Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Sinfonietta Rīga aicina baudīt kamersimfonijas žanra pasaules virsotnes

3. novembrī  plkst.19 Lielajā ģildē Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē aicina uz koncertu Adamsa kamersimfonija un Viļuma jaundarbs, informē orķestra pārstāve Aija Semjonova. Kamersimfonijas žanra pasaules virsotnes Allana Petešsona un Džona Adamsa skaņdarbos un latviešu komponista Mārtiņa Viļuma ilgi gaidītās kamersimfonijas pasaules pirmatskaņojums.

Stundu pirms koncerta Minsteres zālē saruna ar diriģentu Normundu Šnē un komponistu Mārtiņu Viļumu.Viens no divdesmitā gadsimta izcilākajiem komponistiem līdzās Gustavam Māleram, Dmitrijam Šostakovičam  - Allans Petešsons, savu renesansi sāk piedzīvot tikai šobrīd. Grūti ir izskaidrot likteņa untumus un dzīves pagriezienus, kuru dēļ ievērojamu komponistu mūzika atrod savu klausītāju ilgi pēc darbu sacerēšanas.

Latvijā un Rīgā Petešsona mūzika šķietami nav skanējusi vispār, tāpēc 3. novembra koncerts būs notikums tiem, kuri zin šo cilvēku un kas vēlas iepazīties ar viņa darbiem klātienē. Petešsona dzīve ir bijusi grūta, sarežģīta, traģiska, ar ļoti  melnu dzīves novakari, tajā pašā laikā viņa mūzika ir pilna ar dažādiem pārdzīvojumiem, nokrāsām, izjūtu gammām, un viņa vēriens sacerot skaņdarbus ir uzmanības vērts. Viņa darbu klāstā ir septiņpadsmit simfonijas, vairāki darbi stīgu orķestrim, tajā skaitā Trešais koncerts stīginstrumentiem, kuru dzirdēsim koncertā. Šis darbs ir kā simfonija stīgu instrumentu grupai, veidota ar milzu vērienu, bagātīgu skaņu paleti un īstu meistara roku.

Diriģents Normunds Šnē: "Man ir ļoti liels prieks, ka Petešsona mūzika beidzot ir nonākusi līdz mums, un es nešaubos, ka tā gūs lielu atsaucību Rīgas klausītāju sirdīs un dvēselēs."

Šis vakars solās būt kontrastiem bagāts. Komponists Mārtiņš Viļums ir uzrakstījis jaunu darbu, kas ir veltīts tieši kamerorķestrim Sinfonietta Rīga. Mārtiņa uzmanība pret skaņas mikroskopiskajām detaļām ir apbrīnas vērta. Tas izvirza daudzus līdz šim nesastaptus uzdevumus mūzikas izpildītājiem, kā arī atvērs jaunus apvāršņus klausītājiem. Klausītāji iespējams piedzīvos tādas skaņas šajā skaņdarbā, kādas vēl nebūs nācies sastap un dzirdēt no koncertzāles skatuves.

Džona Adamsa kamersimfonija ir kamerorķestra Sinfonietta Rīga uzticams un pārbaudīts šedevrs. Mūzika no kuras staro optimisms, enerģija, dzīvesprieks, labākās amerikāņu tradīcijas, virtuozitāte un fināls, kas balansē uz milzu ātruma un neizspēlējamības robežas, kur orķestris var parādīt savu spēlētprasmi, spēles prieku un azartu.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.  Biļetes cena - Ls 5-15.

Koncerta rīkotājs – Latvijas Koncerti

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Adriānas Vīgneres izstāde Humānās konstrukcijas

Adriānas Vīgneres izstāde Humānās konstrukcijas ir laikmetīgā formā gleznots stāsts par domām un sajūtām mūsdienu laiktelpā, kur apziņa, ka cilvēciskās esības radītais vienā brīdī var kļūt vien ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja