Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ģertrūdes ielas teātrī viesosies Tartu Jaunā teātra izrāde

Ģertrūdes ielas teātrī 14. un 15. decembrī viesosies izrāde no Tartu Jaunā teātra. Iestudējums LOOD Renātes Kērdas (Renate Keerd) režijā būs skatāms igauņu valodā ar subtitriem angļu (14. decembrī) un latviešu valodā (15. decembrī), informēja teātra pārstāvji.

Izrāde LOOD (vārdam lood igauņu valodā ir dažādas nozīmes – "stāsti" un "gara līmenis") ir iestudējums, kas aicina atbrīvot iekšējo dzīvnieku un palaist to mežonīgā pastaigā pa telpu. Renātes Kērdas iestudējumu centrā vienmēr ir cilvēki, negaidītas transformācijas un metamorfozes, kas atspoguļo dzīvi visā tās absurdumā. Un arī šoreiz nav citādi. Iestudējums LOOD pievēršas dažādiem ikdienešķības aspektiem, meklējot un atveidojot neizsmeļamo poēziju, ko piedāvā ikdiena.”

Kā laikrakstam Eesti Ekspress raksta kritiķe Poima Kama (Põim Kama): "Izrādes nosaukums LOOD vienlaikus attiecas uz visiem neizstāstītajiem stāstiem, kā arī uz izmisīgo rakņāšanos pa dzīves instrumentu kasti, lai atrastu kaut ko, kas atkal visu sakārtotu. Nebeidzamie līdzsvara meklējumi šajā vispārīgajā nenoteiktībā, balansējot uz diplomātijas un neprāta ass - tas viss norisinās skatītāju priekšā, kā smalks un trausls aparāts, kura zobrati nežēlīgi slīpē ikdienu."

Renātes Kērdas iestudējumi tiek raksturoti kā pozitīvi, rotaļīgi un metafiziski, piedāvājot jūtīgu, asprātīgu un mākslinieciski unikālu skatījumu uz sociālām parādībām un procesiem. Viņas iestudējumi ir izrādīti daudzos teātra un laikmetīgās dejas festivālos Eiropā, Skandināvijā un Āzijā. 2012. gadā viņa nodibināja savu fiziskā teātra kompāniju – Kompanii Nii, kuras pirmā izrāde PUNG tika izrādīta arī Rīgā, Ģertrūdes ielas teātrī. 2016. gadā nominēta kā Gada kustību māksliniece Latvijas teātra balvai Spēlmaņu nakts par darbu pie izrādes Laulības dzīves ainas Dailes teātrī. Papildus darbam savā teātra kompānijā viņa veido izrādes citos Igaunijas teātros. Gadu gaitā Renātes iestudējumi ieguvuši dažādas teātra balvas un nominācijas gan Igaunijā, gan ārvalstīs. 2018. gadā viņa ieguvusi Igaunijas Kultūras fonda Lielo balvu Skatuves mākslu jomā.

Spēlē: Elise Metsanurk vai Ilo-Ann Saarepera, Andreas Aadel, Ekke Hekles, Martin Kork, Jan Ehrenberg (Tallinas Pilsētas teātris)
Autore, režisore, scenogrāfe un skaņu māksliniece: Renate Keerd
Gaismu mākslinieki: Renate Keerd, Kärt Karro
Plakāts: Huupi

Tehniskais risinājums: Epp Peedumäe, Heikki Mändmets, Kärt Karro
Producents: Marie Kliiman, Tartu Jaunais teātris

Iestudējums pirmizrādi piedzīvojis pagājušā gada 30. oktobrī Tartu Jaunajā teātrī un tapis ar Igaunijas Kultūras ministrijas, Tartu pilsētas un Igaunijas Kultūras fonda atbalstu.

Biļetes pieejamas ĢIT mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja