Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ģertrūdes baznīcā tiks pirmatskaņotas Šipkēvica, Tigula, Aperānes un Skuķes kompozīcijas

19. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncertā 24. augustā vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks pirmatskaņojums Jāņa Šipkēvica, Raimonda Tigula, Daces Aperānes un Evijas Skuķes jaunajām kompozīcijām, kurās kopā ar diriģentu Māri Sirmo un akadēmisko kori Latvija tiks izdziedāti personiski stāsti, atziņas un pārdomas par katra cilvēka attiecībām ar Dievu, informē pasākuma organizatori.

Komponists Jānis Šipkēvics himnu Ubi Caritas uzrakstījis kā atgādinājumu par to, kas mūsu dzīvē ir vissvarīgākais. "Kur žēlsirdība un mīlestība mīt, tur Dievs mīt. Šajā laikā tas varbūt izklausās banāli, ka mūzikā cenšamies atrast atbildes, kuras politika un citi spēki nespēj rast, taču nav iespējams risināt konfliktu ar spēku," uzskata Šipkēvics.

Dabas skaņu meditācijas meistars Raimonds Tiguls pamatu darbam The Brook (Strautiņš) guvis, viesojoties Islandē, kur pirms vairākiem gadiem dzirdējis dzejoli ar tikpat vienkāršu nosaukumu. Dzejoļa galvenajam varonim bērnībā patīk rakt strautiņus un vēlāk viņš saprot, ka arī dzīve tecējusi kā strautiņš un lauzusi savu ceļu. "Te var vilkt paralēles ar manu dzīvi, bērnību pavadīju laukos un biju īpaši aizrāvies ar strautiņu rakšanu. Paturpinot šo analoģiju, skaņdarbs vēsta par dzīvi kā strautiņu, kurš laužas uz priekšu un apbalvojums ir ceļš uz jūru, uz kaut ko plašāku," atklāj Tiguls.

Laikmetīgās komponistes Evijas Skuķes skaņdarbs Gods pārsteigs ar plašu telpas izmantojumu. "Tas nav gluži parasts skaņdarbs korim a capella, jo dziedātājiem nāksies katram savā laikā pārvietoties pa telpu. Klausītājam varbūt radīsies cīņas izjūta, jo materiāli apzināti slāņosies pāri viens otram," saka Skuķe. Skaņdarba pamatā komponiste izmantojusi dažādu reliģiju tekstus, caur kuriem cenšas akcentēt elementus, kas vieno visas ticības.

Romantiskas un gaisīgas pārdomas raisīs arī Daces Aperānes jaundarba pirmatskaņojums. Koncertā piedalīsies koklētāja Laima Jansone, kontrabasists Džoels Illerhags no Zviedrijas, pie klavierēm Jānis Šipkēvics un Valsts Akadēmiskais koris Latvija diriģenta Māra Sirmā vadībā. Festivāla atklāšanas koncerts notiks 24. augustā Rīgā, vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā plkst. 19.

Biļetes pieejamas šeit


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja