Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pavāršovs par politisko līdzdalību. Kvadrifrons piedāvā atklāt ideālo politisko salātu recepti

Kādi tik epiteti netiek piesaukti vēlēšanu sakarā – "vecie vēži", "uzsildīta zupa"... Bet teātra trupa Kvadrifrons kā punktu uz "i" 30. septembrī kultūrtelpā Tu jau zini kur Tallinas kvartālā vienīgo reizi plašākai publikai piedāvā rasolu.

Izrāde Vēlēšanās, kuras nosaukumā dramaturgs Klāvs Mellis jau ietvēris atpazīstamu vārdu spēli, ir politisks stendaps ar pavāršova elementiem. Aktieris Jānis Kronis maisīs rasolu, iepazīstinās ar Saeimas sasaukumu vēsturi, politiskās aģitācijas un provokācijas elementiem, un skatītājiem būs iespēja piedalīties aizklātā balsojumā, kopīgi lemjot par populāro salātu ideālās receptes sastāvdaļām. Gluži kā tāds nākamās vēlēšanu dienas ģenerālmēģinājums.

Režisore Paula Pļavniece stāsta, ka izrāde jau izrādīta vairākās Latvijas skolās. "Izrāde Vēlēšanās domāta kā rokasgrāmata, kā pirmās palīdzības komplekts jauniešiem, kļūstot par pilngadīgiem, balsstiesīgiem indivīdiem. Tā tapusi sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā People to People Cultural Engagement Programme ietvaros. Mūsu iecere bija radīt tādu izrādi vai lekciju, vai pavāršovu par politiku, kādu paši būtu gribējuši dzirdēt vidusskolā. Tādu, lai mūsu interese par līdzdalību politikā neveidotos pati no sevis tikai vairākus gadus pēc pilngadības sasniegšanas, bet lai mēs jau no agras jaunības spētu izvēlēties to, kādā valstī gribam dzīvot un kādas vērtības pārstāvēt," viņa skaidro. Izrādes auditorija – vidusskolēni, kuri jau nākamajās vēlēšanās ies balsot. Izrāde ir gandrīz vai kā tests, jo pēc skatītāju balsojuma varētu veikt pētījumu par jauniešu noskaņojumu, interesēm, izvēlēm, prioritātēm. P. Pļavniece pēc redzētā skolās domā: ja šāda izrāde/projekts būtu jau agrāk, jaunieši būtu daudz atbildīgāki. Lai arī šī izrāde pamatā paredzēta pusaudžiem, patiesībā tā apskata jautājumus, kas ir svarīgi visiem – par pilsonisko sabiedrību, par līdzdalību.

Nepiespiestā un saviesīgā gaisotnē vienojoties par vispareizāko rasola recepti, skatītāji tiks aicināti aizdomāties par politiskās līdzdalības nepieciešamību. Jautājums retorisks – vai nākamos četrus gadus esmu gatavs ēst rasolu, kura recepti noteicis kāds cits? Piektdien Tallinas ielas kvartālā pēc ceremoniālās bļodas maisīšanas un svinīgās rezultātu paziņošanas sekos rasola ballīte ar lielo izēšanos. Ar iemīļotām melodijām sanākušos priecēs izrādes viesis Žoržs Siksna.

Bet izrāde arī pēc vēlēšanām turpinās savu dzīvi, jo ir iekļauta Skolas somas projektā. Kvadrifrons ar to gatavs braukt uz jebkuru Latvijas skolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja