Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Spodrinās Latvijas kā koru lielvalsts tēlu

VI Starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā sacentīsies kolektīvi no deviņām valstīm.

"Ar mūsu starptautisko koru konkursu Jūrmalā vēlamies pagarināt koru svētkus," saka ikgadējā Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa iniciators un mākslinieciskais vadītājs – diriģents Jānis Ozols, atgādinot, ka aizvadītajā vasarā piedzīvojām Dziesmu un Deju svētkus. Koru konkurss Jūrmalā notiks jau sesto reizi un norisināsies Dzintaru mazajā koncertzālē no 22. līdz 24. septembrim.

 

Uz starptautiskās kartes

Konkursā piedalīsies 10 kori no deviņām pasaules valstīm – Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas, Īrijas, Bulgārijas, Indonēzijas un Latvijas. Par uzvaru un Grand Prix ieguvēja titulu sacentīsies jauktais kamerkoris Encore no Igaunijas, Somijas jauniešu jauktais koris, jauktais koris St. Jacobs Vokalensemble no Zviedrijas, Oslo Universitātes sieviešu koris no Norvēģijas, jauktais kamerkoris Alumni Heidelberg no Vācijas, Dublinas jauktais kamerkoris no Īrijas, sieviešu koris Voices of Orpheus no Bulgārijas, jauktais koris Gratia Choir no Indonēzijas, kā arī divi pašmāju kolektīvi – jauktais koris Austrums un jauktais koris Norise. Pasākums tiks translēts tiešraidē kanālā TV24 un Facebook.

Katru gadu septembra otrajā pusē konkurss Jūrmalā pulcē vairākus simtus kordziedātāju no dažādām pasaules valstīm, kā arī vietējos kormūzikas cienītājus un profesionāļus. "Pavisam nesen noslēgušies Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki, ar kuriem esam slaveni pasaulē. Mūsu veidotais koru konkurss turpina spodrināt Latvijas kā koru lielvalsts tēlu un ir viens no tiem notikumiem, kurā aicinām ciemos citu valstu korus, lai tiem parādītu Latviju un sniegtu ieskatu mūsu kormūzikas tradīcijās," uzsver konkursa mākslinieciskais vadītājs.

Konkursa atklāšanas koncerts, kas notiks Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā 22. septembrī pulksten 19, klausītājiem būs pieejams bez ieejas maksas. Publiski pieejama (iegādājoties biļeti) būs arī koru sacensība, kas norisināsies Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē trijās kārtās. Konkursa pusfinālā 23. septembrī pulksten 11 kori sacentīsies ar obligātās programmas izpildījumu, savukārt tās pašas dienas pievakarē pulksten 17 notiks izvēles programmas konkurss. Biļetes cena – 10 eiro.

 

Visi izpildīs Dubras dziesmu

Obligātās programmas ietvaros visi kori izpildīs romantisma laikmeta skaņdarbu, laikmetīgo mūziku, savas valsts tautas dziesmu unisonā, kā arī speciāli konkursam komponētu skaņdarbu. "Tā būs Riharda Dubras dziesma Hail, O Star of the Ocean, kas bija mūsu paša pirmā konkursa obligātais skaņdarbs 2016. gadā un toreiz pierādīja sevi kā lielisks katalizators koru sniegumam," atklāja J. Ozols. Brīvās izvēles programmā koriem ir iespēja izpildīt dziesmas pēc savas izvēles, parādot savu skanējumu un to, kas katram izdodas vislabāk. Pieci augstāko rezultātu ieguvušie kori cīnīsies Grand Prix finālā 24. septembrī pulksten 11. Tam sekos noslēguma koncerts, kura īpašie viesi būs grupa Raxtu Raxti. Biļetes uz Lielo finālu, konkursa noslēgumkoncertu un uzvarētāju apbalvošanu nopērkamas par 20 eiro.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas: Grand Prix jeb 1. vietas ieguvējs saņems mākslinieces Gintas Grūbes veidoto Jūrmalas pilsētas kausu un Lielo balvu – 3500 eiro. Preses konferencē demonstrējot konkursa galvenās balvas jauno dizainu, māksliniece atklāja, ka katru reizi darina šo balvu citā materiālā – šoreiz no betona ar zeltītu misiņa to nējumu, iedvesmojoties no metaforiska redzējuma, kas salīdzina kori ar māju. "Es dziedu korī, un diriģente mums mēdz teikt, ka katram korim ir vajadzīgi stingri pamati – basi, fasāde – soprāni un, protams, arī citas balss grupas. 2023. gada balvai ir arhitektoniska pieeja – tajā var saskatīt gan ēku, gan viļņus, gan romiešu sešnieku – teju visu, kas raksturo šīgada konkursu." 2. vietas ieguvējs tiks pie 2000 eiro naudas balvas, bet 3. vietas ieguvējs – 1000 eiro. Papildus tiks pasniegta Labākā diriģenta balva (500 eiro), Labākā obligātā skaņdarba interpreta balva (250 eiro), kā arī Skatītāju simpātijas balva, ko nodrošina zīmols Laima. Apbalvos arī labāko unisona skaņdarba interpretu (piešķir izdevniecība Musica Baltica), skatuviski atraktīvāko priekšnesumu un Dzintaru koncertzāles simpātiju.

Koru sniegumu kā arvien vērtēs profesionāla starptautiska žūrija: tajā koru pasaulē labi zināmā komponista Hosu Elberdīna Badiolas (Spānija) vadībā strādās Kaje Tannere (Igaunija), Haralds Jers (Vācija), Luka Skakabaroci (Itālija) un pagājušā gada konkursa obligātā skaņdarba autore – komponiste Selga Mence.

Vairāk informācijas: Balticchoir.com, kā arī sociālajos tīklos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja