Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

LNSO koncertturneja ar Garanču gūst panākumus Eiropā

Lai gan Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, pasaulslavenās latviešu operdiedātājas Elīnas Garančas un diriģenta Karela Marka Šišona Eiropas turneja sākās ar diviem atceltiem koncertiem Elīnas Garančas veselības problēmu - Rīgā un Bāzelē, šobrīd orķestrim, K. M. Šišonam un Elīnai Garančai ir milzīgi panākumi.

Pirmie koncerti Diseldorfā, Minhenē un Hamburgā ir izpelnījušies augstu publikas un kritiķu novērtējumu. Turklāt šo augsto novērtējumu bauda ne tikai publikas iemīļotā operdīva, bet arī orķestris un tā galvenais diriģents.

"Garančas tautieši no Latvijas Nacionālā orķestra Karela Marka Šišona vadībā nodrošināja visizcilāko sniegumu.  Viņš izaicināja uz strauju tempu un apjomīgu skanējumu. Ne miņas no turneju garlaicības. Noslēgumā – ovācijas, skatītājiem kājās stāvot," pēc turnejas pirmā koncerta rakstīja laikraksts Rheinische Post (25. 09).

"Latvijas Nacionālais orķestris, kuru vada jaunais, bez notīm diriģējošais Karels Marks Šišons, parādīja sevi kā labu ansambli, sniedzot nevis ierasto viesizrāžu rutīnu, bet gan augstākās kvalitātes muzicēšanu, piepildot ar raksturu un veidolu Verdi operas Sicīliešu vakarēdiens uvertīru, fragmentus no Bizē Karmenas vai Rimska-Korsakova Spāņu kapričo," koncertu Minhenē vērtē laikrakstā Suddeutsche Zeitung, (28.09.)

"..Par īsta aizkustinājuma mirkli varēja pateikties Diānas Ozoliņas čella solo, atskaņojot Montsalvažes El cant dels ocells. LNSO spēlēja Karela Marka Šišona vadībā, kurā vizuāli bija manāms kaut kas no Tīlemaņa, tikai ne tik maniakāls. Šišona vadībā mūziķi bija gatavi uzņemties kauju un iet līdz savu iespēju robežām. Viņš sniedza sensacionālu prieku un efektīgu Sicīliešu vakarēdiens uvertīru, un tieši ritmiskajā daļā vienmēr bija izcili precīzs,"- tā Latvijas mūziķu sniegumu izvērtējis laikraksts Munchner Merkur.

"Elīna Garanča un teiksmainais Latvijas Nacionālais orķestris (..) patiesi pārsteidzoši, jo orķestis sniedz patiesas izjūtas un ļauj uzliesmot žilbinošām krāsām, kas slēpjas šajās spāņu dziesmās "canciones" un ārijās. Neņemot vērā šo aizrautību, tas Karela Marka Šišona jutīgajā vadībā reaģē uz katru Garančas skatienu. Jā, tiešām reti gadās, ka orķestra starpspēle gandrīz vai tiek vērtēta augstāk par īsto vakara zvaigzni," uzsver laikraksts Abendzeitung (28.09). Izvērtējot koncertu, kuru Latvijas mūziķi un K.M. Šišons sniedza Hamburgā 28. septembrī, Hamburger Abendblatt nākamajā dienā raksta, ka "..LNSO Karela Marka Šišona vadībā reaģēja ar milimetra precizitāti, un rezultātā tika sasniegts patiess skaņas skurbums, kurā demonstratīvi lieliski uzziedēja atsevišķi skaņas toņi."

"Lielākā daļa nopelnu par šī vakara panākumiem pienākas diriģentam Karelam Markam Šišonam. Viņš ar lielu enerģiju un entuziasmu motivēja Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri smalkam, niansētam skanējumam un ar lielu izjūtu pavadīja mākslinieces dziedājumu, pārdomāti izvietodams liriskos, dramatiskos un temperamentīgos akcentus. Kā īsts burvis pie diriģenta pults Šišons droši, temperamentīgi un gaumīgi vadīja izcili noskaņoto orķestri. Tieši viņam un orķestrim varam pateikties par virtuozitātes, muzikālās inteliģences un pilnīgas atdeves gaisotnē pavadīto vakaru. Viņi šo apjomīgo programmu mums sniedza ar izteiksmīgu dramatisku un temperamentīgu piesātinājumu," jūsmots IOCO kultūras tīmeklī, kur publicēta apjomīga recenzija. Tās turpinājumā lasāms: ''Apbrīnojami ir tas, kā Šišons savstarpēji atdalīja skanējuma tempus un vienmēr trāpīja pareizajā noskaņā. Viņš nemitīgi aizrāva orķestri, tādā veidā sasniegdams dažādības un pilnskanības optimumu. Straujais temps un spēcīgie pacēlumi piešķīra mūzikai vajadzīgo, tautiski spānisko skanējumu. Bija jūtama diriģenta mīlestība uz šo mūziku. Viņa sniegums bija kā izcila izdevusies piruete, par kuru nevar vien beigt aplaudēt – tīrs mūzikas baudījums visām sajūtām. Viss bija kustība, viņš nemitīgi bija elegants un dabisks, nevienā mirklī nekļūdams smagnējs. Ar savām minimālajām, bet ārkārtīgi precīzajām norādēm viņš padarīja šo koncertu par spirdzinošu pārdzīvojumu.''

Kā jau iepriekš ziņots, no 20.septembra līdz 6.oktobrim Elīna Garanča un LNSO, tā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Karela Marka Šišona vadībā uzstājas prestižākajās koncertālēs Diseldorfā, Minhenē, Hamburgā, Bādenbādenē, Frankfurtē un Parīzē. Koncertos tiek atskaņoti skaņdarbi no Elīnas Garančas jaunā albūma Habanera, kurā dzirdami galvenokārt spāniski motīvi – gan spāņu dziesmas un melodijas no sarsuelām, gan fragmenti no Nikolaja Rimska-Korsakova Spāņu kapričo un Žorža Bizē operas Karmena. Vēl koncertu programmā iekļautas arī vairākas itāļu operu ārijas, kas izvēlētas no Amilkāres Ponkjelli Džokondas un Gaetāno Doniceti Favorītes. Turnejai tiek plānots arī turpinājums nākamā gada februārī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja