Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dailes teātris pieļauj štatu samazināšanu par 10%

Dailes teātris darbu plāno atsākt jūlija beigās vai augusta sākumā, bet patlaban tiek apsvērta iespēja samazināt štatus par ne vairāk kā 10%, aģentūrai LETA pastāstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Žagars lēsa, ka valdība, visticamāk, pagarinās ārkārtējo situāciju, jo, kaut gan jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pieauguma tendence ir stabila, pagaidām vēl situācija neuzlabojas. Tas nozīmē, ka, iespējams, Dailes teātra kolektīvs varēs atgriezties darbā jūlija beigās, proti, pēc trīs mēnešiem, un augustā atsākt spēlēt izrādes, tomēr, kā uzsvēra Žagars, tas ir ļoti optimistisks scenārijs.

Teātra direktors bilda, ka tāpat kā uz jebkuru uzņēmumu Covid-19 krīze atstātās nopietnu ietekmi arī uz teātri - varētu samazināties kases ieņēmumi un, ņemot vērā, ka cilvēki ienākumi būs mazāki, vajadzēs pārskatīt arī biļešu cenu politiku.

"Es prognozēju, ka ne tik ātri viss atgriezīsies iepriekšējās sliedēs un ar ārkārtējās situācijas beigām katru vakaru visās trijās zālēs uzreiz nebūs 1300 skatītāju," pauda Dailes teātra direktors.

Grūti paredzams arī tas, kādā stāvoklī pēc krīzes būs valsts budžets. Iespējams, ka visās jomās būs sagaidāmas kādas optimizācijas. Nevar izslēgt iespēju, ka tas attieksies arī uz kultūras nozares budžetu.

"Mūsu pašu ieņēmumi un valsts dotācija ar laiku varētu samazināties un patlaban nevar prognozēt, kad tā atjaunosies. Mēs esam gatavi arī diezgan ievērojamam budžeta samazinājumam," pavēstīja Žagars.

Vēl pirms krīzes Dailes teātra vadība veikusi "atsevišķas personāla korekcijas uz vienošanās pamata", kas bijušas plānotas iepriekš. Tieši krīzes dēļ teātrī patlaban no darba vēl neesot atbrīvots neviens darbinieks, tomēr notikušas vairākas sarunas ar atsevišķiem darbiniekiem par to, ka konkrētā štata vieta dīkstāves dēļ tiks likvidēta. Cilvēkiem tiek dota iespēja vai nu slēgt vienošanos, vai arī jārēķinās, ka maijā šīs darba vietas, visticamāk, vairs nebūs.

"Kopīgais darbinieku samazinājums nav plānots lielāks par 10%. Tā nebūs kolektīvā atlaišana. Pašreiz notiek vērtēšanas un sarunu process ar atsevišķiem tehniskā, mākslinieciskā un administrācijas personāla darbiniekiem," skaidroja Dailes teātra direktors.

Teātris ir piedāvājis darbiniekiem arī doties atvaļinājumā, ko viņi labprāt arī izmanto. Ārkārtējās situācijas laikā teātra kolektīvs ir sadalīts trijās grupās. Vienu grupu veido tie, kuriem ir jāturpina strādāt uz pilnu slodzi. Tie ir apmēram 15% no visiem Dailes teātra darbiniekiem. Otrajā grupā ietilpst tie, kuriem dotajā brīdī slodzes praktiski nav un pēc būtības viņi ir dīkstāvē. Trešā grupa ir tie, kuru darba vietas varētu tikt likvidētas.

"Mēs esam informējuši šos darbiniekus, ka saistībā ar ievērojamu slodzes samazinājumu no 1.maija esam spiesti viņiem samazināt algu par 25% procentiem, kas būs orientējoši tikpat liels samazinājums, kāds pašlaik ir tiem citu uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, uz kuriem attiecas dīkstāves pabalsti," teica Žagars.

Žagars pavēstīja, ka Dailes teātra kolektīvs saprot situāciju valstī un ar šo soli zināmā mērā solidarizējas ar tiem cilvēkiem, kuri ir spiesti būt dīkstāvē un saņemt pabalstus. Viņš piebilda, ka teātris kā valsts kapitālsabiedrība pagaidām nekvalificējas Ministru kabineta dīkstāves noteikumiem, tāpēc proaktīvi nolemts rīkoties pašiem.

"Manuprāt, tas ir godīgi pret sabiedrību, jo galu galā mēs tērējam arī nodokļu maksātāju naudu, kaut gan jāpiebilst, ka pusi no mūsu budžeta veido teātra nopelnītā nauda," pauda Žagars.

Šāds lēmums pieņemts, lai tad, kad pienāks augusts un septembris un teātris atsāks strādāt, būtu līdzekļi, ar kuriem nodrošināt darbību. Ja ārkārtējās situācijas laikā, kas iespējams ievilksies, tiks iztērēti visi teātra uzkrājumi un daļa no valsts dotācijas, naudas teātrim būs par maz, lai kvalitatīvi iesāktu jauno sezonu.

Žagars pastāstīja, ka daļa teātra aktieru joprojām strādā uz pilnu slodzi, jo turpinās trīs iesāktie radošie projekti. Viens no tiem ir nodēvēts par Skype lugu, proti, projekts Jūsmotāji, ko iestudē Dailes teātra mākslinieciskais direktors un režisors Viesturs Kairišs kopā ar sešiem aktieriem. Mēģinājumi notiek divas reizes dienā, izmantojot Skype. Aprīlī šim projektam, kas tuvojas noslēguma fāzei, gaidāma pirmizrāde.

Otrs projekts ir izrāde, kas bija jau iesākta un tajā piedalās divi aktieri, bet trešais - monoizrāde, pie kuras strādā kāds režisors un aktieris.

"Viņi strādā mājās un attālināti un pagaidām nav vajadzības to darīt teātra telpās. Mēs mēģinām pēc iespējas ierobežot to cilvēku skaitu, kuriem jāšķērso teātra slieksnis," pauda Dailes teātra direktors.

Marta beigās diviem Dailes teātra darbiniekiem tika apstiprināta saslimšana ar jauno koronavīrusu, līdz ar to teātra vadība ir pieņēmusi striktākus mērus uz darba organizāciju. Teātris nosacīti ir sadalīts uz divām pusēm ar divām atsevišķām ieejām, no kurām viena paredzēta administrācijas darbiniekiem, otra - tehniskajiem darbiniekiem, lai pēc iespējas samazinātu savstarpējo kontaktu. "Protams, vienlaicīgi kopā nestrādā vairāk kā divi darbinieki un distancē," uzsvēra Dailes teātra direktors.

 

Top komentāri

>:-)
&
Kad Covid-19 runā, mūzas klusē .
Itamars Toledano
Ja neskaitāmas darba vietas tiek likvidētas, kas gan ir 10%? Špička!
MĒSLS par mēslu
M
TEIC.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja