Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu norisināsies Latviešu dienas

Tartu pilsēta un Dienvidigaunijas reģions šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, un 11. un 12. jūlijā aicina apmeklēt Latviešu dienas Tartu pilsētā, lai iedvesmotos ēdiena gatavošanas mākslā kopā ar Mārtiņu Sirmo, ieraudzītu Valmieru velobraucēja acīm, izgaršotu dabas doto un Valmieras novada meistaru sarūpēto un ļautos aktīvām un radošām norisēm

Latviešu dienas norisināsies Vabaduses ielas posmā starp Tartu Centrālo parku un Emajegi upi.

11. jūlijā no plkst. 14.00 šefpavārs Mārtiņš Sirmais klātesošo acu priekšā radīs gardu meistarstiķi – saldējuma sorbetu, gatavošanā izmantojot Gardu muti atspirdzinošos zelterus. Tikko pagatavoto sorbetu varēs arī nobaudīt.

Mārtiņš ar savu sirsnību un vienkāršību, neremdināmo zinātkāri par ēdienu izcelsmi un vēlmi iepazīt ne tikai vietējos, bet arī pasaules ēdienus, kā arī stāstnieka talantu klātesošos aicinās doties garšu pasaulē, parādot, cik bagātīgas iespējas dod šķietami jau iepazīti produkti.

11. un 12. jūlijā plkst. 12.00–19.00 būs iespēja iegādāties Valmieras novada amatnieku un mājražotāju darināto. Viņi uz Tartu būs aizveduši pilnus klēpjus pašu ar mīlestību radīto. Viņi māk ieraudzīt, izdomāt un saveidot tā, ka atliek brīnīties, cik labi, ka idejas iekrīt zelta rokās.

11. jūlijā plkst. 12.00–19.00 varēs sēsties uz velosipēda, uzlikt virtuālās realitātes brilles un mīties tur, kur ved Valmieras ceļi un taciņas. Velosipēds, kas aizvedīs virtuālajā pasaulē, ir visīstākais Ērenpreisa ražojums. Valmieras novada Mazsalacā dzimušais Gustavs Ērenpreiss bija velosipēdu izgatavotājs, uzņēmējs, kurš 1922. gadā atvēra un vadīja lielāko velosipēdu ražotni Baltijas valstīs.

11. jūlijā plkst. 13.00–17.00 Valmieras koprades darbnīca DARE aicinās līdzi paņemto kokvilnas T kreklu, citu kokvilnas apģērbu vai maisiņu apdrukāt jaunā stilā. Ja būsi aizmirsis paņemt līdzi, ierobežotā daudzumā maisiņus un T kreklus varēs iegādāties. Īpašā veidā iemūžināsim, ka Valmiera ir pa ceļam uz Tartu, aicinot piestāt un piedzīvot Valmieru, kā arī abu pilsētu draudzību.

Izgaršojot zelterus, kur dzīvojas saules stari, bērnības garšas, dabas gardumi, zālīšu, augu un ogu pārpilnība, labsajūtā pievērsi acis. Aicinām uz Valmiermuižas telti 11. un 12. jūlijā plkst. 12.00–21.00. Valmiermuižas alus darītavas bezalkoholiskos dzērienus varēs arī iegādāties.

Pēc atveldzēšanās būs atkal spēks ļauties kam aktīvākam. 12. jūlijā plkst. 12.00–18.00 varēs izmēģināt savus spēkus diska golfa spēlē, apskatīt ekipējumu un uzzināt, kāds ir diska svars. To visu rādīs Valmieras disku golfa sporta entuziasti no aktīvā dzīvesveida kluba Savējais.

11. un 12. jūlijā plkst. 12.00–19.00 Vidzemes Augstskola aicinās spēlēt dažādas lielformāta spēles, kas gan mazākajiem apmeklētājiem, gan pieaugušajiem saistošā veidā palīdzēs vairāk uzzināt par kiberdrošību, iepazīstinās ar virtuālo realitāti, kā arī koka ēku būvniecību.

11. un 12. jūlijā plkst. 12.00–21.00 varēs uzzināt par kultūras, tūrisma un sporta piedāvājumu Valmieras novadā. Vienmēr prieks Valmierā un citviet novadā uzņemt mūsu draugus no Igaunijas, tāpēc ceram, ka varēsim palīdzēt ar idejām, ko darīt un redzēt Valmieras novadā.

11. jūlijā plkst. 12.00-19.00, klausoties stāstus par Cēsu novadu, būs iespēja tikt pie unikāla svētku tetovējuma, izkrāsot Cēsu pastkarti un piedalīties viktorīnā. Uzzināsiet, kādi pasākumi gaidāmi 2025. gadā, kad Cēsis būs Latvijas kultūras galvaspilsēta.

Zvangu priekšnesumā Pigoru darbnīca būs iespēja pamēģināt uzspēlēt dažāda veida zvangas un parunāt ar mūzikas instrumenta veidotājiem.

11. jūlijā plkst. 20.30 uz skatuves kāps grupa Carnival Youth, kuras mūzika ir aizraujošu melodiju, gaišas enerģijas un sapņainu skaņu sajaukums, kas balstīts uzkrātajā pieredzē, dzīvojot šajā interesantajā vietā, ko sauc par Zemi. Kopš debijas albuma No Clouds Allowed (2014) grupa ir guvusi plašu atzinību ar savām pārliecinošajām kompozīcijām un magnētiskajām koncertiem. Ar pieciem atzinīgi novērtētiem albumiem Carnival Youth ir nostiprinājuši savas pozīcijas kā Latvijā, tā ārpus tās robežām.

12. jūlija vakarā Tartu viesosies vēl kāda Latvijas grupa. Uz galvenās skatuves sagaidīsim grupu Suden Lights. Grupas pašu rakstītajā mūzikā dominē poproka stilistika, kas papildināta ar nedaudz alternatīvu noskaņu. Lipīgas, viegli dejojamas melodijas, dažkārt pa kādai dvēseliski melanholiskai notij, kā arī jaunības degsme raksturo grupas skanējumu.

12. jūlijā plkst. 12.00-19.00, klausoties stāstus par Cēsu novadu, būs iespēja tikt pie unikāla svētku tetovējuma, izkrāsot Cēsu pastkarti un piedalīties viktorīnā. Uzzināt, kādi pasākumi gaidāmi 2025. gadā, kad Cēsis būs Latvijas kultūras galvaspilsēta.

Būs arī iespēja uzzināt vairāk par to, kā papīru ražoja pirms simts gadiem, iegādāties rokām darinātu papīru un aploksnes, kā arī izveidot savām rokām darinātu papīru no piepju masas.

Ruckas muižas un Ungurmuižas telts sniegs iespēju ieskatīties spilgtākajos multimedija Dzīvās gleznas mirkļos. Tāpat divu dienu garumā tiks veidota interaktīva sarunu siena, kurā ikviens pasākuma apmeklētājs būs aicināts dalīties ar pieredzi muižu apceļošanā visā pasaulē.

13. jūlijā plkst. 12.00-19.00, klausoties stāstus par Cēsu novadu, būs iespēja tikt pie unikāla svētku tetovējuma, izkrāsot Cēsu pastkarti un piedalīties viktorīnā. Uzzināt, kādi pasākumi gaidāmi 2025. gadā, kad Cēsis būs Latvijas kultūras galvaspilsēta.

Veselīgo našķu darbnīca Labas saknes piedāvās iespēju nobaudīt un iegādāties sešu veidu sāļās un piecu veidu saldās uzkodas, kā arī iespēju pagatavot žāvētu augļu un burkānu konfektes un tās apviļāt miltos, nātrēs, rudzupuķēs, kliņģerīšu ziedlapiņās un avenēs.

Ruckas muižas un Ungurmuižas telts sniegs iespēju ieskatīties spilgtākajos multimedija Dzīvās gleznas mirkļos. Tāpat divu dienu garumā tiks veidota interaktīva sarunu siena, kurā ikviens pasākuma apmeklētājs būs aicināts dalīties ar pieredzi muižu apceļošanā visā pasaulē.

 Plašāk par Latviešu dienām Tartu: https://tartu2024.ee/en/latviesu-dienas/.

Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts iedzīvotāju. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir Izdzīvošanas mākslas (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdz dzīvot labākā nākotnē ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām, gada laikā aicinot apmeklēt vairāk nekā 1000 norišu.

Plašāk var uzzināt tīmekļvietnē https://tartu2024.ee/en/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja