Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kopā sanākšana Talsu Tiguļkalnā

Tiguļkalnā skanēs Pētera Vaska un Raimonda Tigula mūzika.

Tiguļkalnā, augstākajā no Talsu deviņiem pakalniem, jau septīto reizi norisināsies Raimonda Tigula brīvdabas mūzikas koncerts. Šajā notikumā 2. jūnijā plkst. 20, kuru pats tā izveidotājs sauc par labu kopā sanākšanu kalna ozolu ielokā, viņš muzicēs kopā ar Guntara Prāņa vadīto vokālo grupu Schola Cantorum Riga un kamerorķestri Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā un atskaņos savu un Pētera Vaska mūziku. Tāpat kā līdz šim ar Talsu novada pašvaldības, Valsts kultūrkapitāla fonda, Kurzemes plānošanas reģiona un uzņēmumu SIA Vika Wood un Kurekss atbalstu koncerts Tiguļkalnā apmeklētājiem pieejams bez maksas. 

Brīvdabas koncerts, kura idejas autors un māksliniecisko programmu vadītājs ir komponists Raimonds Tiguls, tika aizsākts 2012. gadā, lai ik vasaru jūnija pirmajā sestdienā Talsu augstākajā pakalnā pulcētu komponista draugus un domubiedrus un radītu īpašu sajūtu vakaru ikvienam apmeklētājam. Tiguļkalnā uzdīgušais asns – dziesma Moonlight Sound Design, ko Māris Sirmais ar kori Kamēr... pirmatskaņoja Tiguļkalnā 2012. gadā, – aizceļojis līdz pat slavenajai, vēsturiskajai Ņujorkas Kārnegija zālei, kur to šāgada aprīlī izpildīja amerikāņu Honour Choir.

Tie, kuri Tiguļkalnā bijuši jau citus gadus, zina, ka līdzās pazīstamiem mūzikas instrumentiem un cilvēka balsij arvien skan arī Raimonda Tigula spēlētais rituālais hangs. Koncerts vienmēr sākas ar skaņdarbu Četri vēji un beidzas ar Dod, Dieviņi!. Toties pirmo reizi te skanēs Pētera Vaska mūzika. Par to Raimondam Tigulam ir īpašs un ļoti personisks stāsts. "Kad sāku mācīties mūzikas skolā, tētis reiz aizveda mani uz veikalu Talsos, kur līdzās saimniecības precēm tirgoja arī ierakstus. Tās bija fabrikas Melodija skaņuplates, jo 80. gados kompaktdisku vēl nebija. Tētis spēlēja ballītes, un ikdienā mājās akadēmisko mūziku daudz neklausījāmies. Pārsvarā skanēja Raimonds Pauls vai Stīvijs Vonders, taču tēvs saprata, ka man par mūziku vajag interesēties dziļāk. Nopirkām Tālivalža Dekšņa ērģeļmūzikas ierakstus un plati, kurā viens no skaņdarbiem bija Pētera Vaska Musica dolorosa. Klausījos mājās ar austiņām un biju aizkustināts līdz asarām," atminas Raimonds Tiguls. Tolaik viņam bija 11 gadu. Pēc daudziem gadiem, 2014. gadā, Tiguls un Vasks satikās viņu mūzikai veltītā koncertā, kuru Rīgas Sv. Pētera baznīcā diriģēja Māris Sirmais. "Mēs beidzot iepazināmies, un es izstāstīju, ka viņa mūzika ir mans pirmais nozīmīgais piedzīvojums nopietnajā mūzikā. Runājoties pēkšņi atklājās, ka Pēteris Vasks bērnības vasaras pavadījis pie tēvabrāļa Lībagu pagastā – turpat, kur es! Vai viņš būtu gatavs atbraukt arī uz Tiguļkalnu?" Viņš būs un pastāstīs par savu kamersimfoniju Balsis, kas sestdien arī skanēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja