Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Filmas Džeks Rīčers recenzija. Holivuda pret Hercogu

Ko Toma Krūza  trillerī – filmā par masu slepkavību ASV – dara ģēnijs Verners Hercogs?__

Džeks Rīčers ir visai tradicionāls Holivudas komercprodukts – trilleris, kurā izmantotas gan atstrādātas žanra formulas, gan, protams, neizsmeļamais zvaigžņu sistēmas spēks filmas galvenās lomas tēlotāja un arī producenta Toma Krūza personā. Tomēr šis ir tas gadījums, kad filma mudina uz plašāku apceri. Turklāt šīs apceres jēga nebūtu ne šī trillera salīdzinājums ar literāro oriģinālu (filmas pamatā ir Lī Čailda bestsellers One Shot/Viens šāviens, tas ir viens no 17 (!) romāniem, kuru galvenais varonis ir "vēsais atriebējs" Džeks Rīčers), ne iedziļināšanās filmas režisora un scenārista Kristofera Makerija iepriekšējos sasniegumos (pēc viņa oskarotā scenārija ir tapis viens no deviņdesmito gadu savdabīgākajiem trilleriem Parastie aizdomās turamie, arī nesenais Tūrists ar Dž. Depu un A. Džoliju u. c.), ne arī ekskurss Toma Krūza karjeras dinamikā – galu galā viņš ir filmas seja, producents un, cik noprotams, arī tuvs Kristofera Makerija domubiedrs – viņi abi turpina darbu pie jaunākā Krūza  filmas – zīmola – Neiespējamā misija laidiena. Tomēr Džeka Rīčera intriģējošākais varonis nav ne "morāli ambivalentais" Rīčers – Toms Krūzs – vīrišķīgs tips, eksmilitārists ar nevainojamām cīņu prasmēm un misiju "restaurēt taisnīgumu", pat ja formāli tas kontrastē ar likuma burtu –, bet gan "ļaunais" – varonis, kura vārds ir Zeks (krievu slengs) un kuru filmā spēlē vācu režijas klasiķis Verners Hercogs (režisors – jēdziens XX gs. Vācijas kinokultūrā, kura kontā ir šedevri Voiceks (1979), Fickaraldo (1982), Agirre – Dieva dusmas (1972) u. c.). Savā ziņā opozīcija – Džeks Rīčers pret Zeku  (tātad Toms Krūzs pret Verneru Hercogu) – ir ne tikai uzjautrinoša, bet arī traģiska…

Kas ir Džeks Rīčers?

Filmas galvenais varonis ir izbijis militārists ar pieredzi kādā no ASV militārajām misijām, vārdā Džons Rīčers, kurš uzrodas pēc asiņaina slaktiņa – profesionāls snaiperis Barrs, ar kuru Rīčeram ir bijusi saskarsme militārajā misijā, tiek apsūdzēts piecu nejaušu cilvēku nošaušanā kādā ASV pilsētā. Paradoksālā kārtā arestētais Barrs, kuru ieslodzījuma biedri sadauza līdz nemaņai, tiesībsargiem ir lūdzis sameklēt Džeku Rīčeru, kurš savulaik ir izmeklējis asiņainu incidentu militārajā misijā – arī šajā incidentā Barrs bija nogalinājis vairākus cilvēkus. Rīčeram (Toms Krūzs) ir pamats uzskatīt, ka lieta ir daudz sarežģītāka, nekā to vērtē policija, un Barrs, par spīti pierādījumiem, iespējams, šajā masu slepkavībā nav vainīgs. Mistiskā taisnības pravieša Rīčera pakalpojumus ir gatava izmantot Barra advokāte Helēna (Rozemunde Paika) – viņa arī galvenā prokurora Rodina (Ričards Dženkinss) meita. Šie varoņi tad arī ir galvenie  spēlē, kurā neiztikt bez mūžam aktuālajiem korupcijas motīviem un tā arī līdz galam nepaskaidrotiem ļaundara Zeka destruktīvās plosīšanās motīviem.

Zeks ar blāvu aci

Ja atgriežamies pie Vernera Hercoga personības, kurš filmā ir ticis pie vienas blāvas acs (un ne tikai…) un kura varonis – šaušalīgais Zeks – apdzīvo mistiska ļaunuma telpu kaut kur starp Sibīriju un Vāciju (slāviskais Zeks runā ar šarmanto Vernera Hercoga vācu akcentu), filmas konfliktu var traktēt ne tikai Džeka Rīčera sižeta ietvaros, bet arī burtiski. Skaidrs, ka mūžīgajā cīņā starp Holivudu un Eiropu (lasi – Krūzu un Hercogu) pirmās uzvara ir iepriekšparedzama un skaidra. Turklāt "masu skatītājs" visdrīzāk nekad neko nav dzirdējis par Vernera Hercoga šedevriem un nenojauš, kas ir šis dīvainais "vecis ar blāvo aci". Tiem, kuri pazīst Vernera Hercoga darbus un viņu pašu (galu galā Hercogs pirms gadiem desmit savu filmu Neuzvaramais filmēja arī Kuldīgā), Džeks Rīčers var sniegt mazohistisku ciešanu mirkļus, arī skumīgi apcerot Eiropas un Amerikas kino attiecības.

Džeks Rīčers **

Trilleris. ASV. Režisors Džeks Makerijs. Lomās Toms Krūzs, Rozemunde Paika, Ričards Dženkinss, Verners Hercogs

Kam domāts? Kaismīgiem Toma Krūza cienītājiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja