Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Elīna Garanča dziedās Parsifāla pirmizrādē Baireitas festivālā

Mecosoprāns Elīna Garanča šovasar debitēs Riharda Vāgnera mūzikas mekā – Baireitas festivālā. Viņa dziedās Kundri lomu operas Parsifāls pirmizrādē festivāla atklāšanā 25. jūlijā, kā arī 30. jūlijā un 12. augustā

Šī ziņa tika izplatīta pagājušās nedēļas beigās un kļuva par patīkamu pārsteigumu gan vāgneristiem, gan Elīnas Garančas cienītājiem. Sākotnēji bija paredzēts, ka Kundri partijā Baireitā debitēs mecosoprāns Jekaterina Semenčuka, taču personisku apsvērumu dēļ viņa ir atcēlusi savu dalību izrādē. Parsifāla ciklā Baireitā šajā lomā būs dzirdama ne tikai Elīna Garanča, bet arī Jekaterina Gubanova (15., 19., 23. un 27. augustā). Titulpartijā debitēs tenors Džozefs Kaleja.

Vāgnera pēdējās operas jauniestudējumu veidos diriģents Pablo Erass-Kasado un režisors Džejs Šeibs – viņi Baireitā strādās pirmo reizi. Parsifāls solās būt jauno tehnoloģiju piepildīts: Džejs Šeibs ar savu Ņujorkas ansambli Jay Scheib & Co. ir attīstījis īpašu pieeju laikmetīgajai skatuves mākslai, kas apvieno improvizāciju, fizisko teātri, kino un tehnoloģiju izmantojumu. Režisors darbojas gan drāmas, gan mūzikas teātrī.

Elīnas Garančas dalība Baireitas festivālā būs ievērojama ar to, ka tieši tur, paša Vāgnera projektētajā teātrī, viņa pirmo reizi atveidos Kundri skatītāju klātbūtnē. Kā zināms, pirmo un pagaidām vienīgo reizi latviešu prīma nodziedāja Kundri diriģenta Filipa Žordāna un režisora Kirila Serebreņņikova iestudētajā pirmizrādē Vīnes Valsts operā pandēmijas laikā 2021. gada aprīlī – Parsifāls tika nofilmēts tukšā zālē un vēlāk parādīts internetā un televīzijā. Šajā izrādē Vīnē Elīna Garanča atgriezīsies 2024. gada 28. martā, 1. un 3. aprīlī.

Elīna Garanča kļūs par otro latviešu dziedātāju Baireitas festivāla vēsturē: pirmais ir basbaritons Egils Siliņš, kurš 2018. un 2019. gadā dziedāja karaļa heroldu Loengrīnā, 2022. gadā – Votānu Reinas zeltā. Vēl agrāk, 2010. gadā, Baireitā debitēja diriģents Andris Nelsons, kura vadībā šeit ir skanējis Loengrīns (2010–2014) un Vāgnera opermūzikas koncerti (2021, 2022).

Šā gada programmā līdzās Parsifāla jauniestudējumam būs Nībelunga gredzens, Tanheizers, Klīstošais holandietis un Tristans un Izolde. Festivāls turpināsies līdz 28. augustam.

Pašlaik Elīna Garanča spēlē Amnerisu Džuzepes Verdi Aīdā Londonas Karaliskajā operā (diriģents Marks Elders, režisors Roberts Kārsens; Elīna Garanča būs dzirdama līdz 23. maijam). 1., 2. un 3. jūnijā Berlīnes filharmonijā viņa dziedās Vāgnera Vēzendonkas dziesmas, pie Berlīnes filharmonijas orķestra diriģenta pults stāsies maestro Daniels Barenboims. 10. jūlijā Elīna Garanča un diriģents Karels Marks Šišons uzstāsies Dzintaru koncertzālē.

Informācija: bayreuther-festspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja