Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Rīgā notiks Baltijas pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums

20. un 21. oktobrī Rīgā jau ceturto reizi notiks Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, pavēstīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāve Inga Bika.Kā ierasts, forumā viesosies nozares speciālisti no ārvalstīm, notiks meistarklases, koncerti un izstādes.

Īpašs notikums būs Latviešu mūzikas koncerts, kurā skanēs arī piecu latviešu komponistu pirmatskaņojumi. Forums tiks atklāts piektdien, 19. oktobrī plkst. 19, koncertzālē Lielā ģilde, kur notiks Nacionālo Bruņoto spēku orķestra koncerts. Programmā skanēs Pētera Čaikovska, Tjerī Bezansona un Pētera Plakida mūzika. Koncertā piedalās arī Liepājas zvanu ansamblis Campanella, diriģents - Guntis Kumačevs. Ieeja uz šo koncertu ir bez maksas.

Sestdien, 20. oktobrī plkst. 11, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks Britu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Mūzikas akadēmijas pūtēju orķestris, diriģents - Timotijs Reinišs (Lielbritānija). Programmā - Gustavs Holsts, Frenks Bridžs, Kenets Heskets un Gajs Vūlfendens.

Plkst. 17 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē muzicēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas, Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas un Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņu ansambļi. Savukārt plkst. 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, diriģenti Jānis Puriņš (Latvija), Džeimss Seikers un Kortnija Šneidere (ASV). Koncertā skanēs Jura Karlsona, Andra Vecumnieka, Alvila Altmaņa, Jāņa Porieša un Andra Baloža skaņdarbu pirmatskaņojumi, kā arī šī gada jubilāru - Gunāra Ordelovska un Pētera Butāna mūzika. Koncertā piedalīsies arī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes koris DeCoro, diriģente Kristiāna Vaickovska un Ogres skolotāju kamerkoris, diriģente Ilze Kūle. Orķestris kopā ar kori atskaņos Jāzepa Vītola kantāti Ziemeļblāzma, solists Jānis Kurševs.

Svētdien, 21. oktobrī plkst. 13, Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē skanēs Lietuviešu un igauņu mūzikas koncerts. Tajā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris, diriģenti Peters Sāns (Igaunija), Egidijs Ališausks (Lietuva), Jānis Retenais un Andis Karelis (Latvija). Programmā - Jons Domarks, Eduards Tamms, Reins Rannaps. Koncertā skanēs arī itāļu kompnista Antonija Luisa Skarmolīna un holandieša Jakoba de Hāna skaņdarbi, kuri radīti, izmantojot lietuviešu tautas dziesmas.

Forums noslēgsies ar koncertu svētdien, plkst. 16, Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē, kurā muzicēs akadēmijas džeza nodaļas studenti, vadītājs - Indriķis Veitners (Latvija).

Abas dienas no plkst. 10 Latvijas Mūzikas akadēmijā būs apskatāma mūzikas instrumentu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali, kā arī pūtēju orķestru nošu izstāde.

Šī gada foruma saturu atklās tā meistarklašu tēmas - Ansambļu muzicēšana - jaunas iespējas un izaicinājumi komponistiem, izpildītājiem un klausītājiem; Mūzika un prāta spēju attīstīšana. Meistarklases vadīs viesi no ASV - Džeimss Seikers un Kortnija Šneidere, kā arī Gediminas Ramanauskas (Lietuva), Raitis Ašmanis, Inga Meijere, Jānis Šīmanis un Kaspars Putniņš (Latvija); piedalīsies Jelgavas jauniešu bigbends un saksofonu kvartets n(ex)t.

Pirmo reizi forumā tiks pieteikti Personību portreti - radoša tikšanās, saruna ar izcilu pašmāju vai ārzemju mūziķi. Šī gada īpašais viesis būs leģendārais britu diriģents un mūzikas izdevējs Timotijs Reinišs.

Pirmais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums 2009. gadā radās kā nepieciešamība plašākā starptautiskā mērogā aktualizēt kolektīvas muzicēšanas nozīmi, tradīcijas un pieredzi Baltijas valstīs. Ceturto Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumu rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs.

Plašāka informācija: www.knmc.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja