Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Darbu sākusi Eiropas digitālā bibliotēka "Europeana"

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien, 20. novembrī, atvērusi Eiropas digitālās bibliotēkas "Europeana" interneta mājaslapu, kas turpmāk dos pieeju miljoniem digitalizētu grāmatu, attēlu, skaņdarbu un citu mākslas darbu.

Jaunā bibliotēka tās lietotājiem šobrīd dod iespēju piekļūt vairāk nekā diviem miljoniem grāmatu, laikrakstu, karšu, skaņu ierakstu, fotogrāfiju, arhīvu dokumentu, manuskriptu, gleznu un filmu dažādās valodās no visu 27 ES dalībvalstu nacionālo bibliotēku, arhīvu, muzeju un citu kultūras iestāžu, kopumā vairāk nekā viena tūkstoša institūciju, fondiem.

Taču jau drīz pēc mājaslapas atvēršanas ceturtdien to nācās uz laiku slēgt, jo tās serveru darbu pārslogoja lielā interneta lietotāju interese.

Eiropas digitālā bibliotēka pašlaik darbojas izmēģinājuma variantā. Līdz 2010.gadam, kad tās mājaslapa uzsāks pilnvērtīgu darbu, tā plāno sniegt pieeju 10 miljoniem digitālo vienību. Pagaidām aptuveni puse no pieejamajiem diviem miljoniem materiālu atrodas dažādu Francijas kultūras iestāžu īpašumā.

Sākotnēji plānots, ka "Europeana" nodrošinās piekļuvi tādiem ierakstiem, uz kuriem neattiecas autortiesību aizsardzības likumi.

Eiropas Komisija (EK) informēja, ka tā jau uzsākusi sarunas ar kultūras iestādēm, autortiesību īpašniekiem un tehnoloģiju uzņēmumiem par to, kādā veidā saviem krājumiem pievienot materiālus, kuru autortiesības ir aizsargātas.

Vienotajai Eiropas bibliotēkai "Europeana" materiālus gādājusi arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, Igaunijas Nacionālā bibliotēka un Viļņas Universitāte.


"Europeana" projekta izmaksas gadā sasniedz 2,5 miljonus eiro (1,8 miljonus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja