Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Vēsma Kontere McQuillan: Par profesionālu interjeru (Designers Saturday, turpinājums)

Problēma gan Norvēģijā, gan Latvijā ir viena - ar interjeru projektēšanu nodarbojas gandrīz visi - gan gleznotāji, gan keramiķi, gan juristi, kas pirms tam pāris gadus pamācījušies lietišķās mākslas vidusskolā. Gan arī visdažādāko trīs mēnešu dizaina kursu beidzēji, kas profesionālā vidē iesaukti par škola dizainera imeni Maši i Nataši.

Profesionāļiem interesantākā Designers Saturday daļa bija Doga (Dizaina un arhitektūras centrs).

Doga izstādījās gan jau pieminētie Norway Says, gan tika uzrādīti studentu mēbeļu konkursa uzvarētāji, gan NIL rīkotā interjeru konkursa uzvarētāji.

NIL ir Norvēģijas interjera arhitektu un mēbeļu dizaineru nacionālā asociācija. Šādas organizācijas ļoti pietrūkst Latvijas interjera arhitektiem un interjera dizaineriem. Protams, pastāv Arhitektu savienība un Dizaineru savienība. Pie pašreizējās būvniecības tempiem Arhitektu savienībai nav laika krāmēties ar tādiem sīkumiem kā interjera arhitektu interešu aizstāvība, bet Dizaineru savienība, kurā ir biedri no visdažādākajām dizaina sfērām, sākot ar grafisko dizainu, beidzot ar tekstilu, nav īpašas intereses par vienu specifisku nozari.

Problēma gan Norvēģijā, gan Latvijā ir viena - pie esošā tirgus, ar interjeru projektēšanu nodarbojas gandrīz visi - gan gleznotāji, gan keramiķi, gan juristi, kas pirms tam pāris gadus pamācījušies lietišķās mākslas vidusskolā. Gan arī visdažādāko trīs mēnešu dizaina kursu beidzēji, kas profesionālā vidē iesaukti par škola dizainera imeni Maši i Nataši. Norvēģijā par Mašu un Natašu jāuztraucas vēl nav, bet dažādas privātas skolas, kas piedāvā dizaineru apmācību divu gadu laikā, pastāv, un ir samērā populāras.

Kā uzskata Magdalena Eckersberg ,kas ir NIL projektu vadītāja, ar kuru man izdevās parunāties Designer Saturday, divi gadi ir par maz profesijai, kurai ir nepieciešams ne tikai ar iedzimtu vai uztrenētu māksliniecisko spēju kopums, bet arī tīri tehniskas zināšanas, gan būvju konstrukcijās, gan akustikā, gan apgaismojuma projektēšanā, gan citās inženierzinībās.

Daudzās valstīs pastāv tā pati sistēma kas Latvijā - arhitekti tiek izglītoti Arhitektūras fakultātē RTU, bet interjeristi - Latvijas Mākslas Akadēmijā. Arī Oslo arhitekti izglītību iegūst AHO (Oslo School of Architecture) , bet interjeristi KHIO (Oslo National Academy of the Arts). Abas šīs skolas tiek akceptētas, stājoties NIL.

Oslo tāpat kā Rīgā, daudz tiek runāts par mīnusiem, ko iegūst studenti, tādēļ, ka arhitektūras un interjera apmācības ir šķirtas. Un Oslo tāpat kā Rīgā, ļoti daudz no spējīgākajiem interjeru projektētājiem, ir ar arhitektu izglītību.

Arī šajā gadā par labāko starptautiskā žūrija atzina interjeru, kas ir arhitektu biroja ASKIM/LANTTO Arkitekter MNAL, sadarbībā ar MNIL Anne Sofie Fet un arkitekt MNAL Niels Marius Askim, darbs. Tas ir biroja interjers - rekonstrukcija, kurā arhitekti ir atstājuši atsegtas bēniņu konktrukcijas, norobežojot tās ar pilnstikla kontrukcijām - mūsdienu rekonstrukcijai ideāli atbilstošs piegājiens. Latvijā šo pieeju 2005.gadā nodemonstrēja NRJA arhitekts Uldis Lukševics ar Drupu māju.

Otrajā vietā palika norvēģu supermeitenes snovbordistes Kari Traa Concept Store - veikals. Pēc visai veiksmīgās snovborda līnijas Kari ir sākusi ražot arī drēbes. Interjera autori Haltenbanken V / Ørjan Djønne , interiørarkitekt MNIL/ arkitekt MNAL.

Balts veikals, atrisināts izmantojot digitālās tekltonikas paņēmienus, ar sintētiski spilgtiem akcentiem, kas koķetē ar norvēgu etnogrāfiskiem motīviem (ari aktuāla pieeja )

Trešā vieta tika Studiecampus - studentu servisa centram , kas pieder Norwegian School of Management. Autori Niels Torp arkitekter og inteririørarkitekter v Trine Rosenberg , interiørarkitekt MNIL

Tas ir tipisks piemērs, kad interjera risinājumu nosaka jau pats arhitektūras apjoms, raksturīgs jaunbūvēm.

Rezumējot var teikt, ka uzvarētāji nodemonstrēja trīs populārākos paņēmienus mūsdienīga interjera veidošanā, un tos var apskatīt NIL mājas lapā www.nil.no

Paskaidrojumi:
arkitekter MNAL - arhitekts, Norvēģijas Arhitektu Savienības biedrs
interiørarkitekt MNIL - interjera arhiktekts, NIL biedrs
"Mašas un Natašas vārdā sauktā dizaineru skola" - tulkojums no krievu valodas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja