Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas jaunā mūzika dzīvi pulsē

Komponistu savienības festivāls beidzot atkal klātienē.

Rīgā un Cēsīs no 21. līdz 30. aprīlim klausītājus gaida Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls Latvijas Jaunās mūzikas dienas (LJMD). Šāgada moto ir Pulss, un tas ir ļoti dzīvīgs, jo komponisti ir labi pastrādājuši. "Festivāla vadtēma šogad ir Pulss kā kultūraprites nerimstošas dzīvības zīme. Latvijas komponistu mūzikas pulss var būt vienmērīgs, saviļņots, miegains, satraukts, ipulss, e-pulss, un katrā izpausmē tas ir eksistences apliecinājums – pārmantojams un sargājams," teic festivāla mākslinieciskā vadītāja komponiste Anna Veismane. Festivālā gaidāmi gan tikko uzrakstītu un senlolotu kompozīciju pirmatskaņojumi, gan no arhīviem celti skaņdarbi, kas koncertapritē nav bijuši gadu desmitiem.

Vispirms – diskusija Cenzūra un pašcenzūra latviešu mūzikā no padomju okupācijas gadiem līdz mūsdienām, ko 21. aprīlī plkst. 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzeja telpā Tintnīca un tiešsaistē vadīs mūzikas žurnālists un komponists, cenzūras pētnieks Edgars Raginskis. Pianista Reiņa Zariņa soloprogrammā koncertzālē Cēsis 22. aprīlī skanēs Artura Maskata, Andreja Selicka un Pētera Vaska jaundarbi, agrāki opusi un būs pieejams arī tikko Ondine izdotais P. Vaska klaviermūzikas albums, kurā Reinis Zariņš līdzās monumentālajam ciklam Gadalaiki spēlē pašu pirmo notīs izdoto P. Vaska klavierdarbu Cikls un visjaunāko opusu Dzeguzes balss. Viesosies arī kamerorķestris Kijivas solisti.

Dziedātāja Ieva Parša, čellists Ēriks Kiršfelds un pianisti Herta Hansena un Aldis Liepiņš programmā Atradumi 25. aprīlī Latvijas Radio I studijā (arī tiešraidē LR3 Klasika) līdzās vēl nedzirdētai Mārītes Dombrovskas un Leona Amoliņa mūzikai liks Aldoņa Kalniņa, Jura Karlsona, Jura Kulakova, Gundegas Šmites un Rutas Paideres darbus. Sinfonietta Rīga pūtēju kvintets koncertā Pulsācija 27. aprīlī Rīgas Reformātu baznīcā atskaņos Marinas Gribinčikas un Raivja Misjuna jaundarbus, kā arī Pētera Plakida, Jāņa Porieša, Viļņa Šmīdberga un Andra Vecumnieka daiļradi. Akustiskās un elektroniskās mūzikas vakarā I-pulss 28. aprīlī Rīgas mākslas telpā skanēs Santas Bušs, Rolanda Kronlaka un Jāņa Petraškeviča solo opusi, Andra Dzenīša jaundarbs sitaminstrumentālista Guntara Freiberga un altista Ivara Brīnuma interpretācijā, Oskara Herliņa jaundarbs elektronikai, Andra Dzenīša elektroniskas improvizācijas.

Festivālu noslēgs Sirds frekvence 30. aprīlī Rīgas Latviešu biedrībā – LKA jauktais koris Sōla diriģentu Kaspara Ādamsona, Lauras Štomas un Artūra Oskara Mitrevica vadībā pirmatskaņos Sabīnes Ķezberes un Renātes Stivriņas jaundarbus, kā arī Ērika Ešenvalda, Jēkaba Jančevska, Artura Maskata, Pētera Plakida, Evijas Skuķes, Raimonda Paula un Valta Pūces kormūziku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja