Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čigānu pasaule Lielajā dzintarā

Viena no pasaulē atzītākajām romu dziedātājām Monika Lakatoša kopā ar apvienību Gipsy Voices ļaus iepazīt valahu čigānu kultūras spēcīgās dziesmas un ritmiskās melodijas koncertā sestdien, 26. martā, plkst. 18.00 Liepājas koncertzāles notikumu sērijā Pasaule Lielajā dzintarā.

Klausītājiem gan klātienē koncertzālē Lielais dzintars, gan tiešraidē platformā Digitālais dzintars mākslinieki sagatavojuši īpašu sajūtu vakaru.

Čigānu tautai mūzika un dziesma ir komunikācijas veids. Romu ģimenēs nav pieņemts izteikt jūtas, emocijas vai mīlestību vārdos, tas tiek darīts ar dziesmu palīdzību. "Mēs vēlamies šīs sajūtas sniegt cilvēkiem, kuri ieradīsies uz mūsu koncertu, lai katrs aiznestu līdzi uz savām mājām daļu no šīm čigānu emocijām un ilgi atcerētos to, ka Ungārijas valahu čigānu grupa ļāva viņiem ieskatīties ļoti svarīgā savas kultūras daļā," Monika Lakatoša atklāj koncerta būtību.

Mēdz uzskatīt, ka čigānu mūzikas pamatā ir amizantais, steidzīgais ritms, bet patiesībā senais, dziļais čigānu mūzikas žanrs ir pamācoša, emocionāla, improvizēta, reizēm noslēpumaina balāde. Šīs dziesmas pavada vienkārši ritma instrumenti. Gaidāmajā koncertā mūziķi atklās abas šīs tautas mūzikas puses: skanēs gan saldsērīgas un saviļņojošas melodijas, gan straujie un priekpilnie mūzikas ritmi no apvienības albuma Hangszín, tulkojumā – Tonis. Kopā ar 2018. gadā izveidoto grupu Gipsy Voices Monika Lakatoša izpildīs valahu tautas etniskos skaņdarbus oriģinālā skanējumā – tieši tā, kā grupas dalībnieku ģimenēs tie dziedāti kopš agras bērnības. Koncertā dziedātājas balsi pavadīs tradicionālie instrumenti – alvas kanna, karotes, koka sils, kā arī ģitāra.

Monika Lakatoša dzimusi Budapeštā valahu čigānu ģimenē un dziedāšanu apguvusi pašmācības ceļā radu lokā. Pirms 25 gadiem viņa, pašai nezinot, tika pieteikta tobrīd populārākajam Ungārijas talantu šovam un kļuva par pirmo romu tautības uzvarētāju šā šova vēsturē. Kopā ar savu vīru Mihāju Rostāšu dziedātāja 2004. gadā nodibināja apvienību Romengo, ar kuru kopā apceļojuši Dienvidameriku un Āziju, kā arī uzstājušies Berlīnes filharmonijā un Frankfurtes operā. Gan grupas oriģinālmūzika, gan Monikas pirmais, 2017. gadā izdotais solo albums iekļuva Eiropas Pasaules mūzikas Top 10. Dziedātāja 2020. gadā godalgota pasaules mūzikas forumā Womex, kategorijā Labākais mākslinieks, šogad viņa saņēma Ungārijas augstāko apbalvojumu kultūrā Kossuth Award.

Biļetes – koncertzāles informācijas centrā un Biļešu paradīzē. Pieeju tiešraidei var iegādāties www.digitalaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja