Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

"Visu vai neko" vēlāk kļūst par sīkumiem



Vienas diennakts stāstu kādas meitenes dzīvē, kas atspoguļo jaunatnes izjūtas un attieksmi pret pieaugušo pasauli, uz Latvijas Leļļu teātra skatuves - šoreiz bez lellēm - izspēlēs teātra jaunā paaudze režisora Ivara Lūša izrādē Neaiztiec mani!. "Šobrīd tādas emocijas jau vairs nevarētu dabūt," Dienai apgalvo Elza Apkalne, kuras pirms sešiem gadiem rakstītā luga Korinte ir skatuves darba pamatā. Tā pirmizrāde būs 16. martā.

Mūžīgā nesaprašanās ar vecākiem, protesti pret pieaugušo pasaules liekulību, nežēlību un meliem - izrādes tēmas nevilšus atgādina pagājušā gadsimta izcilā rakstnieka Džeroma Deivida Selindžera slaveno darbu Uz kraujas rudzu laukā, kas vēsta par jaunieša nevēlēšanos samierināties ar pasaulē notiekošajām nejēdzībām, vēlmi pārveidot pasauli vai aizmukt no tās.

Lugas autore Elza Apkalne bija 17 gadu veca, kad ar savu uzrakstīto darbu ieguva otro vietu Valsts kultūrkapitāla fonda rīkotajā Nacionālajā lugu konkursā jauniešiem domāto darbu grupā. Vidusskolas laikā Elza ne vienreiz vien saņēmusi uzslavas par sacerējumiem, tāpēc nolēmusi uzrakstīt konkursam lugu. Viņa atceras, ka nekādas īpašās shēmas nezīmējusi - luga tapa ātri. "Norakstīju kaut ko no savas dzīves, kaut ko no draugu dzīves, dzirdētā apkārt un to visu saliku kopā," saka Elza. Lugā esot ietvertas visas svarīgākās lietas, par kurām jaunatne domā ikdienā. Elza uzsver, ka lugai un, visticamāk, arī izrādei tādas morāles īsti nemaz neesot - vienkārši gribas parādīt, ka ir lietas, ko pusaudži uztver ļoti emocionāli. Darbs varētu rosināt aizdomāties un izdarīt secinājumus gan pašus pusaudžus, gan arī viņu vecākus.

Šobrīd Elza jau ir mamma, studē Latvijas Kultūras koledžā, apmeklē Daiņa Grīnvalda dramaturģijas kursus un turpina rakstīt. "Toreiz bija kaut kādas lietas, kas šķita ļoti svarīgas, un tajā mirklī likās - visu vai neko. Uzaugot saproti, ka tie ir tādi dzīves sīkumi," savā pusaudzes gadu pieredzē dalās Elza.

Neaiztiec mani! režisors Ivars Lūsis arī norādījis, ka izrāde nebūs didaktiska, jo, viņaprāt, nekas nevar būt briesmīgāks, ja kāds māca, kā ir pareizi dzīvot. "Iestudējuma spurainā valoda, aktieru spēles stilistika, mūzika un vizuālais ietērps nojauks barjeru starp skatuvi un dzīvi, skatītājā raisot līdzpārdzīvojumu un aicinot izvērtēt attieksmi pret visdažādākajām lietām, un izvairoties piedāvāt gatavu recepti, kā pareizi dzīvot," saka režisors.

I. Lūsis ir viens no retajiem režisoriem Latvijā, kurš saistoši iestudē izrādes jaunatnei un runā par tai aktuālām tēmām. Lielu skatītāju interesi izsauca viņa iestudējums Bērniņi Liepājas teātrī, kas tika izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai piecās nominācijās. 2009. gadā režisors turpināja sarunu ar pusaudžiem izrādē Miskastes bērns neatkarīgajā teātrī Skatuve, saņemot Spēlmaņu nakts balvu nominācijā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem.

Iestudējumā Neaiztiec mani! galvenās lomas atveidos divi aktieru sastāvi. Meitenes lomā būs Dana Lāce vai Lienīte Osipova, bet Vīrieša lomā - Miķelis Žideļūns vai Valdis Vanags. Aktieri Artūrs Putniņš un Daumants Švampe iejutīsies Puiša lomā, savukārt Audra Pētersone būs Māte, Pēteris Šogolovs - Tēvs. Katrs aktieru sastāvs izjūt savus tēlus atšķirīgi, tāpēc arī katras izrādes emocionālā tonalitāte būs atšķirīga. "Noteikti jārunā par šīm tēmām! Situācija, kad uz visām pusēm durvis aizveras, ir bīstama," uzsver viena no Meitenes lomas atveidotājām Lienīte Osipova. Iestudējuma māksliniece ir aktrise Jūlija Ļaha, scenogrāfiju veidojis Ivars Noviks, izrādē skanēs Silvestra Zemgala oriģinālmūzika, piedaloties dziedātājai Lienei Šomasei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja