Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mireija Matjē: Es jums atdodu sirdi

Sestdien, 8. martā, Rīgā uzstāsies leģendārā dīva Mireija Matjē

Viņa nemainās - savos 67 gados franču dziedātāja Mireija Matjē izskatās žilbinoši un tikpat ikoniski kā vēsturiskajos ierakstos un fotogrāfijās. Saspringtās situācijas dēļ tika atcelts viņas koncerts Ukrainā, tāpēc Rīgā dziedātāja ieradās agrāk, nekā plānots, jau trešdien, 5. martā. Turnejā Mireiju Matjē pavada viņas 93 gadus vecā māte Marsela Sofija un divas māsas, viena no viņām - Monika - ir mākslinieces menedžere. Mireija Matjē izaugusi Aviņonā 14 bērnu ģimenē, viņas vecākiem bija septiņas meitas un septiņi dēli.

"Māmiņai ļoti patīk ceļot," vakar teica mūziķe. Viņas māte bija klāt Francijas vēstniecībā notikušajā pieņemšanā un preses konferencē, Marsela Sofija Matjē pārvietojās ratiņkrēslā un rokās turēja Louis Vuitton somiņu. Zvaigzne un viņas ģimene tika sagaidīta augstākajā līmenī: viesus sveica Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti un diplomātiskā sektora pārstāvji.

Mireijas Matjē ierašanās Rīgā kļuva par lielisku iespēju, lai piesaistītu uzmanību Francijas institūta un Francijas vēstniecības rīkotajām Frankofonijas dienām, kurās tiek svinēti franču valodai un kultūru dialogam veltīti svētki. Pasākumi Latvijā notiek līdz 31. martam, programmā iekļautas filmu skates, koncerti, izrādes, diskusijas, konkursi (sīkāk: www.institut-francais.lv). Šogad Frankofonijas dienu galvenā tēma ir sieviete. "Jā, sievietes reizēm ir spēcīgākas nekā vīrieši," apliecināja Mireija Matjē - sieviete, kura glabā savus noslēpumus dziļi sirdī, nekad nestāsta par savu privāto dzīvi un kopš jaunības nelasa, ko par viņu raksta prese.

Dziedātāja nekad nav bijusi precējusies, bērnu viņai nav. Savu mūžu Mireija Matjē ir veltījusi skatuvei. Francijā viņu pazīst visi, taču šķiet, ka visvairāk mūziķi dievina ārzemēs. "Es dziedu visiem. Es nedomāju par to, kur mani mīl vairāk. Esmu uzstājusies visā pasaulē, un es katru reizi atdodu savu sirdi tiem klausītājiem, kuriem dziedu," uzsver Mireija Matjē. "Esmu ticīgs cilvēks, taču es nerunāju ar cilvēkiem par viņu ticību, ādas krāsu un uzskatiem. Es viņiem jautāju - kādas ir jūsu ciešanas? Varbūt tā mēs varam saprasties labāk."

Viņa runā lakoniski un daiļrunīgi, nepasaka neko lieku - Mireija Matjē pati varētu būt lieliska diplomāte. Māksliniece skaidro, ka viņai vienmēr ir bijusi svarīga pašdisciplīna: "Man ir jāievēro dzīves higiēna. Es rūpīgi izvēlos, ko es ēdu, dodu priekšroku bioloģiskajiem produktiem. Esmu maza auguma sieviete - 1,53 m -, tāpēc man jāuztur sevi labā formā." Mireija Matjē bija laimīga, kad pieņemšanas viesu vidū pamanīja dāmas ar frizūru, kas ir līdzīga viņas ikoniskajam gadu desmitiem nemainīgajam matu sakārtojumam. "Man ir nācies mainīt matu krāsu - tā man bijusi gan blonda, gan sarkanīgi brūna, taču es visu laiku atgriežos pie šīs krāsas un frizūras, jo tā ir piemērota visiem laikiem."

Dziedātāja labi zina, ka ir ieradusies 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā. "Esmu redzējusi reportāžas Francijas televīzijā. Pērn šis tituls tika piešķirts Marseļai, un, gadam noslēdzoties, tika atgādināts, ka nākamā Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Rīga," sacīja Mireija Matjē. Mākslinieces karjera ilgst 50 gadu, viņas repertuārā ir ap 1200 dziesmām. Par savām iemīļotākajām kompozīcijām viņa uzskata Mon credo, duetā ar Šarlu Aznavūru izpildīto Une vie d'amour un Pardonne-moi ce caprice d'enfant. Preses konferences noslēgumā Mireija Matjē nodziedāja dažas rindiņas no Edītes Piafas hita La vie en rose. Viņas uzstāšanās Arēnā Rīga 8. martā, visticamāk, ir pēdējā iespēja dzīvajā dzirdēt franču estrādes leģendu Latvijā. Kā saka šādos gadījumos, šo koncertu nedrīkst palaist garām ne jau tāpēc, ka noveco zvaigzne, bet tāpēc, ka novecojam mēs, klausītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja