Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Trakomājas borščs. Šovakar Rīgā spēlē Gogol Bordello

60 apgriezienu minūtē ir mans ierastais ātrums - dziesmā 60 Revolutions paziņo etniskā orķestra Gogol Bordello līderis Jevgeņijs Gudzs. Tas ir dīvaini, ka viena no nozīmīgākajām pēdējo gadu amerikāņu rokgrupām uz Rīgu brauc tikai tagad, - mūziķus, kuru koncertos enerģija, haoss, neprāts, sviedri un sarkanvīns līst kā no spaiņiem, šeit gaidīja ilgi. Šovakar plkst. 20 _Gogol Bordello kāps uz koncertzāles Palladium Rīga_ skatuves - būs karsti un jautri.

15 pastāvēšanas gados emigrantu kolektīvs Gogol Bordello ir pārvērties no Ņujorkas pagrīdes kultūras simbola, kas iemieso ne tikai šīs metropoles mākslas garu, bet arī tādas parādības kā totāla migrācija un kultūru mijiedarbība, par komandu, kura uzstājas vairāku desmitu tūkstošu skatītāju priekšā lielākajos festivālos - no Coachella Kalifornijas tuksnesī līdz Glastonberijai Anglijas laukos - un privātballītēs Venēcijas biennālē, kur, Gogol Bordello ritmu apdullināti, mākslas kritiķi uzlec uz galdiem un galeriju īpašnieces dejo striptīzu.

Re, ko ar smalkiem cilvēkiem dara borščs, kas vārīts no čigānu un ebreju mūzikas, pankroka, kabarē, šansona, Balkānu romancēm, ukraiņu gopaka, citiem folkloras motīviem un elektroniskās mūzikas, hiphopa un dubstep garšvielām. Viena Gogol Bordello dziesma var skanēt daudzu valodu - čigānu, angļu, spāņu, krievu un ukraiņu - sajaukumā.

Līdzīga mūzika izdaiļo Emira Kusturicas filmas, taču Jevgeņija Gudza grupas repertuārs, kas sākotnēji tika izmēģināts hepeningos Ņujorkas bulgāru bārā Mehanata (tur Gudzs ilgus gadus strādāja par dīdžeju), ir daudzpusīgāks un trakulīgāks. Pirmsākumos Gogol Bordello formāts bija iecerēts kā "Ennio Morrikones stila roks". "Mūsu spēks nav tajā, ka mēs esam neapturami slāvi, bet tajā, ka mums ir savs rokmūzikas redzējums," uzsver Jevgeņijs Gudzs.

Viņš ir pieprasīts aktieris - Gudzs ir filmējies Līva Šreibera ebreju komēdijdrāmā Viss ir izgaismots/Everything Is Illuminated (2005) un Madonnas debijas spēlfilmā Neķītrība un gudrība/Filth and Wisdom (2008). No savas dzimtās Ukrainas Jevgeņijs Gudzs, nevēlēdamies dienēt armijā, aizbēga uz Rietumiem 1990. gadā - tāda doma bija radusies jau divus gadus agrāk, kad viņš Kijevā apmeklēja grupas Sonic Youth koncertu.

Pēc klejojumiem Eiropā avantūrists un anarhists Gudzs nonāca Amerikā. Tur viņš nemēģināja aizmirst par savām saknēm - viņa mūzikas pamatā ir Austrumeiropas tradicionālā melodika. Etniskās mūzikas ballītēs Ņujorkā Gudzs piemeklēja sev kolorītus domubiedrus no dažādām diasporām; nav brīnums, ka Gogol Bordello spēlē ne tikai čigānu pankroku, bet arī Karpatu metālu un gruzīnu tarantellu.

Tas eksotiskais cirks un pievilcīgais "bardaks", kas notiek uz skatuves Gogol Bordello šovos, ir perfekti iestudēta atrakcija ar spekulācijas elementiem (čigānu un emigrantu būšana, pankroka atmoda ir ideāli konvertējama valūta visā pasaulē). Taču neviens nevar atņemt cilvēkiem abpus skatuvei tiesības uzvesties kā trakomājas pacientiem - Gogol Bordello koncertā tas ir atļauts. Visas biļetes ir pārdotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja