Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sniega skaņu virtuozi uzbur pasaku

Slavas Poluņina un Gidona Krēmera unikālā Sniega simfonija 10.janvārī divās izrādēs Dailes teātrī.Situācija ir dīvaina: pēc intensīvas pusotra mēneša turnejas Milānas teātrī Piccolo un Londonas Karaliskajā Festivālu zālē, kur krievu klauna Vjačeslava Poluņina trupa sniedza pasaulslavenās izrādes Slava's Snow Show (krieviski - sŅEŽNOJe šou, tātad vārdu "sniegs" un "maigums" apvienojums) kārtējo Ziemassvētku priekšnesumu sēriju, grupa skumjo dzeltenos kokonos un zaļos mantelīšos tērpto klaunu ielido Rīgā uz vienu dienu ar izrādi _Sniega simfonija/Snow Symphony.

_Šis ir projekts, kas tiek īstenots kopā ar vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķiem. Sniega simfonija skanēs ceturtdien, 10. janvārī, Dailes teātrī, un tikai fakts, ka biļetes uz šovu gandrīz bez jebkādas reklāmas pazuda dažās stundās, mudināja Snow Symphony Rīgas viesizrādes organizētājus izšķirties par radikālu soli - izziņot papildu izrādi tajā pašā vakarā plkst. 22. Labi vēl, ka muzikāli teatrālais priekšnesums nav ilgs - stunda ar mazu astīti.

Mākslinieku brigāde

Jūs pamatoti jautāsit - kādēļ tad uzņēmums Slava's Snow Show, kas jau divdesmit gadu sniedz ilgstošas izrāžu sērijas pasaules lielākajās pilsētās (Ņujorka, Parīze, Londona, Berlīne, Tokija, Honkonga, Roma, Losandželosa, Maskava, Riodežaneiro utt.), Rīgā ierodas pirmo reizi un uz vienu dienu? Tāpēc, ka Rīga ir provinciāla, maza pilsētiņa, kurā šāda mēroga šoviem trūkst maksātspējīgas skatītāju masas. Tā ir atbilde, kādēļ arī slavenais kanādiešu Cirque du Soleil jeb Saules cirks tikai tagad atļaujas atvest uz Arēna Rīga savu leģendāro šovu izbraukuma versijas. Lai kā mums tas nepatiktu - Rīgā lielajām izklaides kompānijām tiešām nav komercpotenciāla. Skaidrāk izsakoties - te nav pietiekami daudz skatītāju, kuri varētu nedēļas ilgumā izpirkt biļetes cenu kategorijā no 30 līdz 70 latiem (tas ir analogs Slava's Snow Show izrādēm rietumos).

Taču pietiks par bēdīgo. Kas tad ir šis noslēpumainais Snow Symphony? Labi, Poluņinu daudzi teatrāļi pazīst jau no perestroikas laikiem kā leģendāro skumji naivo dzeltenā milzu telefona "mocītāju" Asisaju un vienkārši Slavu no klaunu ansambļa Liceģeji. Vijolnieka un diriģenta Gidona Krēmera un viņa vadītā kamerorķestra Kremerata Baltica vārds Latvijā komentārus neprasa. Slava Poluņins ar ģimeni dzīvo Parīzē, viņa klaunu trupa ir internacionāla mākslinieku brigāde, viņa SSS (Slava's Snow Show), kas būtībā ir viena izrāde ar mainīgiem elementiem/skečiem, šajos 20 gados paspējusi kļūt par vienu no visilgāk spēlētajiem un pelnošākajiem šoviem pasaules izklaides industrijā, tādēļ Cirque du Soleil piesaukšana te nav nejauša. Protams, atšķiras mērogs.

Kanādas Saules cirks ir milzu korporācija ar filiālēm Lasvegasā, Honkongā un citur un ar apgrozījumu vairāk nekā divu miljardu dolāru gadā, bet SSS ir veiksmīgs piecu vadošo klaunu (divi krievi, itālis, brits un balkārs) miniuzņēmums ar mājvietu Parīzes priekšpilsētā un filiālēm Londonā un Maskavā. Pats 62 gadus vecais Slava Poluņins ir kompānijas dvēsele, ideologs un projektu bīdītājs - lai piesaucu kaut vai 2001. gada Pasaules teātru olimpiādi Maskavā, kurā Slava sarīkoja pasaulē grandiozāko klaunu ielu teātri, savukārt viņa projekts Muļķu kuģis vispār nav vārdos aprakstāms multimediāls forum grandiosum, līdzīgi kā dzīves teatralizācijas projekts, kuru viņš kopš 2003. gada īsteno sev piederošās dzirnavās un lauku īpašumā pie Parīzes: māja kā teātris, nams kā dzīva izrāde.

Neverbālā saspēle

Sniega simfonijas ideja Slavas Poluņina fantāzijā dzima pēc intriģējošās sadarbības ar pasaulslaveno kinorežisoru Teriju Giljamu - 1996. gadā Gešera teātrī Jafā Izraēlā Giliams ar Poluņina klauniem radīja teatralizētu performanci Slava's Diabolo, kurā režisors uzņēmās rūpes par vizuālo pusi, bet klauni - par teatrālo daļu, kas rezultējās neverbālā saspēlē ar skatītājiem.

Šī ideja par teātra un citu mākslas veidu sintēzi, doma apvienot klaunu mīmikas mēmumu ar mūziku dzīvajā izpildījumā, etīdes ar skaņdarbu improvizācijām ir Gidona Krēmera un Slavas Poluņina Sniega simfonijas sirds. Jāņem vērā, ka Gidons Krēmers izrādījās ne tikai virtuozs mūziķis, bet arī lielisks klauns. Un, protams, it visur neviltotu sajūsmu un arīdzan kripatu šausmu izsaukušais Slava's Snow Show satricinošais fināls - reāla sniega vētra skatītāju zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja