Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Primabalerīnai Inesei Dumpei – 55

Otrdien, 22.aprīlī ilggadējai Latvijas Nacionālā baleta solistei, pedagoģei un repetitorei Inesei Dumpei aprit 55 gadu jubileja, informēja Latvijas Nacionālās operas pārstāve Aiga Sprindža.

Inese Dumpe ir izcila latviešu baletdejotāja, kura Latvijas Nacionālajā baletā strādā jau no 1977.gada, pierādot sevi ne tikai uz skatuves, bet arī mācot jaunos baleta dejotājus. Divdesmitā gadsimta beigās Inese Dumpe bija viena no vadošajām primabalerīnām, kura ar savu darba sparu, sievietes šarmu un dejas grāciju savaldzināja daudzus baleta skatītājus.

Inesei Dumpei ir dabas dots dejotājas talants. Viņa ir mācījusies Rīgas horeogrāfijas vidusskolā, jau studiju laikā 1976.gadā viņa kļuva par starptautiskā baleta konkursa laureāti Varnā (Bulgārijā). Kopā ar Latvijas Nacionālās operas trupu dejojusi daudzās pasaules valstīs – Francijā, Dānijā, Norvēģijā, Meksikā, Singapūrā, Austrijā, Venecuēlā u.c. Inese Dumpe ir Aldara balvas (1998) un Latvijas teātru biedrības balvas (1993, 1995, 1999), kā arī Helēnas Tangijevas-Birznieces balvas (2006) laureāte.

Viņas dejotājas pūrā ir gandrīz pus simts lielās lomas. Visdziļāk Dumpe dejā izjūt tieši komponista Sergeja Prokofjeva mūziku, sevi pierādot titullomās baletos Pelnrušķīte, Romeo un Džuljeta. Odetas-Odīlijas lomu Gulbju ezerā viņa ir dejojusi vairāk kā simts reizes. Gan viņas personība, gan skatuves tēls spēj būt ļoti dažāds, ko pierāda arī viņas panākumi, spilgti izdejojot atšķirīgus raksturus. Baletā Veltīgā uzmanība (1978), kuru iestudēja horeogrāfs Oļegs Vinogradovs Inese tik pārliecinoši dejoja nebēdnīgo Ļizu, ka šī uzstāšanas pavēra durvis turpmākajai sadarbībai ar citiem izciliem baletmeistariem. Inese ir dejojusi pie Aleksandra Lemberga – titullomu Lolitas brīnumputnā (1979), Solveigas lomu Pērā Gintā (1980), kā arī Šeherezādi baletā Šeherezāde (1985). Pie Natālijas Kasatkinas un Viktora Vasiļova izpildīta Ievas loma Pasaules radīšanā (1983), pie Vladimira Vasiļjeva – titullomu Aņutā (1986), pie Janinas Pankrates – Marijas lomu Kam skanēs zvans(1987), pie Jevgeņija Čangas titullomu Raimondā (1993), pie Litas Beiris Bēthovena Septītajā (1993), kā arī vairākos Aivara Leimaņa iestudējumos Frančeska da Rimini, Dzīve, Kopēlija, Atlantīda, u.c.

Inese Dumpe šobrīd ir aktīva Latvijas Nacionālā baleta repetitore. Vislielāko uzmanību velta tieši sieviešu kordebaletam, kā arī palīdz jaunajiem baletdejotājiem attīstīt savus talantus.

Baleta kritiķis Eriks Tivums par Inesi Dumpi reiz teicis: "Inese ir 20.gadsimta pēdējā lielā latviešu primabalerīna, kura paveic neiedomājamo – ar lepni paceltu galvu un staltu stāju iedejo nākamajā gadsimtā, atkal atrodot jaunu jēgu baletā. Viņa ir vienīgā, kas drosmīgi maina ampluā, no princesēm un mīlētājām, pārejot uz mātēm un pat vecenēm. Viņas ir daiļas savas greizsirdībās, vientulībās un burvestībās, kuru mērķis – ja ne uzveikt, tad apstādināt laiku. Man liekas, ka Aivars Leimanis ir pirmais, kas tā īsti akcentēja, tik izdevīgi prata parādīt poētiski kaislas krāsas un noskaņas mākslinieciskajā ego. Atliek vien paskumt, ka šāds baletmeistars un šāda primadonna nesatikās kopīgā darbā agrāk." Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis norāda: "Inese ar ārkārtīgi atbildīga. Tik pat rūpīgi kā viņa strādāja pie savām lomām, ar tik pat lielu atbildību un darbu viņa strādā ar mūsu sieviešu kordebaletu. Smalkās nianses un grācija ir viņas darba rezultāts."

Top komentāri

Mīlas strauts plūst pāri malām...
M
4 gadus sabijis Operas korī, ļoti uzmanīgi pētīju arī baleta "frakciju". Kā repetitore, saglabājot savu īpašo burvību, vai ik dienu garām paslīdēja Velta Vilciņa. Kādreiz izcilākā primabalerīna. Tāpat mana sirds aizvien jutās kustināta/ saviļņota, sirsnībā "bloķēta", redzot Inesi Dumpi. Nereti citām galveno lomu dejotājām tika spilgtāki epiteti un skaļākas apdziedāšanas/ atzinības. Un tad es reiz domāju, kāpēc tā? Inese Dumpe ir māksliniece, kura nekad sevi nedemonstrē, bet rada poētisku mākslas tēlu. Savam pievilcīgajam darbam dāvājot maigumu, dvēseles daiļumu, aizmirsdama, ka tādā iestādē kā teātris, nereti vajag pašam uzbūvēt sev postamentiņu, citādi citi var arī tavu veikumu nepamanīt. Nu, varbūt ne tieši nepamanīt, bet pabīdīt tālākā plānā gan. Veiksmi, možu garu, veselību un mīlestību. Lai MĪLESTĪBA traucas pie Ineses Dumpes un atgriežas pie tuvajiem un mīļajiem līdzcilvēkiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja