Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Koncertos Toronto prezentēs kanādiešu un latviešu mūzikas albumu

Latviešu pianistes Dzintras Erlihas un Kanādas latviešu mecosoprāna Vilmas Indras Vītols jaunā, kanādiešu un latviešu komponistu mūzikas albuma "Tilts pār jūrām / The Bridge across the Seas“prezentācijas koncerti Kanādā notiks 20.martā Sv.Andreja baznīcā, 24.martā – Toronto Latviešu centrā, bet 27.martā – “Heliconian” koncertzālē, pianiste pavēstīja “Dienai” no Kanādas.

Koncertos piedalīsies arī komponista Tālivalda Ķeniņa dēls Juris Ķeniņš, kopā ar mūziķēm atskaņojot čella partiju Pētera Vaska “Trīs tautasdziesmu apdarēs” mecosoprānam, flautai, čellam un klavierēm. Koncerta programmā līdzās Pētera Vaska opusam un kanādiešu komponistu kamermūzikai skanēs arī Olivjē Mesiāna, Aleksandra Skrjabina, Tālivalža Ķeniņa, Lūcijas Garūtas un Ingmāra Zemzara skaņdarbi, kā arī jaunās komponistes Santas Bušs klavierdarbs “TransparenT,” kas veltīts Dzintrai Erlihai. 

Dz. Erliha priecājas, ka jaunais albūms jau ir guvis labas atsauksmes Kanādas presē, tostarp Kanādas mūzikas žurnāla “The Whole Note” kritiķe Tīna Kīka raksturo to kā spožu atklājumu un brīnišķīgu veltījumu komponista piemiņai, pozitīvi raksturojot visu albūmā ietverto skaņdarbu klāstu (pilnā versijā recenzija apskatāma www.thewholenote.com). Albūms tika nominēts arī Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai 2010.

Dziedātāja Vilma Indra Vītols ir beigusi Toronto Universitātes Operas skolu. Uzvara XXII gadskārtējā “Eckhardt-Gramatté” mūzikas konkursā Kanādā (1999) viņai deva iespēju sniegt plašu koncerttuneju visā Kanādā. Šogad kā Karaliskās aizjūras Aldeburgas festivāla stipendiāte Vilma koncertējusi arī Londonā. Dziedātāja daudzkārt uzstājusies ar Toronto Baroka operas trupu,  tostarp Japānā un Korejā. Ir daudz koncertējusi latviešiem gan Kanādā, gan arī ASV.  2000. gadā viņa piedalījās Imanta Ramiņa “Recordare” pasaules pirmatskanojumā, kā arī Penderecka “Credo”  pirmatskaņojumā Kanādā, Banfas vasaras festivālā. Dziedātāja īpaši specializējusies mūsdienu mūzikas atskaņošanā.  Ar grupu “Continuum” koncertējusi vairākos mūsdienu mūzikas festivālos.  Dziedātāja ir arī bieža soliste “Talisker Players” jaunās kamermūzikas koncertos. Vairāki komponisti īpaši Vilmai veltījuši savus darbus, tostarp arī Tālivaldis Ķeniņš.

Pianiste Dzintra Erliha ir izcīnījusi uzvaras starptautiskos pianistu konkursos Itālijā, Francijā un Kanādā, kā arī koncertējusi daudzviet pasaulē – Kanādā, Francijā, Itālijā, Īslandē, Brazīlijā, Somijā, Polijā. M.Kundrātes-Tūteres fonda pieškirtā stipendija pianistei deva iespēju Kanādā papildināt klavierspēles iemaņas pie izcilā pianista Artūra Ozoliņa. Šobrīd Dz.Erliha studē doktorantūrā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur pasniedz arī lekcijas. 2008.gadā izdots pianistes pirmais soloalbūms “Zvaigznes skatiens / Regard de l`etoile”, kurā ieskaņota L.Garūtas un O.Mesiāna klaviermūzika. 2010.gadā izdots komponistei Lūcijai Garūtai veltīts CD “Kvēlot, liesmot, sadegt,” kurā pianiste kopā ar citiem Latvijas mūziķiem ieskaņojusi L.Garūtas vokālo un instrumentālo kamermūziku.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja