Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunības kļūdas un ķermeņa trauslums. Septembrī notiks teātra festivāls Homo Novus

No 8. līdz 18. septembrim Rīgā un reģionos notiks 26. Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus. Šogad festivāla fokuss ir nenoteiktība dažādos ideju laukos, kuru kliedē nosacīti pašsaprotamas lietas, kas jaunajos apstākļos kļuvušas par vērtību – cilvēcisks kontakts, klātbūtne, pieskāriens vai apziņa, ka arī vienatnē neskaitāmos veidos tomēr esam saistīti ar citiem.

"Jaunās festivāla komandas sastāvā turpināsies starptautiska līmeņa izziņas process un tiks producēti vietējie mākslas darbi, turpinot īstenot pārdrošas idejas un riskantas izrādes. Šogad festivāls sāks sarunu par mīlestību, šķetinās jautājumus par jaunības kļūdām un sabiedrībā pastāvošām pretrunām, kā arī izaicinās ķermeņa trauslumu. Mēs gribam sniegt iespēju māksliniekiem veidot programmu vēl ciešākā sasaistē ar skatītāju, ļaujot kopīgi iztēloties tādu nākotni un sabiedrību, kurā mēs viens otru pamanām un novērtējam," stāsta festivāla Homo Novus un Latvijas Jaunā teātra institūta radošā direktore Beka Bergere.

Festivālā būs skatāma Ingri Fiksdālas izrāde Diorāma, kas apcer pilsētu un ainavu mainību. Norvēģu māksliniece savā izrāžu sērijā izmanto horeogrāfiju kā lēcu, ar kuras palīdzību ir iespējams mainīt mūsu pasaules uztveri. Ekoloģiskā praksē balstīto Ingri Fiksdālas izrāžu scenogrāfiju veido gan cilvēku ķermeņi, gan nedzīvi objekti. Skaņu radījuši norvēģu eksperimentālie mūziķi Jenija Vāla un Lase Marhaugs, izmantojot lidrobotu, industriāla noiza skaņas un nenosakāmas čaukstošas atbalsis. 

Ar izrādi Sekss, narkotikas un noziedzība Rīgā uzstāsies Kanādas mākslinieku apvienība Mammalian Diving Reflex jeb Zīdītāju niršanas reflekss, kas savā radošajā darbā regulāri pārbauda jaunās paaudzes spēju iznirt virs ūdens, kurā pēkšņi attopjamies, pārkāpjot pieaugušo pasaules slieksni. Mākslinieki rada izrādes, instalācijas, filmas un tekstus, kuros pievēršas sabiedrībā pastāvošajām pretrunām, taisnīguma un vienlīdzības tēmām. Latvijā skatāmajā izrādē seši pusaudži aicinās vietējās slavenības uz atklātu sarunu par vismulsinošākajiem jautājumiem.

Kjāras Bersani izrāde Vienradžus meklējot, kas bija iecerēta jau 2020. gada festivālā, skatītājus aicinās uz pārdomām par ķermeņa trauslumu un zūdamību. Itāļu vizuālās un performances mākslinieces prakses centrā ir ķermenis kā politiska kategorija.

Savukārt Cīravā, Aizputes novadā, projekta BE PART (Art BEyond PARTicipation) ietvaros skotu mākslinieki Nīls Kalagans un Simone Kenjona radīs jaundarbu sadarbībā ar vietējo kopienu. Mākslinieki pavadīs šo vasaru, strādājot ar medniekiem, sēņotājiem un citiem ar mežu cieši saistītiem cilvēkiem, lai kopīgi meklētu veidus, kā dažādas sabiedrības kopienas var iesaistīties mākslas procesos ar savām specifiskajām zināšanām un pieredzi. Simone Kenjona un Nīls Kalagans ar saviem darbiem ir labi pazīstami gan Lielbritānijā, gan starptautiski, tie ir bijuši skatāmi Heivorda galerijā, teātrī Sadler’s Wells, Somersethausā, Hepvortas galerijā u. c. 

Pilna festivāla programma tiks izziņota augusta sākumā, kad arī tiks sākta biļešu tirdzniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja