Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

“Skandinieki” Arsenālā dziedās “Zelta dziesmas”

Ceturtdien, 13.maijā plkst.18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" saistībā ar izstādi “Zelta darbi” tiek rīkots tematisks pasākums “Zelta dziesmas”, kurā caur stāstījumu, diskusijām un padziedāšanu būs iespējams pietuvoties Latvijas tradicionālajai kultūrai un izkoptajai dvēseles ekoloģijai, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Par zeltu latviešu tautas dziesmās stāstīs mūziķes, Līvu savienības aktīvistes Helmī un Julgī Staltes, savukārt folkloras draugu kopa “Skandinieki” to iedzīvinās melodijās.  “Sasaistot dažādas pasaules ar smalku zelta pavedienu, iesim to dziesmas ceļu, kas zeltā izrakstīts. Šķērsojot divdaļīgo pasaules uztveri Šīssaules un Viņsaules vārtus, mēs iedziedāsim arī trīsdaļīgo esību, kur līdzās vara pazemei un sudraba zemei, nostājas arī zelta debesjums, radīsim zelta grieztus gredzentiņus un raudzīsim daudznozīmīgus zelta salīdzinājumus atminēt. Izrunāsim zeltu no brīža, kad tas ienācis mūsu apziņas telpā, līdz šodienai, kad reti vairs pilsētās redzam zelta bērzus, zelta vakarus, zeltītas debesis. Mūsu dziesmās ir gan laika, gan telpas, gan daudznozīmības durvis, kuru atslēgas iegūstamas caur ilgu pieredzi, garīgu attīstību un atvērtu prātu. Caur “Skandinieku“ mūžam esam dažas slēdzenes atdarījuši, tāpēc priecāsimies dalīties savās zinībās. Šis būs “Skandinieku“ Zelta stāsts dziesmās. Kā Rūdolfs Blaumanis ir teicis: “Mans zelts ir mana tauta. Mans gods ir viņas gods“,” – atklāj pasākuma būtību Helmī Stalte. Uz pasākumu aicināti visi, kuri vēlas uzzināt, kādas vērtības tika apdziedātas senatnē, izmantojot “zelta” apzīmējumu, tāpat tie, kuriem tuva tautas mūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja