Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Notiks skatuves mākslas tulkojumu antoloģijai veltīta diskusija

Ceturtdien, 16. jūnijā, Ģertrūdes ielas teātra telpās, Ģertrūdes ielā 101a, Rīgā, plkst. 19.00 notiks Skatuves mākslas tulkojumu antoloģijas otrā posma noslēguma diskusija ar teātra nozares profesionāļu dalību, kuru varēs arī vērot tiešsaistē, informēja Latvijas Kultūras akadēmijas sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Aija Melbārde.

Pērn LKA ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) atbalstu uzsāka darbu pie ilgtermiņa projekta – skatuves mākslai veltītas antoloģijas, digitālā formātā apkopojot un tulkojot 20. un 21. gadsimta Eiropas, Ziemeļamerikas un citu reģionu profesionāļu un ievērojamu personību tekstus. Tulkotie teksti lasāmi LU LFMI digitālā arhīva pētnieciskajā vidē Garamantas.lv un visērtāk atrodami saitē https://ej.uz/anto.

Projekta mērķis ir piedāvāt kvalitatīvu profesionālo literatūru latviešu valodā, kas kalpotu gan par palīglīdzekli studijās, terminoloģijas attīstīšanā un pētniecībā, gan arī profesionālajā praksē un interešu apvāršņa paplašināšanā. Otrajā posmā lasītājiem bez maksas tiek piedāvātas Augustu Boala, Žaka Ransjēra, Bojanas Kunstas, Annemarijas Mackes, Patrisa Pavī, Ježija Grotovska u.c. teātra teorētiķu, pētnieku, režisoru un dramaturgu esejas, raksti un grāmatu fragmenti. Skatuves mākslas tulkojumu antoloģijas otrā posma tēmas aptver varas un hierarhijas jautājumus teātrī, skatītāja tiesības un jaunās skatuves attiecības, semiotikas pamatus, sociāli atbildīgākas prakses un reprezentācijas teorijas u.c. aspektus. 

16. jūnija antoloģijas digitālajam krājumam veltītajā diskusijā tiks risinātas tekstu tulkojumos un Latvijas teātra vidē sastopamās problēmas un parādības. Diskusijā piedalīsies Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, režisors un Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Mārtiņš Eihe, urbānās vietrades un laikmetīgā teātra kuratore Gundega Laiviņa, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra pētniece un kritiķe Lauma Mellēna-Bartkeviča, Jaunā Rīgas teātra un kino aktrise Guna Zariņa. Sarunu moderēs skatuves mākslas tekstu tulkojumu projekta kuratori – dramaturgs Evarts Melnalksnis un LKA Zinātniskās pētniecības centra zinātniskā asistente Dārta Ceriņa.

Realizējot projektu Skatuves mākslas tulkojumu antoloģija, tā veidotāji cer uz kvalitatīvu diskusiju aizsākšanu, izgaismojot problēmas teātra terminoloģijā un procesu skaidrojumos, kā arī piedāvāt profesionālo literatūru. Projekts tiks turpināts, regulāri papildinot digitālo krātuvi ar tulkotām skatuves mākslas tekstu vienībām latviešu valodā.

Skatuves mākslas tulkojumu antoloģijas kuratori – Evarts Melnalksnis un Dārta Ceriņa; redaktores – Valsts pētījumu programmas Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai/ CARD pētnieces, teātra zinātnieces un kritiķes Līga Ulberte (LKA) un Edīte Tišheizere (LU LFMI), režisore un pasniedzēja Zane Kreicberga (LKA);  projekta vadītāja – Kristīne Freiberga (LKA Radošās darbības centrs); datubāzes tehniskā redaktore – Dārta Ceriņa. Projektu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. 

Sarunai par profesionālās literatūras nozīmi un pašrefleksiju sezonas noslēgumā būs iespējams sekot kā klātienē, tā arī tiešsaistē Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) profilā vietnē Facebook. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja