Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Neskatos uz savām varonēm no malas. Soprāns Asmika Grigorjana – operā Madama Butterfly tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 11. maijā, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēts Džakomo Pučīni traģēdijas Madama Butterfly iestudējums ar soprānu Asmiku Grigorjanu titullomā

Lietuviešu dziedātāja jau ir iekarojusi Eiropas prestižāko teātru, koncertzāļu un festivālu skatuvi, bet Metropoles operā viņa debitē tikai tagad Čo-Čo-sanas lomā. Šajā sezonā pašaizliedzīgi mīlošās geišas tēlā Asmika Grigorjana jau iejutusies Veronas arēnā un Londonas Karaliskajā operā, 15. un 20. jūnijā viņa dziedās šo partiju Berlīnes Vācu operā.

"Esmu laimīga, ka debitēju Metropoles operā ar Madama Butterfly – šī ir viena no vissvarīgākajām operām manā dzīvē. Mana māte dziedāja Čo-Čo-sanu, būdama stāvoklī. Es spēlēju Čo-Čo-sanas un Pinkertona bērnu, piedaloties izrādē, kurā galvenās lomas atveidoja mani vecāki (soprāns Irena Milkevičūte un tenors Gegams Grigorjans – J. J.). Manā dzīvē šai operai ir liela emocionālā nozīme," stāsta Asmika Grigorjana.

"Uz skatuves es nekad netēloju citu cilvēku, neskatos uz savām varonēm no malas – tā vienmēr esmu es. Cenšos precīzi sekot partitūrai, ievērojot visus komponista norādījumus, un šajā mūzikā es stāstu savu stāstu, atklāju savas sajūtas. Tā es izturos pret visām lomām. Neuztveru Čo-Čo-sanu kā personāžu, kas man būtu jāspēlē, uztveru viņu kā sevi pašu, kā būtu nonākusi situācijā, kurā ir šī varone," skaidro Asmika Grigorjana, kura tiek uzskatīta par vienu no mūsdienu spožākajām un valdzinošākajām aktrisēm mūzikas teātrī. Viņas sniegumā šajā Pučīni operā kritiķi izceļ lirismu, empātiju, niansētību un spontanitāti. Savā spēlē un dziedājumā Asmika Grigorjana spēj būt ļoti ticama pretrunīgu emociju robežstāvokļos.

Pirms 120 gadiem pirmatskaņotās Madama Butterfly darbība risinās Japānas ostas pilsētā Nagasaki XIX un XX gadsimta mijā. "Dažas lietas dzīvē nemainās. Piemēram, lielu emociju spēks. Opera ir žanrs, kas uzsver jūtu nozīmīgumu. Cilvēki visos laikos ir ļāvuši vaļu emocijām, tāpēc šis stāsts nenoveco," uzskata lietuviešu dziedātāja.

Čo-Čo-sanu Metropoles operā ir tēlojušas daudzas dīvas: Renāta Tebaldi, Renāta Skoto, Terēza Stratasa, Martina Aroijo, Raina Kabaivanska, Leontīne Praisa, Katrīna Malfitano, Kristīne Opolais un citas.

Pašreiz Madama Butterfly Ņujorkā skan ķīniešu diriģentes Sjaņas Džanas vadībā. Publikai atkal ir iespēja redzēt britu kino un teātra režisora Entonija Mingelas aizkustinošo iestudējumu, kas tiek spēlēts kopš 2005./2006. gada sezonas. ASV flotes virsnieku Pinkertonu dzied amerikāņu tenors Džonatans Tetelmens.

Čo-Čo-sanas un Pinkertona bērna loma izrādē ir uzticēta bunraku lellei. Bunraku leļļu teātris ir izsmalcināta teātra mākslas forma, kas radusies XVII gadsimtā Osakā. Lielākajā daļā tradicionālo bunraku lugu ir vēsturiski sižeti, kuros tiek risināts konflikts starp sociālo pienākumu un cilvēciskām emocijām. Japānā joprojām ir daudz bunraku teātra praktizētāju, un šī tradīcija ir iedvesmojusi Lielbritānijas leļļu teātra Blind Summit Theatre dibinātājus Marku Daunu un Niku Bārnsu. Operas Madama Butterfly iestudējumam viņi ir radījuši bunraku stila lelles, kas atveido ne tikai Čo-Čo-sanas bērnu, bet sapņu ainā arī pašu titulvaroni. Bunraku lellei nav auklu (parasti lelles izmērs ir puse vai divas trešdaļas no reāla cilvēka auguma), un to vada trīs īpaši apmācīti meistari, no kuriem katrs ir atbildīgs par savu ķermeņa daļu.

Latvijas skatītāju interese par Madama Butterfly tiešraidi ir tik liela, ka kinoteātris Forum Cinemas ir izziņojis papildseansu 18. maijā plkst. 17.30 (izrāde tiks demonstrēta ierakstā).

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja