Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ar plašu pasākumu programmu maijā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs beigs darbu Brīvības bulvārī 32

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs maijā tradicionāli piedāvā dažāda satura pasākumus plašai auditorijai – gan valsts svētku atzīmēšanu, gan Muzeju nakts programmu, gan citas saistošas norises. Šis maijs nozīmīgs ar to, ka mēneša beigās muzejs beigs desmit gadus ilgo darbību pagaidu ekspozīciju un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32, un uzsāks atgriešanos atjaunotajā Rīgas pilī – savā vēsturiskajā mājvietā.

Maijā muzeju pašreizējā veidolā var apskatīt arī tie, kas desmit gadu laikā tajā nav pabijuši, un arī tā muzeja auditorijas daļa, kas apmeklējusi izstādes, bet vēl nav redzējusi kādu no muzeja jaunākajiem veikumiem. Maijā būs arī vairākas iespējas muzeja ekspozīcijas apmeklēt bez maksas.

LNVM ekspozīciju un izstāžu telpas (Brīvības bulvārī 32)

4. maijā Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīta norišu programma Latvija, ar ko tu sācies? no plkst. 11. līdz plkst. 18.00.
12.00 ekskursija izstādē Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas dižkunigaitija (1561–1795)

13.00 un 15.00 nodarbība bērniem Mana Latvija

14.00 ekskursija izstādē Satversme 100+

16.00 ekskursija Latvijas vēstures ekspozīcijā Atslēgvārds – Latvija. Valsts un sabiedrība 20. gadsimta Latvijā

Audiovirtuāla izstāde Trešās atmodas laiks fotogrāfijās

8. maijā – ikmēneša īpašā diena pensionāriem: bezmaksas ieeja muzeja ekspozīcijā un izstādēs, kā arī ekskursija vēsturnieka vadībā 12.00 – šoreiz Dr. hist. Toms Ķikuts rosinās domāt par tēmu Atslēgvārds – Latvija. Valsts un sabiedrība 20. gadsimtā.

18. maijā – Muzeju nakts ar moto Visatvēršana pirms slēgšanas. No plkst. 19.00 līdz pusnaktij Brīvības bulvārī 32 būs atvērtas visas zāles, un apmeklētāji pēdējo reizi pirms muzeja pārvākšanās uz Rīgas pili varēs apskatīt Latvijas vēstures ekspozīciju un izstādes, ceļā satiekot gudros muzejniekus, minot viņu uzdotās mīklas, vērojot izstāžu parādi, bet atvases iepazīstināt ar Mazo vēsturnieku kabinetu.

21. maijā plkst. 17.30 Brīvības bulvārī 32 notiks Dr. hist. Mārītes Jakovļevas lekcija Kurzemes hercogiste pēc hercoga Jēkaba – pēdējie Ketleru dinastijas pārstāvji (1682–1737), ko varēs skatīties arī attālināti muzeja Facebook lapā facebook.com/LNVMuzejs.

25. maijā – bezmaksas ieeja ekspozīcijā un izstādēs; plkst. 12.00 nodarbība ģimenēm ar bērniem – ceļojums cauri laikiem kopā ar jautrajiem tēliem Čipu un Capu.

31. maijs – pēdējā LNVM ekspozīciju un izstāžu apskates diena Brīvības bulvārī 32 būs pieejamas apmeklētājiem: bezmaksas ieeja muzejā visas dienas garumā.

LNVM Krātuve (Pulka ielā 8)
18. maijā Muzeju nakts norišu interesenti varēs viesoties Latvijas Nacionālā vēstures muzeja plašajā krājumā, kas ikdienā parasti ir nepieejams, un uzzināt, kā tiek glabātas vēsturiskās kultūras liecības. Ekskursijas notiks jau dienā – plkst. 11.00, 13.00 un 15.00, tām jāpiesakās savlaicīgi: info@lnvm/lv vai 67221357.

LNVM Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15) 
No 2. līdz 10. maijam – Demokrātijas nedēļa – tās laikā skolu audzēkņi var pieteikties gida vadītām bezmaksas ekskursijām, kā arī lekcijai par neatkarības atdzimšanas gaitu, iepriekš jāreģistrējas pa e-pastu: [email protected]

4. maijā Tautas frontes muzejs būs atvērts no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00. Bezmaksas ekskursijas gida pavadībā plkst. 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 bez iepriekšējas pieteikšanās. Savukārt ekskursijai pilsētvidē 1990. gada 4. maijam pa pēdām plkst. 13.00 un 15.00, iepriekš jāreģistrējas pa e-pastu: [email protected]

18. maijā Muzeju naktī Tautas frontes muzejs no plkst. 19.00 līdz plkst. 23.00 aicinās Rast drosmi brīvībā, piedaloties konkursā un radošā darbnīcā; divos seansos varēs noskatīties režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas: Baltijas brīvības ceļš (plkst. 20.00) un Svētku anatomija (plkst. 21.30).

LNVM Dauderi (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā)
Līdz 12. maijam Dauderu Lielajā salonā iespējams aplūkot ķīniešu mākslinieka Žanga Honjuna akvareļu izstādi Iespaids par Latvijas dabas skaistumu.

15. maijā tiks atklāta mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas izstāde Pastmarkas portrets, kas būs skatāma līdz 14. jūlijam.

18. maijā no plkst. 17.00 līdz plkst. 22.00 Muzeju nakts ietvarā Dauderos notiks Zinību un gudrību medības – tās varēs ķert gan ekspozīcijā un pastmarku izstādē, gan foto orientēšanās spēlē un meistarklasēs, noslēgumā tradicionāli baudot uz ugunskura vārītu zupu.

25. maijā – bezmaksas ieeja Dauderu ekspozīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja