Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Bungu skaņās dimdēs Grīziņkalns

Baltijas bundzinieku samitā pulcēsies ap 300 bundziniekiem.

Ap Grīziņkalnu spieto jaunieši. Šodien, 6. jūlijā, te uz pasākumu Štuka par bazaru pulcējas ielu dzejnieki jeb brīvrunas improvizācijas meistari. Latvijas labākie un talantīgākie hiphopa frīstaila lietpratēji sacentīsies par galveno balvu – 1000 eiro vērtu naudas prēmiju. Dalībnieki savas frīstaila prasmes apliecinās vairākās kārtās, kur katrā no tām tiks noteikts temats, kurš dalībniekam ir prasmīgi jāapspēlē. Līdzās slavenākajiem batlotājiem Edavārdi un Sniegs sacentīsies arī atlases uzvarētājs Reinis Smilga.

Bet nākamais pasākums – 9. jūlijā – būs jau daudz skaļāks. Grīziņkalnā, Ghetto Games parkā notiks lielākais bundzinieku pasākums Ziemeļvalstīs – Baltijas bundzinieku samits, kas vienkopus pulcēs ap 300 dalībniekiem. Samita ietvaros notiks meistarklases, bundzinieku krāmu tirgus un konkursi, bet svētdienas vakarā plkst. 18 visi samita bungotāji apvienosies kopīgā priekšnesumā. Samits iekļauts Latvijas valsts simtgades norišu programmā, un koncerta repertuārā iekļauti arī Latvijas mūzikas vēsturē nozīmīgi skaņdarbi.

Pasākuma galvenais organizators Andžejs Grauds Baltijas bundzinieku samitu salīdzina ar sniega piku, kura tikko sākusi velties no kalna un drīz pārvērtīsies lavīnā. Samits notiks jau trešo reizi, un ar katru gadu tas ir aizvien vērienīgāks. "Interese par pasākumu pieaug, un uz to vairs nav jāaicina, paši piesakās," Andžejs ir gandarīts.

Kurš sevi var pieskaitīt bundzinieku saimei – vai jāspēlē kādā grupā, vai var piedalīties arī tas, kurš spēlē bungas gājēju tunelī? "Protams, arī bundziniekiem ir dažādas kategorijas – tādi, kuri ir profesionāļi un pelna ar to sev iztiku, ir amatieri un ir bērni, kuri grib spēlēt bungas, tāpat ir tādi, kuri tikai māca bungu spēli," uzskaita Andžejs un piebilst: "Galvenais – lai pašam ir bungas un vēlme tās spēlēt! Nav svarīgi, kādā līmenī, jo tāpēc jau arī būs meistarklases, rings un būs iespēja dzirdēt labākos un mācīties no viņiem." Uz samitu sabrauks arī buņģieri no Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Krievijas, Polijas, Zviedrijas.

Pats Andžejs Grauds ir pasniedzējs savā Bungu skolā un grupā Gain Fast muzicē jau desmit gadu. Ilgu laiku bijis sesiju bundzinieks, kādi ir vairums Latvijas bundzinieku, un piedalījies dažādos projektos. Taču pasākumos Andžejs var uzspēlēt arī bungu solo. "Viens pats var uztaisīt veselu programmu. Ballītēs un pilsētu svētkos sanāk labi uzkurināt publiku!" viņš stāsta. Andžejam ir klasiskais bungu komplekts, un to viņš uzskata par spēcīgu izgudrojumu. Vidēji komplektā ir piecas bungas un dažādi palīginstrumenti. Latvijā bundzinieki apguvuši arī perkusijas, džambas, kongas, šeikerus un vēl citu veidu sitaminstrumentus. "Saviem audzēkņiem, kuri nevar izšķirties, ko spēlēt – bungas vai ģitāru, vienmēr saku: ja spēlēsi bungas, sanāks arī pārējie instrumenti," teic A. Grauds.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja