Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Nacionālajā teātrī top izrāde bērniem Mēs, Sālsvārnas salas vasarnieki

Latvijas Nacionālajā teātrī top krāšņa un muzikāla izrāde ģimenēm – Astridas Lindgrēnes Mēs, Sālsvārnas salas vasarnieki Paulas Pļavnieces režijā. Pirmizrāde 29. oktobrī Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē

Vasara ir pats skaistākais gadalaiks, jo tad nav jāiet skolā, nav jāceļas agri no rīta un laikus jādodas gulēt. Vasarā Sālsvārnas salā ir pilnīga brīvība, lai arī salu ieskauj ūdeņi. Te var makšķerēt, peldēties, svinēt saulgriežus un spēlēties, te var auklēt lapsenes, ronēnu, trusi un jēriņu. Bet, pats galvenais – Sālsvārnā var iegūt jaunus draugus un satikt vecos. Piemēram, Bocmani.

Astridas Lindgrēnes stāsts lasītājiem vairākās paaudzēs kļuvis par bērnības mīļāko grāmatu. Tas vēsta par vasaras piedzīvojumiem Sālsvārnas salā un iedvesmo ar tēlaini aprakstīto bērnības burvību, bērnu piedzīvojumu kāri, patiesajām un sirsnīgajām draudzībām, kā arī ar dabas varenību, aicinot bērnus izzināt apkārtējo pasauli.

Radošā komanda režisores Paulas Pļavnieces vadībā izrādes veidošanā izmanto daudzveidīgus risinājumus, lai iedzīvinātu Lindgrēnes tēlus un noskaņu, radot sirsnīgu un aizraujošu pieredzi gan bērniem, gan viņu vecākiem, kas grāmatu būs savulaik lasījuši. Astridas Lindgrēnes Mēs, Sālsvārnas salas vasarnieki bijusi viena no nozīmīgākajām grāmatām arī režisores bērnībā. “Šī grāmata iemieso visas labākās bērnības kvalitātes – vasaru, jūru, dzīvniekus, piedzīvojumus, draudzību, ģimeni un mīlestību. Mēs ar izrādes radošo komandu vēlamies arī jaunos skatītājus iepazīstināt ar Čorvenu, Bocmani un citiem Sālsvārnas salas iemītniekiem, lai arī viņi pēc izrādes noskatīšanās vēlētos ņemt rokās grāmatu un izlasīt par visiem jauniepazīto draugu piedzīvojumiem. Kā arī katru vasaru meklētu iespēju dzīvot savu labāko dzīvi – un ne tikai bērnībā, un ne tikai vasarā,” stāsta Paula Pļavniece.

Līdzīgas attiecības ar šo stāstu ir arī citiem radošās komandas biedriem. Izrādes mūzikas autors Edgars Mākens pauž, ka arī viņam šī ir dārga grāmata, jo, viņaprāt, autorei ir izdevies uzrakstīt ļoti dzīvu stāstu. Runājot par mūziku viņš teic: “Pirmā šīs izrādes dziesma bija uzrakstīta jau tad, kad pati izrāde vēl nemaz nebija iecerēta (paldies maniem bērniem par palīdzēšanu), un tagad sapnis par Sālsvārnu uz skatuves beidzot kļūst par īstenību. Ar tikpat dzīvu, aktieru spēlētu mūziku kā pati grāmata.”

Izrādes radošā komanda: režisore Paula Pļavniece, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Berta Vilipsone, komponists Edgars Mākens, horeogrāfe Agate Bankava, gaismu māksliniece Līva Kalniņa, grima mākslinieces Berta Vilipsone un Gunda Zvirbule, leļļu kustību konsultants Agris Krapivņickis. Dramatizējuma autors Kalle Gunnarsons, tulkojusi Vizma Zaķe.

Galvenajās lomās: Agnese Budovska (Čorvena), Igors Šelegovskis (Pelle), Laura Siliņa (Stīna), Ieva Aniņa (Mālina), Ainārs Ančevskis (Melkers), lomās – Daiga Gaismiņa, Elizabete Lielmane, Jana Ļisova, Sanita Paula, Kaspars Aniņš, Romāns Bargais, Juris Hiršs, Matīss Kučinskis, Juris Lisners, Mārcis Maņjakovs un Rūdolfs Sprukulis.

Pirmizrāde gaidāma 29. oktobrī Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē. Tuvākās izrādes 30. oktobrī, 2., 3. un 30. novembrī.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un tīmekļvietnē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja