Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pie Sinfonietta Rīga pults debitēs britu diriģents Roberts Eimss

Sestdien, 11. februārī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē koncertprogrammā _Šūmaņa Reinas simfonija un Aļaskas ainavas_ pie Sinfonietta Rīga diriģenta pults debitēs jaunās paaudzes britu diriģents un Londonas Contemporary Orchestra mākslinieciskais vadītājs Roberts Eimss, informēja kamerorķestra pārstāvis Gints Ozoliņš.

Latvijas klausītājiem britu diriģents piedāvā konceptuāli noslēgtu ciklu, kurā smalkas dabas vibrācijas un eksistenciāli vērojumi atmirdzēs 21. gadsimtā tapušajā mūzikā, bet jutekliskā romantisma laikmeta skaņraža Roberta Šūmaņa Trešā jeb Reinas simfonija veidos programmas vienojošu ietvaru. Tajā tēlots gaišām atmiņām apgarots komponista ceļojums pa ainaviski krāšņo Reinu.

Londonietis Roberts Eimss savās programmās allaž gādā par klasiskās tradīcijas un mūslaiku mūzikas sinerģiju, to dara ar izsmalcinātu eleganci un konceptuālu vērienu. Par Reinzemes sirdi – Ķelnes katedrāli – jau izsenis sajūsminājušies mākslas ģēniji visā pasaulē. Arī Reinas simfonijā šo arhitektonisko brīnumu apdzied Roberts Šūmanis (1810-1856), vienlaikus pārcilājot savas dzīves lappuses, kur vieta gan bezbēdīgai jūsmai un gara spēkam, gan iekšējo dēmonu noliegumam.

Aļaskas neskartajā dabā iedvesmu meklējis Džons Luters Adamss (1953), ainaviskajā opusā Become River aizsniedzoties līdz gaismas un tumsas galējībām 130 jūdzes no Ziemeļu polārā loka. Vizuāli abstraktas formas un to ēnu atspīdumus izpētījis britu klasiskās un elektroniskās mūzikas komponists Edmunds Finiss (1984). Skaņu vīzijā Shades Lengthen solo vijoles melodiskās līnijas pārraudzīs Sinfonietta Rīga koncertmeistare Marta Spārniņa.

Britu diriģenta, vijolnieka un komponista Roberta Eimsa (1985) radošās eksistences forma ir piederība divām paralēli plūstošām esamībām – akadēmiskajai un ārpusakadēmiskajai muzikālajai tradīcijai. Kā Londonas Contemporary Orchestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Eimss ir īstenojis daudzus radošus projektus kopā ar vadošajiem Rietumu laikmetīgās mūzikas korifejiem, tostarp Filipu Glāsu, Hilduru Gudndottiri, Braisu Desneru, Miku Līvi, Niko Mjūliju, Ričardu Rīdu Periju, Mereditu Monku, Teriju Railiju, Džoniju Grīnvudu, Annu Mereditu un Stīvu Reihu.

Viņa domubiedru un sadarbības partneru vidū it bieži manāmi arī citu mākslas sfēru pārstāvji. Atzīmēšanas vērta ir viņa sadarbība ar modes pasaules ikonām Vivjenu Vestvudu un Aleksandru Makvīnu. Sazarotas un daudzveidīgas ir Eimsa ārpusakadēmiskās mūzikas intereses, kurās aizrautīgais mūziķis nonāk saskarsmē ar ietekmīgākajiem popmūzikas, elektroniskās mūzikas un filmu mūzikas pārstāvjiem. To vidū minami: Teilore Svifta, Actress (Darens Kaningems), Jónsi un Sigur Rós, Little Simz, Celeste, Alekss Somers, The National, Toms Jorks un Radiohead, Justice, Alt-J, Kellija Lī Ovensa, Viljams Basinskis, Džeds Kurzels, Jamie XX (Džeimss Tomass Smits), Olafūrs Arnalds, Ouens Palets, Darkstar, Rival Consoles (Raiens Lī Vests) un Labrinth (Timotijs Lī Makkenzijs).

Līdzīgs vēriens raksturīgs arī viņa akadēmiski orientēta mūziķa vektoram. Pie diriģenta pults Roberts Eimss ir stājies Londonas Karaliskajā festivāla zālē, Bārbikana centrā un Karaliskajā operā, Roterdamas De Doelen, Ņujorkas Bruklinas Mākslas akadēmijā, Parīzes filharmonijā un Sidnejas Operā. Pēdējo piecu gadu laikā Eimss pieckārt ar saviem klausītājiem ticies BBC Promenādē. Viņš ir sadarbojies ar daudziem pasaules vadošajiem orķestriem, tostarp Roterdamas filharmonijas orķestri, Londonā bāzētajiem Philharmonia orchestra un BBC koncertorķestri, Lionas Nacionālo orķestri, BBC Velsas Nacionālo orķestri, Sietlas simfonisko orķestri, Skotijas Nacionālo orķestri, Liverpūles Karalisko filharmonisko orķestri, Mančestras Camerata un Orhūsas simfonisko orķestri.

Karaliskās filharmonijas biedrības diriģenta balvai kā visu laiku jaunākais pretendents Eimss tika nominēts 2019. gadā. Līdztekus diriģēšanai, muzikālo projektu kūrēšanai, kompozīcijai un darbam ierakstu studijā, Eimss ir arī Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas līdzstrādnieks.

Līdztekus intensīvajai skatuves dzīvei un neskaitāmiem sadarbības projektiem, īpaši izceļama ir Roberta Eimsa solomūziķa šķautne, kurā mākslinieks savus realitātes iespaidus sintezē ambientās un elektroniskās mūzikas ierakstos. 2021. gadā skaņu ierakstu izdevniecībā Modern Recordings klajā nāk viņa debijas albumu Change Ringing. Tam seko CARBS 2022. gadā.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja