Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sound Exchange Rīgā meklēs eksperimentālās mūzikas saknes

Sadarbībā ar festivālu Skaņu mežs un mūsdienu kultūras foromu Baltā nakts 8. septembrī Rīgā notiks Sound Exchange diena.

Projekts Sound Exchange meklē eksperimentālās mūzikas kultūras saknes Centrālajā un Austrumeiropā, kur aktīvi darbojas starptautiski atzītu mūziķu, mākslinieku un festivālu tīkls. Pēc 1989. gada pārmaiņām vietējās tradīcijas un to pārstāvji daļēji nonākuši aizmirstībā. Sound Exchange mērķis ir darīt šīs tradīcijas atkal sadzirdamas un sasaistīt tās ar jaunākajām attīstības tendencēm vietējā mūzikas vidē.

No 2011. gada novembra līdz 2012. gada oktobrim septiņās pilsētās – Krakovā, Bratislavā, Viļņā, Rīgā, Tallinā, Prāgā un Budapeštā – vietējo festivālu laikā norisinās Sound Exchange dienas, kad notiek koncerti, performances, radošās darbnīcas un ceļojoša izstāde par eksperimentālās mūzikas vidi Centrālajā un Austrumeiropā. Kopā ar vietējiem kuratoriem katrai valstij tika izstrādāta īpaša programma par tādām tēmām kā elektroniskie skaņas eksperimenti, dadaistiskie hepeningi un New Wave, minimālisma mūzika, Fluxus, eksperimentālā elektroakustiskā mūzika, grafiskās notācijas un improvizācija reālajā laikā. Visās programmās tiek prezentētas divpusēja apmaiņa un sadarbība ar vietējiem mūzikas festivāliem. Šogad novembrī projektu noslēgs Sound Exchange Festival Chemnitz Vācija, kurā visu iesaistīto valstu programmu moduļi tiks apvienoti četras dienas ilgā festivālā.

Sound Exchange diena Rīga ir projekta ceturtā pieturvieta, kas norisināsies kultūras foruma Baltā nakts 2012 laikā. Projekts iepazīstinās ar izciliem eksperimentālās mūzikas pārstāvjiem no Latvijas, Ungārijas un Vācijas.

Sound Exchange dienā Rīgā, 8. septembra pēcpusdienā, Gētes institūtā Rīgā tiks atklāta dokumentāla izstāde Sound Exchange - Eksperimentālā mūzika Centrālajā un Austrumeiropā.

Koncertvakars 8. septembrī plkst. 22 Rīgas Anglikāņu baznīcā – padomju laika leģendārajā studentu klubā un Latvijas eksperimentālās mākslas un mūzikas pārstāvju pulcēšanās vietā – sāksies ar ievērojamā Budapeštas dīdžeja un radio dibinātāja Pala Tota alias én skaņas performanci.

Vakara centrālais notikums būs kolektīvā audiovizuālā performance Tava bārda laikā un telpā – veltījums Hardijam Lediņam. Šis projekts veltīts māksliniekam, arhitektam un Latvijas elektroniskās mūzikas pionierim, kā arī leģendārās „Nebijušu Sajūtu Restaurēšanas darbnīcas” (NSRD) dibinātājam Hardijam Lediņam.

Sound Exchange dienu Rīgā noslēgs Berlīnē dzīvojošais mākslinieks Franks Bretšneiders, kurš prezentēs audiovizuālo sintezatora Subharchord projektu Kippschwingung. Strādājot pie šī projekta, Bretšneiders intensīvi pievērsies pirmajam analogajam elektroniskajam sintezatoram, kas 20. gadsimta 60. gados tika uzbūvēts Vācijas Demokrātiskajā republikā.

Projektu organizē DOCK e.V. un Goethe-Institut, atbalsta Vācijas Federālais kultūras fonds.

Plašāka informācija: http://www.goethe.de/ins/lv/rig/ver/lv9747772v.htm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja