Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sinfonietta Rīga Liepājas Mākslas forumā izpildīs pasaulē reti atskaņotu videooperu

Svētdien, 2. oktobrī, plkst. 17festivālu Liepājas Mākslas forums noslēgs neparastais un pasaulē reti atskaņotais itāļu komponista Fausto Romitelli meistardarbs – videoopera An Index of Metals, kas klausītājiem piedāvās sirreālu un audiovizuālu mūsdienu operas pieredzi

Šo opusu izpildīs laikmetīgās mūzikas lietpratēji – valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mūziķu ansamblis un soprāns Joanna Frešele diriģenta Normunda Šnē vadībā, informēja festivāla rīkotāji.

Īsi pirms savas nāves komponists Fausto Romitelli, atdzīvinot sapni par totāli ainavisku mākslu, kopā ar savu draugu, videomākslinieku Paolo Pačīni (Paolo Pachini), dzejnieci Kenku Lekoviču (Kenka Lèkovich), skaņu mākslinieku Frančesko Džjomi (Francesco Giomi) un videomākslinieku Leonardo Romoli radīja unikālu audiovizuālu opusu An Index of Metals jeb Metālu indekss. Tas ir mežonīgs, abstrakts stāstījums, kas pārvērš operas tradicionālo formu – tā mērķis ir iegremdēt klausītāju skaņas un gaismas transā.

"Tiem, kas atnāks uz koncertu Liepājā, būs iespēja šo visu baudīt klātienē, jo neviens ieraksts nepiedāvā to atmosfēriskumu un klātbūtnes sajūtu, kas ir jūtama, tikai klausoties šo darbu koncerta brīdī. No sirds iesaku izmantot šo iespēju, jo darba tehnoloģija ir ļoti sarežģīta, un diez vai tuvākajā laikā tas Latvijā tiks atskaņots vēl," aicina Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

Futūristu manierē radītā video opera apvieno žilbinošu orķestrāciju, elektrisku un psihedēlisku pasauli, balsi, kas spēlējas ar efektiem, murmina ar reverbiem, raustās megafonā, kliedz kā popzvaigzne un elektriskās ģitāras partitūru, kādu neviens “nopietns” komponists nekad nav uzrakstījis. Šo skaņu pasauli vizuālā telpā uzbur uz trim ekrāniem projicētas autonomas filmas, kas vizuāli atveido skaņu kā plūstošas gaismas kustības.

Aprakstot šī skaņdarba unikalitāti, Normunds Šnē atklāj: "Romitelli Metālu indekss ir jauns skats uz mūsdienu operu, uz dažādu mediju sintēzi un, manuprāt, neticami veiksmīgs un ļoti neparasts darbs. Tas ir darbs, kas vēršas pie mūsu zemapziņas, darbs, kurā skan akustiskie instrumenti, taču principā nav nevienas dzīvas skaņas – tās visas ir pamatīgi apstrādātas un tiek izmantoti daudz un dažādi skaņu efekti. Sirreāla dzeja un ļoti abstrakts video – šie ir komponenti, kas saplūst vienā materiālā un izveido šo vienreizējo, neatkārtojamo mākslas darbu."

Šo darbu kopā ar valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga" mūziķu ansambli izpildīs laikmetīgās mūzikas interprete, poļu soprāns Joannu Frešele, atklājot Kenkas Lekovičas transformētā libreta mākslas valodu. Mūzika soprānam un vienpadsmit pastiprinātiem stīgu instrumentiem ar kontrapunktu palīdzību attīstīs "piesārņotu" tembru, taču Paolo Pačīni un Leonardo Romoli veidotās video projekcijas aizpildīs vizuālo telpu ar pārpasaulīgu atmosfēru.

Kamerorķestra Sinfonietta Rīga sniegums trīskārt novērtēts ar valsts augstāko apbalvojumu akadēmiskajā mūzikā – Lielo mūzikas balvu, bet ar prestižo ierakstu balvu Grammy novērtēta orķestra dalība igauņu komponista Arvo Perta albuma ieskaņojumā. Orķestri raksturo jauneklīga degsme, izzināšanas prieks un vēlme atklāt neizzinātus horizontus. Jau kopš orķestra dibināšanas 2006. gadā tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Normunds Šnē. Sinfonietta Rīga mūziķi ir gados jauni, erudīti un radošām idejām apveltīti mākslinieki. Tie ar neatslābstošu aizrautību turpina izzināt I un II Vīnes Klasicisma skolas muzikālo mantojumu, arvien saviem klausītājiem aktualizē 20. gs. muzikālos fenomenus un stilu novirzienus, meklē spilgtas parādībās mūsdienu mūzikas pasaulē.

Joanna Frešele (Joanna Freszel) ilgus gadus koncertē ar labākajiem Polijas kameransambļiem un simfoniskajiem orķestriem. Viņa ir specializējusies laikmetīgās mūzikas interpretācijā, tostarp I. Stravinska, Ģ. Ligeti, A. Perta, R. Haubenštoka-Ramati un P. Mikietina skaņdarbos. Līdzās jaunākajai mūzikai viņa veiksmīgi izpilda arī baroka, klasikas un romantisma repertuārus. Joanna Frešele ir saņēmusi daudzus prestižus apbalvojumus un atzinības vokālajos konkursos Polijā un citās pasaules valstīs. Papildus solistes karjerai, dziedātāja radījusi arī vairākas izglītības programmas, piemēram, poGŁOSka [DZIRDESrunāšana] un samoŚPIEW [pašDZIEDĀŠANA], kas aplūko interesantākās mūsdienu vokālās mākslas un balss izglītības parādības.

LMF noslēguma koncerts Sinfonietta Rīga. Videoopera An Index of Metals notiks Liepājas koncertzāles Lielais dzintars Lielajā zālē. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīklā.

No 30. septembra līdz 2. oktobrim septembrim festivāls Liepājas Mākslas forums’22 jau astoto reizi aicina būt kopā mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētkos. Astoņi spilgti notikumi piedāvās laikmetīgās mūzikas, dejas un foto mākslas notikumus, kā arī cirka izrādes un meistarklases ģimenēm, pulcējot ne tikai izcilus māksliniekus no Latvijas, bet arī Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Somijas un Argentīnas.

Festivāla programma pieejama mājaslapās: www.lmf.lielaisdzintars.lv un www.lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja