Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Māra Briežkalna kvintets debitē slavenajā Ņujorkas klubā Blue Note

Māris Briežkalns un viņa mūziķi,  "The Rigas Ritmi Festival All Stars" bija īsti Latvijas kultūras vēstneši. Uzstājoties Ņujorkā, klubā "The Blue Note" viņi atklāja savu nacionālo pieeju džezam, kas perfekti savienojas un sader ar Amerikas džeza estētiku. Tas bija nozīmīgs, liels pirmais solis kultūrapmaiņā starp Latviju un ASV, – tā šīs nedēļas sākumā  ievērojamajā pasaules klases džeza klubā notikušo latviešu debiju novērtējis "The Blue Note" džeza kluba skaņu ierakstu zīmola "Half Note" viceprezidents Džefs Levensons.

Latviešu mūziķu uzstāšanās "The Blue Note" ir vēsturiski  nozīmīgs notikums triju iemeslu dēļ, jo 1) latvieši vispār pirmoreiz bija dzirdami pasaules džeza Mekā, šīs mūzikas dzimtenē. 2) Viņi savos koncertos pārsteidza un saviļņoja ar īpašu Latvijas džezu – mūsu klasiskās mūzikas apdarēm džezā. 3) izdevies iedibināt tālejošu sadarbību.

Bundzinieks un festivāla "Rīgas ritmi" vadītājs Māris Briežkalns ar savu kvintetu, kurā muzicēja vokālists un trombonists Intars Busulis, saksofonists Gints Pabērzs, kontrabasists Andris Grunte un pianists Viktors Ritovs, pirmdienas vakarā minētajā klubā sniedza divus koncertus pēc kārtas, atskaņojot latviešu klasiskās mūzikas džeza apdaru programmu "Latvian Evergreens". Šādi viņi arī vēstīja amerikāņu publikai par festivālu Rīgā. Pasākumam bija veltīta arī pieņemšana, kurā piedalījās ap 60 lūgto viesu – Ņujorkas džeza un mūzikas izglītības autoritātes, preses pārstāvji, politiķi, un kur M. Briežkalns un Latvijas Goda konsuls Daris Dēliņš stāstīja par Latviju, festivālu "Rīgas ritmi" un iepazīstināja ar mūziķiem. Uzstāšanos Ņujorkā vēroja mediju pārstāvji, tostarp to ierakstīja arī džeza radio, savukārt vizuāli dokumentēja vairāki ievērojami fotogrāfi. Viņu vidū arī slavenais fotomākslinieks Džons Ebots (John Abboot), kurš laipni atvēlēja publicēšanai diena.lv krāšņu foto reportāžu.  

Uzstāšanās Ņujorkā noslēdza kvinteta koncertturneju, kurā viņi muzicēja arī Vašingtonā – "Twins" džeza klubā un Latvijas vēstniecībā, kā arī Filadelfijas latviešu centrā. Koncertos Ņujorkas "The Blue Note" viņiem kā īpašie viesi piebiedrojās pazīstamie amerikāņu džezmeņi – trompetists Braiens Linčs un saksofonists Kriss Poters. "Cik neparasts, svaigs džezs," sniegumu slavējuši klausītāji, kuri ar latviešu mūziku džezā sastapās pirmoreiz. Savukārt latviešiem bijuši saviļņoti līdz asarām, pastāstīja M. Briežkalns, kurš ar saviem mūziķiem Rīgā atgriezās piektdienas, 20. maija pēcpusdienā. 

Latviešu džeza mūziķu turneju organizēja "The Blue Note", Ņujorkas universitāte (New York University: NYU), un Ņujorkas Mākslu fonds (The New York Foundation for the Arts: NYFA), bet ideja parādīt amerikāņiem latviešu džezu radās producentam un publicistam, ar "The Blue Note" saistītās skaņu ierakstu firmas "Half Note" viceprezidentam Džefam Levensonam. Viņš ir ietekmīga figūra džezā: saistīts arī ar firmām "Sony", "Warner Bros", "Downbeat" un "Billboard", organizē Telonija Monka (Thelonious Monk) ikgadējo mūziķu konkursu un producējis septiņus ar "Grammy" balvu un tās nominācijām novērtētus albumus. Pērnvasar Levensons viesojās festivālā "Rīgas ritmi", kur noklausījies daudzus Latvijas džeza mūziķus un, būdams ļoti pārsteigts par festivāla augsto līmeni, piedāvāja popularizēt ASV.  "Mēs cenšamies iezīmēt Rīgu un tās džeza festivālu kartē.  Daudzi pat nezina, kur ir Latvija un Rīga, mūsu misija ir parādīt, ka Rīga ir ceļošanas vērta. Vēl jo vairāk tāpēc, ka 2014. gadā tā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta," komentēja uzstāšanās PR kampaņas vadītāja ASV, Antje Hibnere.

Nebūtu pārspīlēts, "Blue Note" izvēlīgo un erudīto publiku saucot par džezā izlepušiem, jo šajā klubā ik vakaru muzicē džeza spožākās zvaigznes: gan jaunie modernie "stāri", gan leģendārie vecmeistari. Piemēram, šajās dienās tur uzstājas pasaulslavenais ģitārists Stenlijs Klārks, leģendārā trompetista vārdu vitāli godā "Dizzy Gillespie All Star" bigbends. Jūnijā, ikvasaras "Blue Note" džeza festivālā solīta XX gs. džeza pianisma leģenda Deivs Brubeks,  kā arī Džims Halls un Rons Kārters. Kā novērojusi A. Hibnere, abos Latvijas mūziķu koncertos publika ar lielu interesi klausījusies džezu, izgaršojot latviskās melodijas, kādas līdz šim "Blue Note" nav dzirdētas. Izrādās, izraudzīts pareizais ceļš: nevis kārtējo reizi spēlēt pasaulē populāros džeza standartus, bet gan piedāvāt atšķirīgo, tikai Latvijai raksturīgo. Turklāt, latviešu mūziku kopā ar ciemiņiem spēlēja arī Ņujorkas džeza zvaigznes, universitātes profesors Braiens Linčs un saksofonists Kriss Poter! "Viņu repertuārā tagad ir vismaz Em.Dārziņa "Melanholiskais valsis un  A.Žilinska bērnu dziesmas "Zvirbuļu kauja" un "Ziemas sniegs" (jā, tā pati, ko atceramies ar tekstu: "Zaķēns mežā ezi sauc"). Amerikāņu piedalīšanās piešķīra latviešu džezam jaunu krāsu, Ņujorkas džeza piesitienu" — portālam "Diena.lv" stāstīja Māris Briežkalns. 

"Pasākumam bija lieli panākumi vairākos aspektos. Pirmais koncerts bija totāli izpārdots, un arī tūliņ pēc tam sekojošajā koncertā publikas netrūka, lai gan ārā bija lietains pirmdienas vakars. Festivāla Rīgas ritmi "All Stars, muzicēdami "sašūpoja" kluba gaisotni. Braiens Linčs un Kriss Poters kopā ar viņiem spēlēja vienkārši fantastiski. Kas par lielisku grupu!" – klātienes iespaidos dalās Antje Hibnere. Viņa uzsvēra, ka šis bija ļoti nozīmīgs notikums, jo pasaules klases džeza klubā "The Blue Note" pulcējās ietekmīgi džeza pasaules toņa noteicēji. "Politiskas izcilības, preses slavenības, mākslinieki, džeza un mūzikas menedžmenta autoritātes noklausījās ļoti atšķirīgo, iezīmīgo Latvijas mūziku, kuras interpretācijā kopspēlē ar latviešiem iesaistījās arī amerikāņu mūziķi. Saglabājot un atjaunojot džeza tradīciju, paplašinot tās kultūras robežas, "Rīgas Ritmi Festival All Stars" ienesa svaigas vēsmas Ņujorkas džeza gaisotnē," no Ņujorkas ziņo A. Hibnere. 

"Šī mūzika ir svaiga un aizrauj publiku," priecājies Ņujorkas universitātes profesors Deivs Šroeders, pie kura džeza departamentā strādā Ričards Bona, Kriss Poters, Džons Skofīlds u.c. zvaigznes. Savukārt profesora kundze, kura sevi nebūt nepieskaita džeza faniem, mūziķus slavējusi: "Jūs esat trāpījuši desmitniekā, jo jūsu mūzika orientēta uz publiku, nevis kritiķu gaumei."

Briežkalna vērtējumā nule paveiktais ir "revolucionārs gājiens", jo no Baltijas neviens pirms tam nav uzstājies Ņujorkas "Blue Note". "Biju pārsteigts, ka zāle bija pārpildīta, cilvēki pat stāvēja kājās. Bet pirms mums tur uzstājās Al Jarreau ar Džordžu Džuku un atzīto bundzinieci Teriju Līni Karingtoni, kura pie mums Rīgā vērtēja jaunos talantus pēdējā "Sony Jazz" konkursa žūrijā. Viss kopā bija kā sapnis! Vēl nesen pat neuzdrošinājāmies sapņot tikt iekšā pašā džeza mūzikas viducī, augstākajā spicē!" rezumē M. Briežkalns, priecādamies par gūto atsaucību. Vēl brīdi pēc tam, kad džeza versijā izskanējusi Alfr Kalniņa liriskā solo dziesma "Brīnos es", valdījis absolūts klusums. Savukārt, programmas vitālākie skaņdarbi publiku aizdedzināja, cilvēki dejoja. Bet kad latviešu mūziķi klasiskajā Ņūorleānas džeza stilā atskaņojuši kādreiz populāro A. Žilinska bērnu dziesmu "Svētki Ledus pilī". Dž. Levensons brīnījies, kā iespējams, ka džezā tas skan tik autentiski? "Manuprāt, brauciens ir izdevies. Ir liels prieks, ka mūsu uzstāšanos vēroja un augstu novērtēja džeza žurnālisti, mūzikas aģenti, producenti. Man pašam vislielāko gandarījumu sagātā tas, ka esam prezentējuši latviešu mūziku, un Amerikā skan Rīgas vārds,"rezumēja M. Briežkalns.

Briežkalna kvintetu nākamgad uzstāties uzaicinājuši trīs lieli festivāli ASV: Monterejas festivāls (netālu no Vašingtonas), kas ir viens no vecākaiem festivāliem ASV (tur uzstājusies Ficdžeralda, Ārmstrongs u.c.), "Jazz&Heritage" festivāls Ņuorleānā,kā arī džeza festivāls Meksikā. Interesējas Čikāgas džeza festivāls un Ņujorkas Linkolna centrs, kur džerzs ir Vintona Marsalisa rokās. Savukārt "Twins" klubs Vašingtonā vēlas angažēt jau uz vairākiem vakariem. "Beidzot ir svaiga, interesanta, aizraujoša mūzika," teicis šī kluba vadītājs. 
"Esam gandarīti., jo satikāmies ar pašu virsotni un izjutām lielu interesi. Sadarbība būs daudz dziļāka, nekā šobrīd apzināmies," rezumēja M. Briežkalns. Tiekot gatavots liels abpusējs sadarbības projekts 2014.gadā, bet jau nākamgad festivālā "Rīgas ritmi" būs baudāms īpašs Ņujorkas universitātes, Mākslu fonda un "Blue Note" piedāvājums.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja