Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Artis Robežnieks. Postmodernais Vēbera joks

Aktieris Artis Robežnieks gatavojas lomai mūziklā Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis

Jau 12.aprīlī uz Dailes teātra skatuves sāks izrādīt Endrū Loida Vēbera un Tima Raisa mūziklu Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis (oriģinālā — Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat). Faraonu šajā muzikālajā izrādē spēlēs aktieris Artis Robežnieks — plašās Dailes teātra "dziedošo aktieru" saimes pilntiesīgs dalībnieks.

Rīta agrumā Dailes teātrī valda rosība, taču Artim todien mēģinājumu nav. Tiesa gan, tāpat esot bijis agri jāceļas — jāved bērni uz skolu. Vērīgu, atklātu skatienu Artis bufetē malko kafiju un rūpīgi izvēlas vārdus, lai raksturotu savas muzikālā aktiera gaitas.

Karalis mūžam dzīvs

"Jā, lielā mērā tas tā ir izveidojies, ka piederu dziedošajiem aktieriem, taču tas nebūt nenozīmē, ka mani nesaista un neuzrunā arī dramatiskās izpausmes," precizē aktieris. Lai arī Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis ir pēc kārtas jau vairs nesaskaitāmā muzikālā izrāde ar Arta piedalīšanos, tomēr, lai gan mēģinājumi notiek jau kopš 6.februāra, esot pāragri spriest par to, kāds būs galarezultāts. "Šis ir ļoti apjomīgs darbs, ļoti vērienīgs, un pagaidām vēl mēs visas epizodes līmējam kopā," aktieris stāsta par izrādes specifiku un apgalvo, ka rezultāts noteikti būs krāšņs un aizraus galveno šī mūzikla mērķauditoriju — bērnus un jauniešus. Salīdzināt Vēbera mūziklu ar citiem bībeliskā sižeta par Jāzepu un viņa brāļiem iestudējumiem un interpretācijām nevajadzētu, jo šis muzikālais darbs esot ļoti vienkāršs un viegls. Un kā nu ne — izrādes autori Vēbers un Raiss tās sacerēšanas laikā vēl mācījušies skolā. Robežnieks arī atzīst — lai arī pilna pasaule ar mūziklu autoriem, ja viņam kāds uzreiz būtu jānosauc, neviens cits kā Vēbers prātā nemaz nenāktu. "Laikam jāsauc par popsīgu," pasmaida aktieris, kurš arī atzīstas — īpaši jau Vēbera daiļradi nekad neesot studējis, vien paklausījies atsevišķus ierakstus.

Interesanta esot Vēbera versija par faraonu, kura lomā iejutīsies Artis, — ironiska replika par "mūžam dzīvo karali" — Elvisu Presliju, turklāt aktierim nākšoties dejot! Taču, kā stāsta aktieris, viss mūzikls sastāvot no citātiem, un, pārzinot populāro mūziku, varot manīt ļoti daudz muzikālo atsauču. "Ļoti postmoderns sacerējums," nosaka Robežnieks.

Piestrādāt pie joka

Līdz sezonas beigām Artim citu jaunu lomu nebūs — tas esot tikai normāli, un, ja vienlaikus nākoties strādāt pie divām izrādēm, tas jāuzskata par plānošanas negadījumu. Taču vēl aprīlī un maijā gaidāmas izrādes rokmūziklam Drakula. Svešās asinis, kurā aktierim jāiejūtas skarbā, fanātiskā Drakulas apsardzes priekšnieka Šarifa lomā. Salīdzinot šīs abas lomas, Artis atzīst, ka Drakulas mūzika, lai arī pirmajā brīdī nešķietot viegli un ātri uztverama, tomēr esot nesalīdzināmi ietilpīgāka un spēcīgāka, taču arī piebilst, ka nevajagot domāt, ka pie Faraona lomas varot strādāt pa roku galam. "Jāzepā mūzika ir vairāk nekā joks — taču arī pie laba joka, lai tas izdotos, ir pamatīgi jāpiestrādā," atzīst aktieris. Ārpus teātra gan citu nodarbju, kā tas bieži gadās aktieriem, neesot. Vien vasarā atkal gaidāmas izrādes ar Muzikālo teātri 7.

Robežnieka nonākšana muzikālā aktiera statusā īsti neesot nejaušība — aktiermākslu viņš sācis apgūt Daugavpilī, tolaik šis teātris oficiāli dēvēts par Daugavpils muzikāli dramatisko teātri. Repertuārā no nosaukuma atspoguļojusies tikai dramatiskā daļa, līdz ar to savu dziedātāja un dejotāja talantu Artis sācis izkopt tieši Dailes teātrī. Viņš arī ir viens no aktieriem, kuri piedzīvoja iespēju stažēties Brodvejā — divu nedēļu ilgās meistarklasēs pie slaveniem pedagogiem. Aktieris par šo pieredzi gan stāsta, ka patiesos ieguvumus atklājis vien pēc atgriešanās Rīgā un esot gatavs jebkurā brīdī šīs savdabīgās studijas atkārtot.

Riskēju uzdot tik ierasto jautājumu — vai Artim ir kāda muzikālā loma, ko viņš vēlētos nospēlēt? "Nē, taču es ļoti gribētu kādā lomā ielikt sevi visu, nospēlēt to no izrādes sākuma līdz beigām, nevis pāris reižu iznirt uz skatuves, lai arī cik spilgtā tēlā," savu sapni atklāj aktieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja