Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Valmieras teātrī viesosies teātra trupa no Bonnas

7. oktobrī Valmierā būs unikāla iespēja redzēt izrādi Finnland. Ģimenes stāsts, kas tapusi Bonnas (Vācija) teātra Fringe ensemble/phoenix5 vadītāja režisora Franka Hoila vadībā, pavēstīja Valmieras drāmas teātra mārketinga daļas pārstāvji. Izrādes Finnland pamatā ir kādas ģimenes dramatiskā vēsture, par ko režisors Franks Hoils savulaik uzzinājis no sava drauga un studiju biedra.

Tas ir stāsts par viņa māti, kas Otrā pasaules kara beigās aizbēg uz Somiju, kur viņai piedzimst meita, par kuras tēvu nekas nav zināms. Pēc daudziem gadiem viņa ar meitu atgriežas Vācijā, apprecas, piedzimst divi dēli, taču attiecības ģimenē kļūst aizvien sarežģītākas un dramatiskākas. Atrast savu vietu dzīvē un sabiedrībā nespēj arī jaunākā paaudze. "Kas es īsti esmu? Man bail, ka es varu atkārtot savu priekšteču likteni," tā izmisumā teicis draugs. Kara traumas rezultātā no cilvēku apziņas zudušas daudzas pamatpatiesības, ļaujot rīkoties tā, kā agrāk nebūtu iespējams. Palūdzis atļauju izmantot šīs ģimenes likteņstāstu, režisors uzaicināja četrus dramaturgus – no Vācijas, Nīderlandes, Dānijas un Latvijas – radīt četras lugas, katru no sava varoņa skatu punkta. Izrādes literāro materiālu radījuši četri dramaturgi no dažādām valstīm, arī latvietis Ivo Briedis. "Mēs uzņēmāmies būt par advokātu kādam no varoņiem," stāsta Ivo Briedis. "Man nācās meklēt pamatojumu lielākajam ļaundarim. Nav tā, ka mēs būtu lozējuši, kurš par ko rakstīs. Vienkārši satiekoties, runājot par to, kā šos cilvēkus varētu saukt, kāda varētu būt viņu profesija un tamlīdzīgi, mēs katrs nonācām pie "sava" varoņa."Fringe ensemble/phoenix5 ir neliels domubiedru teātris, viena no nedaudzajām pastāvīgi kopā strādājošām trupām Vācijā. Teātra trupa ir cieši saliedējusies ap savu vadītāju Franku Hoilu, un šajā ziņā ir līdzīgi Jaunajam Rīgas teātrim. "Līdzība ir arī tajā ziņā, ka viņi domā par savu pagātni, iedziļinās reālos notikumos – iestudē savus Vācu stāstus, ja meklējam tiešu analoģiju ar Jauno Rīgas teātri," saka Ivo Briedis.Valmieras teātris jau sadarbojies ar Fringe ensemble. 2006. gadā tapa kopdarbs - bilingvāls Antona Čehova Ķiršu dārza iestudējums, kurā piedalījās aktieri Elīna Vāne, Januss Johansons, Ģirts Rāviņš un Imants Strads. 2013. gadā paredzēts jauns kopprojekts, ko ar latviešu un vācu aktieriem iestudēs Franks Hoils.

Finnland. Ģimenes stāsts Valmieras drāmas teātrī būs skatāma svētdien 7. oktobrī plkst. 14 un 19. Tā notiks vācu valodā ar subtitriem latviski. Viesizrādes notiek, pateicoties Gētes institūta Rīgā finansiālajam atbalstam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja