Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Filmas Krāpšanas ilūzija recenzija. Labdarības atrakcija

Krāpšanas ilūzija – intriģējoša un aizraujoša filma par ekstraklases rafinētiem krāpniekiem

Kuram gan tehnoloģiju okupētajās mūsdienās jocīga liksies frāze: "Kinematogrāfs var visu"? Jo tas tiešām var! Uzburt uz ekrāna absolūti ticamu aizvēsturisku realitāti? Lūdzu! Kā dzīvus publikai demonstrēt dažnedažādākos mošķus, goblinus, rūķus, šausmoņus, gremlinus, pirmatnējus lopiņus, visādu Nekur-Viduszemju liliputiskos vai gigantiskos radījumus ar "piemontētām" Holivudas zvaigžņu galvām un sejām – nekādu problēmu! Pat atdzīvināt mirušos aktierus – lūdzu, cik un kādus vēlaties... Tomēr joprojām skatītājiem ir interesants pats specefekta un trika tehnoloģiskās tapšanas process, jo mēs jau diži neatpaliekam no primātiem – pašiem arī gribētos kaut ko tādu dabūt gatavu, tikai ar savām rokām un galvu (nu labi – datoru) neprotam. Pagaidām. Tak katram skaidrs, ka tas, kas notiek uz ekrāna, ir lielā ilūzija, šķitums, ne īstenība – "tikai kino", kuru arvien grūtāk atšķirt no patiesās dzīves. Paradoksāli, bet pat Latvijā vairāk nekā puse pusaudžu uzskata, ka pienu neražo govis, – ko tad brīnīties, ja ekrāna virtuālie pigori un pasaciņas tiem šķiet reālākas par slaucamo mājlopiņu?

Ziņkārības dzinulis

Ziņkārība ir māneklis, kas spējīgs pievilināt arī plašu skatītāju auditoriju filmām par iluzionistiem – proti, par rafinētiem aprēķinātājiem, ilūziju meistariem. Lai atceramies kaut grāvējseriālu par Oušenu un viņa bandu (Klūnijs, Pits, Robertsa…) vai Kristofera Nolana neseno The Prestige (Ilūzija – filmas nosaukums Latvijas kinoteātros) ar Kristjenu Beilu un Hjū Džekmenu, vai Nīla Bergera Iluzionistu ar Edvardu Nortonu, Polu Džamati un Rūfusu Sjūelu.

Taču īpaši pievilcīgi ir brīnumdari, ja tos tēlo pavisam jauni un simpātiski aktieri, kādi sapulcējušies tieši šādā svaigā krāpšanas jeb lielās ilūzijas seansā, ko kā grandiozu teatrālu šovu izrāda spēļu paradīzē Lasvegasā, tad maģiskajā teātrī Ņūorleānā, visbeidzot – grandiozā zālē Ņujorkā. Bet kas aiz tā visa stāv – lūk, par to arī stāsta Luija Leterjē (Titānu cīņa, Neticamais Halks) filma Krāpšanas ilūzija, kuras oriģinālnosaukumā – Now You See Me – nedominē nosodījuma tonis.

Krāpšana jau tomēr ir slikta būšana, tomēr filmā četru virtuozu "fokusņiku" – ekstraklases iluzionistu – ansambli mēle neceļas nosaukt par krāpniekiem un zagļiem (kas viņi, protams, ir – pēc likuma burta), jo savos šovos sapulcinātajai publikai viņi demonstrē ne tikai burvju trikus, bet apbrīnojamu dāsnumu – viņi burtiski liek sajūsminātajiem skatītājiem peldēties naudā. Īstā. Un naudu katrs var paņemt sev – cik spēj sagrābt. Naudu, kuru tikko ar maģisku unikālu triku attālinātā veidā brīnumdaru kvartets "nozog" kādā Parīzes bankā. Šis šovs ir efektīgs, to sponsorē gandrīz anonīms "labvēlis" – sirms miljardieris, kuram, protams, ir savi iemesli veikt šādas "labdarības atrakcijas". Un te nu sākas filmas krimināltrillera daļa.

Gumijas sieviete un citi

Katram aktierim šovā ir sava loma: viens (Džesijs Eizenbergs no Sociālajiem tīkliem) ir šova vadītājs, galvenais šovmenis, kam padodas kāršu triki, vienīgā "gumijas" sieviete šovā (Aila Fišere) prot izkļūt no baseina/akvārija, būdama pilnībā saķēdēta (turklāt arī akvārijs nav šāds tāds, bet ar specefektu!), trešais, vecākais grupas/ bandas personāžs (Vudijs Harelsons) ir speciālists telepātijas un masveida hipnotizēšanas gudrībās, bet jaunākā bandas dalībnieka Deiva Franko (nu jau slavenā aktiera Džeimsa brāļa) varoņa īpašās prasmes ir roku veiklība – viņš prot uzburt un "pazudināt" priekšmetus kā no gluži zila gaisa plus vēl ir virtuozs kabatzaglis! Kādēļ viņiem ir vajadzīgs šis šovs – skatieties filmā. Arī pretinieku kompānija nav ar pliku roku ņemama: Marka Rufalo tēls ir FIB aģents naudas atmazgāšanas un citos liela mēroga finanšu krāpniecības jautājumos, Melānijas Lorānas (no Tarantīno Mērgļiem) varone ir Interpola darbiniece, kura turklāt pēta šādas "labdarīgas" zagšanas filosofiskos aspektus, bet visu lielo spēli organizējuši divi cienījami sirmgalvji – kinoikonas Maikls Keins un Morgans Frīmens, kuru tēlotie varoņi tad arī ir visas filmas sāls. Rūgta, bet pamācoša mistifikācija, kas postulē filosofisko maksimu – jo tuvāk tu skaties, jo mazāk tu redzi. Un izdara to ļoti efektīgi.

Krāpšanas ilūzija

Dēku filma, ASV. Režisors L. Leterjē.

Lomās A. Fišere, Dž. Eizenbergs, V. Harelsons, M. Rufalo, M. Lorāna

@@@@



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja