Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

RSU Anatomijas muzejā un internetā būs skatāma mākslinieces Laimdotas Malles rezidence

No šī gada janvāra sākuma līdz pat maija beigām RSU Anatomijas muzejā rezidēs māksliniece Laimdota Malle. Rezidences laikā māksliniece pētīs muzeja kolekciju un veidos jaunus mākslas darbus, kurus muzejā paredzēts izstādīt šī gada nogalē. Ik piektdienu mākslinieces darbam varēs sekot līdzi arī attālināti tiešraidēs, informēja muzejā.

Mākslinieces darbnīca uz rezidences laiku ir iekārtota RSU Anatomijas muzeja otrajā stāvā, kur caur stikla durvīm mākslinieces radošo procesu var vērot arī muzeja apmeklētāji. Savukārt piektdien, 23. februārī, no 14.00 līdz 15.00 pirmo reizi būs iespējams mākslinieces darbnīcā ielūkoties arī attālināti, pieslēdzoties tiešraidei RSU Anatomijas muzeja Facebook kontā. Tiešraides turpmāk notiks katru piektdienu no 14.00 līdz 15.00.

Mākslinieka darbnīcā notiekošais parasti ir intīms, citu acīm slēpts. Māksliniece Laimdota Malle skaidro, kāpēc šo parasti neredzamo radošā procesa daļu viņa ir izvēlējusies padarīt publisku:

"Rezidences laikā pētu Anatomijas muzeja kolekciju, veidojot dialogu par dzīvo un aizgājušo, sastingušo un iekapsulēto, lai darinātu jaunu mākslas darbu ciklu. Lai tuvinātos un saprastu kolekciju, notiek jaunu materiālu izmēģinājumi, meklējumi un tehniku apgūšana. Tiek pētītas atšķirīgas tekstūras, imitētas materialitātes un izraisītas fizikālas nejaušības. Tas ir aizraujošs un ne līdz galam prognozējams process, kas bieži vien paliek iesprostots darbnīcā, citiem neredzams. Tomēr tā ir kā atsevišķa, dinamiska notikumu daļa, ar ko vēlamies dalīties no dažādiem skatu punktiem – attālinājumā un palielinājumā, nejaušībās, kulminācijās un monotonumā, savā īstumā, ilgumā, ziņkārē, pat mikroskopiskā līmenī –, padarot mākslas darbu veidošanas procesu pieejamāku skatītājiem.”

RSU Anatomijas muzejs ar māksliniekiem dažādu projektu ietvaros ir sadarbojies arī iepriekš, bet pirmo reizi šī sadarbība notiek rezidences formā. Plašāk par rezidences ieceri stāsta muzeja vadītāja Ieva Lībiete:

“Šāda prakse – uzņemt rezidējošus māksliniekus anatomijas muzejos un kolekcijās – ir salīdzinoši izplatīta valstīs, kurās ir spēcīgas medicīnas mākslinieku un ilustratoru kopienas, piemēram, Lielbritānijā un Beļģijā. Arī mums šāda iecere bija lolota jau ilgāku laiku. Tāpēc tad, kad pie mums ar ideju un jau radītām skicēm ieradās māksliniece Laimdota Malle, nebija šaubu, ka ir jāmēģina. Uz pieciem mēnešiem esam nodevuši mākslinieces Laimdotas Malles rīcībā atsevišķu telpu, kurā viņa ir iekārtojusi savu darbnīcu, esam snieguši ekskluzīvu pieeju visām muzeja kolekcijām un esam devuši pilnīgu radošo brīvību. Ir aizraujoši vērot, kā, mijiedarbojoties vietai, lietām un cilvēkiem, risinās radošais process. Priecājos, ka pateicoties RSU Informācijas Tehnoloģiju departamenta kolēģu atbalstam, radošajā procesā būs iespējams ielūkoties ikvienam interesentam, jo, sākot no 23. februāra, piektdienās nodrošināsim interneta tiešraides muzeja Facebook kontā."

Māksliniece Laimdota Malle strādā ar dažādiem medijiem, piemēram, ar zīmējumiem, tēlniecību, izdruku un animāciju, lai radītu instalācijas, caur kurām izzina un iztaujā kolektīvās un personīgās pieredzes. Mākslinieces darbu prakse sasaucas ar Anatomijas muzeju eksponātu estētiku, tādējādi veidojot jaudīgas sinerģijas potenciālu.

Laimdota Malle ir beigusi maģistrantūras programmu Manchester Metropolitan University, Lielbritānijā, un maģistrantūru Latvijas Mākslas akadēmijā, gūstot arī starptautisku atpazīstamību par savu radošo pieeju un inovatīvajiem meklējumiem. 2023. gadā Laimdota Malle bija nominēta Purvīša balvai par instalāciju OOZE.

Mākslinieka rezidence Anatomijas muzejā notiek pirmo reizi un to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Stradiņa universitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja