Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Foto: Dailes teātra sezona sākas ar frīku kabarē un The Tiger Lillies

Šajā nedēļas nogalē, 10. un 11. augustā, Dailes teātra Lielajā zālē gaidāms jaunās sezonas īpašais notikums – frīku kabarē Stulbā dzīve. Muzikālā izrāde Stulbā dzīve ir divu kabarē grupu – ikoniskās britu grupas The Tiger Lillies un tagad Francijā darbojošās ukraiņu Dakh Daughters – satikšanās uz Dailes skatuves ar spilgtajām Dailes teātra aktrisēm Ievu Segliņu, Ēriku Egliju-Grāveli un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu

"Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi,” tā saka režisors un autors Vlads Troickis. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju. “Izrādē ir daudz mūzikas, daudz humora, bet tajā pašā laikā pieskarsimies arī mums šobrīd vissāpīgākajiem punktiem,” piebilst ukraiņu režisors, kas izrādē, protams, runā arī par karu un tā sēto ļaunumu.

Britu mūzikas trio The Tiger Lillies vairāk nekā 30 gadus ar saviem drūmi groteskajiem, nihilistiski ņirdzīgajiem un panciskajiem skatuves tēliem un asprātīgajām dziesmām ir skatuves avangardā. Viņus ir iedvesmojis teju viss – gan Kurts Veils un franču šansons, gan klaunādes žanrs un pat kāda Londonas prostitūta vārdā Lilija, kura valkājusi zvēru rakstu tērpus. Tā ir mutuļojošā Veimāras laika Berlīne pirms simts gadiem, kas nu izskan angliski.

Dakh Daughters ir starptautisku atzinību guvusi ukraiņu mūzikas grupa, kas dibināta 2012. gadā Kijivā. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā tā par savu mītnes vietu ir izvēlējusies Franciju, koncertējot Eiropā un daudzviet citur. Sapludinot postfolku, putekļainu varietē, reizēm pat piecas valodas un arī Šekspīra sonetus, Dakh Daughters ir šobrīd, iespējams, pats ievērojamājais Ukrainas mūzikas un skatuves mākslas fenomens.

Grupas mākslinieciskais vadītājs ir ukraiņu teātra režisors, pedagogs un dramaturgs Vlads Troickis, kurš 1994. gadā Ukrainā izveidojis pirmo neatkarīgo teātri – Dakh teātri – un vēlāk arī valstī vērienīgāko starpdisciplināro laikmetīgās mākslas festivālu GogolFest. Abas institūcijas šobrīd ir starp atpazīstamākajiem mākslas un radošajiem centriem Eiropā.

Muzikālajā izrādē Stulbā dzīve piedalās: Solomija Melnika, Ruslana Hazipova, Anna Ņikitina, Natalija Halaneviča (Dakh Daughters); Tetjana Troicka (Dakh laikmetīgās mākslas centrs); Martins Žaks, Adrians Stauts, Budi Butenops (The Tiger Lillies); Ērika Eglija-Grāvele, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa (Dailes teātris).

Iestudējumu veido režisors, dramaturgs Vlads Troickis; izrādes gaismu mākslinieks – Asthiks Hrihorjans; video māksliniece – Marija Jakovenko; skaņu inženieris – Simons Ofrē.

Projekta vadītāji – Dailes teātris, projekta kurators – Andrijs Palatnijs; Dakh Daughters menedžments – Irina Horbana; GogolFest menedžments – Anna Basova;  The Tiger Lillies menedžments – Martina Lača; Tims Vaitheds, projekta koordinatore – Viktorija Fedoriva; producenti – laikmetīgās mākslas festivāls GogolFest (Festival of Contemporary Arts GogolFest, Ukraina).

Šī neparastā iestudējuma pirmā tikšanās ar skatītājiem būs šovakar, 9. augustā, koncertzāles Cēsis teātru skates Grand Prix ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja