Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Amerikāņu baritons Kristofers Līks Rīgā atzīmēs operas debijas jubileju

Amerikāņu baritons un bass Kristofers Līks 6. augustā Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē atzīmēs desmit gadu jubileju kopš savas operdziedātāja debijas Latvijā, kā arī kopš amerikāņu un latviešu skatuves māksliniekus vienojošās organizācijas The American Friends in Latvia dibināšanas.

Jubileja tiks atzīmēta ar bezmaksas koncertu, kurā Kristoferam Līkam pievienosies divi arīdzan starptautiski zināmi amerikāņu operdziedātāji – tenors Nikolass Simpsons un soprāns Frančeska Agvado. Repertuārā tiks iekļautas gan senlaiku dziesmas, gan populāru operu ārijas. Trio izpildīs arī latviešu komponistu Artas Jēkabsones un Daces Aperānes šim notikumam veltītus darbus, pievienojoties pianistei Ilzei Ozoliņai un vijolniecei Diānai Reimanei. Koncertprogrammas tēma būs Trakulīgie 20ie, liekot uzsvaru uz 18., 19., 20. un 21. gadsimta divdesmito gadu vokālo mūziku.

"Programmā tiks pētīta gadsimtu anatomija, uzsverot, kā katrs no tiem piedzīvo savu sarežģīto trešo desmitgadi jeb divdesmitos gadus," saka Kristofers Līks. "Tas ir brīdis, kad katrs gadsimts pāriet no iepriekšējā identitātes un autoritātes un cīnās, lai stingri apliecinātu savu identitāti un politisko virzienu. Šajā programmā piedāvāsim mūziku, kas atspoguļo katras desmitgades noskaņas, cīņas un cerības, lai ļautu saprast, ka māksla un mūzika bija un būs tas, kas mūs šādos brīžos dziedina, palīdz izturēt grūtības, tās pārvarēt un galu galā uzplaukt no jauna. Šāds vēstījums šobrīd ir ļoti svarīgs, jo tas ir atgādinājums, ka mums priekšā ir arī labākas dienas."

Baritons un bass Kristofers Līks pie mums nav svešinieks, jo pēdējos desmit gados ik pa laikam uzturējis mākslinieciskas saiknes ar Rīgu, uzstājoties dažādos gan ar operu, gan džeza mūziku saistītos pasākumos. Tāpat Līks bija viens no runātājiem pasākumā TEDxRiga 2018. gadā. Arī starptautisku atzinību viņš guvis gan ar operas un oratorijas, gan baroka dziesmu un džeza standartu repertuāru. Pēc prestižās Džuljarda skolas pabeigšanas Ņujorkā Līks uzstājies Rosīni Operas festivālā Pezāro un Spoleto festivālā Itālijā, Vasaras mūzikas festivālā Zalcburgā, Ņujorkas Pilsētas operā, Kārnegija zālē Ņujorkā, Kenedija centrā Vašingtonā, Sentluisas operas teātrī, Konektikutas Liriskajā operā, Ņūorleānas operā, Birmingemas operā, Tulūzas operā un vēl daudzviet citur.

Mīļākās operas lomas viņam ir Belkore Mīlas dzērienā, Oņegins Jevgeņijā Oņeginā un Figaro Seviļas bārddzinī, savukārt no oratorijas repertuāra viņš izceļ basa solo G. F. Hendeļa Mesijā, J. S. Baha Ziemassvētku oratorijā un V. A. Mocarta Rekviēmā. Ar baroka dziesmu repertuāru Līks daudz koncertējis Austrijā, Itālijā un Francijā, liekot uzsvaru uz reto un skaisto Vivaldi un Skarlati kamermūziku. Līks ir arī Ričarda Dolana, Rapaporta, Kurta Veila fonda, Crescent City operas konkursa un Līderkrancas konkursa balvu saņēmējs. Laikrakstā The San Francisco Examiner par viņa uzstāšanos rakstīts: "Kristofers apbūra klausītājus ar balsi, kas izklausās tikpat ērti kā džeza standartos, tā pilnbalsīgās operas ārijās."

Godalgoto tenoru Nikolasu Simpsonu dziedāšana aizvedusi uz visiem kontinentiem, ļaujot uzstāties uz dažādām skatuvēm. Viņš iejuties daudzās lomās, tajā skaitā Kavaradosi Toskā, Tanheizera, Kroņprinča Klusajā naktī un daudzās citās. Pērn Simpsons debitēja Linkolna centrā Ņujorkā, iejūtoties Almaviva lomā Teatro Nuovo iestudētajā Seviļas bārddzinī. Laikraksta The New York Times recenzents pēcāk slavēja Simpsonu par "spilgto skanējumu un plašo lirismu", bet portālā OperaWire tika rakstīts par "fantastisku jauno tenoru vislabākajā formā, kurš apvieno pārliecinošu aktierspēli ar tehnisku virtuozitāti". Šā gada maijā Nikolass Simpsons debitēja arī Kārnegija zālē, uzstājoties kā solists kopā ar New England Symphonic Ensemble.

Savukārt soprāns Frančeska Agvado laikrakstā The Washington Post izpelnījusies atzinību par viņas balss pārliecinošo precizitāti un artikulāciju. Ar panākumiem debitējusi Santucas lomā Zemnieka godā Maiami Liriskajā operā, viņa pievienojās Palmbīčas operai un pēcāk devās turnejā gan pa ASV, gan citām zemēm. Agvado izpilda arī koncertdarbus, tostarp Štrausa dziesmas un Mālera 4. simfoniju. Rudens sezonā viņa atgriezīsies Maiami Liriskajā operā Karmenas titullomā, kā arī uzstāsies kopā ar Frederikas simfonisko orķestri.

Mākslinieciskā sadarbība starp latviešiem un citu tautību cilvēkiem ir ierasta prakse daudzām latviešu diasporām ārvalstīs. Piemēram, latviešu-amerikāņu, latviešu-kanādiešu un latviešu-britu kopienas savas mākslinieciskās partnerības svin šo ārvalstu svētku kontekstā, bet pašā Latvijā tās tiek atzīmētas reti. Ņujorkā bāzētā organizācija The American Friends in Latvia vēlas nosvinēt latviešu-amerikāņu mākslinieciskās sadarbības jubileju arī Latvijā.

Koncerts Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē notiks 6. augustā pulksten 19.30.

Bezmaksas biļetes pirms pasākuma varēs izņemt bilesuserviss.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja