Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgā top izrāde Kokvilnas lauku vientulībā ar Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti

No 28. līdz 31. maijam Dailes teātrī notiks izrāde Kokvilnas lauku vientulībā, ko iestudē pazīstamais krievu režisors Timofejs Kuļabins pēc franču dramaturga Bernāra Marī Koltesa lugas motīviem. Galvenās lomas atveidos Džons Malkovičs un Ingeborga Dapkunaite

Iestudējums top Dailes teātrī sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas atbalsta un attīstības fondu Teritorija, piedaloties fondiem M-ART un Blavatnik Family Foundation. Skatītājiem tiks nodrošināti titri latviešu un krievu valodā.

15. janvārī Dailes teātrī sākās pirmais mēģinājumu posms, kas noslēgsies 25. janvārī. Maija sākumā izrādes radošā komanda atkal tiksies Rīgā. Pēc pirmizrādes Dailes teātrī iestudējums dosies pasaules turnejā.

Franču dramaturga Bernāra Marī Koltesa (1948–1989) slavenāko lugu vidū ir Roberto Zuko, Rietumu krastmala un Kokvilnas lauku vientulībā. Koltesa daiļradei vairākkārt pievērsušies dižākie Eiropas režisori – Patriss Šero, Pēters Šteins, Kšištofs Varlikovskis, Mihaels Tālheimers, Kama Ginkass un citi.

Lugas Kokvilnas lauku vientulībā iestudējuma pirmizrāde notika 1987. gadā Parīzes Nantēras-Amandjē teātrī Patrisa Šero režijā.

Šajā lugā divi cilvēki satiekas tumšā alejā. Viens ir Izplatītājs, otrs – Klients. Tirgotājs mēģina kaut ko pārdot Klientam, kaut ko, kas viņam jānosauc pašam. Klients nevēlas nosaukt preci un visos iespējamos veidos atsakās no darījuma.

Luga ir strīds, divu cilvēku konfrontācija, kas izteikta vārdu un nozīmju spēlē. Laika gaitā kļūst skaidrs, ka pārdošanas priekšmets ir slēpta interese. Abiem varoņiem ir jāatzīstas savā iekārē. Tā kā ne viens, ne otrs nevēlas saukt lietas īstajos vārdos, skatītājs saprot, ka šis strīds neatrisināsies, jo neviens negrib atzīties.

Jaunajai izrādei režisors Timofejs Kuļabins un dramaturgs Romāns Dolžanskis radījuši lugas skatuvisko versiju, kurā liela nozīme ir skaņas dizainam un video partitūrai. Izrādes mākslinieks ir Oļegs Golovko. Izrādes laikā jaunās paaudzes videokameras seko aktieriem un rada ne tikai "tuvplāna" efektu, bet arī paralēlu mediju darbību, sava veida dzīvu videomākslu.

Režisors Timofejs Kuļabins par topošo darbu saka: "2022. gadā tēma par aizliegto, neizteikto un neatvairāmo pievilcību ir jārisina citādi. Mēs veidojam izrādi par slepenu iekāri, kas ir sodāma un kuru jebkura sabiedrība atzīst par noziedzīgu – pēc spēkā esošās likumdošanas. Šajā lugā ir divi aktieri, bet tikai viens tēls. Lielāko daļu laika mēs pavadām zemapziņā, murgainās vīzijās par varoni, kuru mēs tā arī neieraugām. Viņa vietā uz skatuves ir divas savstarpēji pretnostatītas figūras – tās iesaistās saspringtā, niknā un sarežģītā dialogā. Šis ir cilvēka dialogs ar savām slepenajām vēlmēm un bailēm. Ar to, ko viņš neuzdrošinās pateikt pat pats sev un no kā viņš nevar atbrīvoties, neatņemot sev dzīvību. Šis ir stāsts par cilvēka sarežģītību pasaulē, kurā sarežģītība kļūst par kaut ko nevēlamu, nevietā, nepiedienīgu. Šī pasaule rada iekšējas nesaskaņas, disonansi, kas nogalina cilvēku no iekšpuses kā nāvējoša slimība."

Šī nav pirmā reize, kad Ingeborga Dapkunaite un Džons Malkovičs tiekas uz teātra skatuves, viņiem ir ap desmit kopīgu projektu teātrī un kino. No 2009. līdz 2011. gadam aktieri spēlēja Maikla Stērmingera muzikālajā izrādē Džakomo variācijas, kas guva lielus panākumus daudzās valstīs. 2017. gadā aktieri kopā filmējās krievu filmā Par mīlestību

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja