvēki lemj mūsu nākotni par labu savām savtīgām interesēm, bet gan sabiedrības kopīgais labums un vienkārša cilvēka labklājība ir galvenā politiskā mērvienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja