Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Viesturs Meikšāns atgriežas Valmieras teātrī ar Mariusa fon Maienburga Apjukumu

Viesturs Meikšāns Valmierā pirmoreiz latviešu profesionālajā teātrī uzved ievērojamā vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugu Apjukums. Pirmizrāde paredzēta 21. novembrī, informēja Valmieras teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Ar šo izrādi Valmieras teātrī atgriežas režisors Viesturs Meikšāns, un luga tiek uzvesta viņa paša tulkojumā. Tas visnotaļ saskan ar lugas autora principiem, kurš, būdams Berlīnes teātra Schaubühne am Lehniner Platz pastāvīgais dramaturgs, sagatavo laikmetīgus un tieši konkrētam uzvedumam atbilstošus pārcēlumus arī visiem klasiskās literatūras un dramaturģijas tekstiem. "Tā nav mums ierastā dramaturģija ar noteiktu un saprotamu sižetu," saka režisors. "Maienburga izpratnē par teātri galvenais jēdziens patiešām ir "apjukums". Viņš raksta par rietumu kultūras cilvēku, kuram pilnīgas brīvības un individuālo vērtību pārbagātībā ir zudusi jebkāda koordinātu sistēma un spēja orientēties pasaulē. Vilciens ir nogājis no sliedēm, bet tās jau tepat kaut kur ir."

Apjukumam nav pārstāstāma sižeta – luga ir plūstoša ainu virkne, kuras dalībnieki nepārtraukti maina savu identitāti. Viesturs Meikšāns ir izrādes režisors un scenogrāfs, radošajā komandā strādā arī kostīmu māksliniece Ieva Veita, horeogrāfe Linda Mīļā un gaismu mākslinieks Krišjānis Strazdīts, lomās – aktieri Elīna Vāne, Māra Mennika, Mārtiņš Meiers un Imants Strads.

Mariuss fon Maienburgs (Marius von Mayenburg, dz. 1972) ir viens no mūsdienu Rietumu drāmas spilgtākajiem autoriem, kura daiļrade Latvijā gandrīz nav zināma. Viņš pieder pie paaudzes, kas vācu un drīz vien arī pārējās Eiropas teātrī ienāca pēc Berlīnes mūra nojaukšanas un Vācijas atkalapvienošanās, un divdabība, pretpolu vienlaicīga redzēšana raksturīga arī Maienburga rakstības veidam. Viņa lugās spēcīgi jūtama absurda dramaturģijas ietekme, taču no tās klasiskajiem darbiem Maienburgs atšķiras ar vienlaikus konstruktīvu un nevērīgi rotaļīgu attieksmi pret eksistences problēmām. Viņš lugās Ugunsseja, Akmens, Apjukums u.c. izvirza nopietnus un pat skarbus jautājumus, taču atbilžu meklēšana var būt rotaļīga, bezbēdīga un pat neprātīgi jautra. "Tas ir ļoti tipiski vācu mūsdienu dramaturģijai," skaidro Viesturs Meikšāns. "Tā runā ar skatītāju tieši, pat vienkāršoti. Un man patīk šī vienkāršība, jo ar mani runā kā ar draugu. Tu esi atnācis ciemos pie čoma, un starp jums valda vienkāršība un sirsnība."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja