Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Koncertciklā "Krievu mūzikas pērles" skanēs G.Sviridova kino mūzika

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra cikla "Krievu mūzikas pērles" koncertā 12.decembrī Lielajā Ģildē līdzās krievu romantisma lielmeistara Pētera Čaikovska uvertīrai fantāzijai "Romeo un Džuljeta" un Sergeja Prokofjeva Trešajam klavierkoncertam skanēs savulaik tik populārās Georgija Sviridova kinofilmu melodijas. Programma nodota diriģenta Andra Veismaņa pārziņā.

Pēteri Čaikovski uzskata par romantisku un intīmi elēģisku mūzikas dzejnieku – cilvēka dvēseles gleznotāju. Uvertīra fantāzija "Romeo un Džuljeta" ir komponista pirmā pievēršanās izcilā angļu dramaturga Viljama Šekspīra darbiem, uz ko viņu pamudinājis krievu komponists M.Balakirevs.

Uvertīras mūzika atveido Šekspīra traģēdijas kolīzijas un galveno varoņu tēlus. Spilgti te izceļas neizsakāmi skaistā un degošas kaisles pilnā mīlas tēma, ko daudzi kritiķi vērtējuši kā vienu no labākajām melodijām krievu mūzikā vispār.

Savukārt gaisma un dzīvesprieks dominē S.Prokofjeva Trešajā klavierkoncertā, kas tapis 1921. gada vasarā Francijas Bretaņā, Atlantijas okeāna krastā, laikā kad komponists bija iemīlējies savā nākamajā sievā, dziedātājā Karolīnā Kodinā, kura vēlāk atskaņoja speciāli viņai rakstītas S.Prokofjeva dziesmas. Trešo klavierkoncertu Prokofjevs pats pirmatskaņojis Čikāgā. Bet 12. decembra koncertā solo atskaņos lietuviešu izcelsmes pianiste Mūza Rubackīte.

Georgijs Sviridovs Krievijā kļuvis populārs, pateicoties savas mūzikas tautiskajam raksturam un vienkāršajām liriskajām melodijām. Viņš ir Dmitrija Šostakoviča audzēknis Pēterburgas konservatorijā, taču atšķirībā no daudziem tā laika komponistiem nebaidījās rakstīt tradicionāli un vienkārši.

Poētiska ir G.Sviridova mūzika režisora Vladimira Basova 1964. gadā pabeigtajai filmai "Putenis" pēc A.Puškina stāsta motīviem. Komponists šeit smalki stilizē Puškina laiku, izteiksmīgi uzbur dabas ainas, sadzīvi un balles noskaņu virpuļojošajās valša skaņās. 1974. gadā no šīs mūzikas G.Sviridovs izveidojis svītu.

Dinamiska un savā vienkāršībā tieša, pat plakātiska ir G.Sviridova mūzika režisoru Sofijas Milkinas un Mihaila Šveicera 1965. gadā uzņemtajai spēlfilmai "Uz priekšu, laiks!" , kas veidota pēc Valentina Katajeva scenārija un stāsta par vienu dienu entuziasma pilnajā Magņitkas celtniecībā 1930. gados. Mūzikas fragments no šīs filmas ilgus gadus tika izmantots informatīvās televīzijas programmas "Laiks" noformējumā.

Biļešu cena uz koncertu Ls 5 – Ls 15. Studentiem, skolēniem un pensionāriem tiek piedāvātas biļetes ar atlaidi: studentiem un skolēniem atlaide 30%, pensionāriem atlaide 50%. Biļetes var iegādāties Lielajā Ģildē un visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja