Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kaspars Vanags lasīs lekciju “Saldkaislās trīsas: drupu valdzinājums Rietumeiropas kultūrā”

Otrdien, 30.martā plkst.18 Laikmetīgās mākslas centra (LMC) telpās mākslas un kultūras teorētiķis Kaspars Vanags lasīs lekciju “Saldkaislās trīsas: drupu valdzinājums Rietumeiropas kultūrā”, informēja LMC pārstāve Anda Kļaviņa. Lekcijai sekos paneļdiskusija, kurā piedalīsies arhitekte Zaiga Gaile, industriālās kultūras vienības “Semema” dibinātājs Ģirts Korps un filozofs Edijs Šauers.

 “Pamestu rūpnīcu korpusiem, graustiem pilsētu nomalēs vai brikšņos ieaugušu muižu drupām piemīt savdabīgs valdzinājums, kas veidojies gadsimtiem ilgi izkoptā vanitas žanra iespaidā. Atsevišķu subkultūru ietvaros drupu vērošana ir kļuvusi par depresīvu vaļasprieku, caur kuru iespējams baudīt reti sastopamu emocionālā pārdzīvojuma paveidu - adrenalīna piesūcinātu melanholiju. Šādu pārdzīvojumu nodrošina fakts, ka reizē ar asociālai videi raksturīgo paaugstinātās bīstamības faktoru pamestība piešķir drupām savvaļai raksturīgu pašpietiekamību, kuras gaisotnē uzskatāmi relatīva top lietu kārtība, kādu savulaik te centies ieviest cilvēka čaklums un mērķtiecībā loloti nodomi. Tomēr ļauties apcerei par visa virzību pretim entropijai nav drupu vērošanas vaļasprieka alfa un omega. Tikpat labi var teikt, ka drupu vērotājs trenē sevī iemaņu caur visa laicīgā zūdību pamanīt un pabrīnīties par tukšības fenomena formālo daudzveidību. Kā gan citādi lai tādā gadījumā būtu skaidrojama mākslīgo drupu lielā dažādība 18. un 19. gadsimta ainavu parkos? Un vai te nav meklējams iemesls tam, kādēļ mūsdienu meinstrīms cenšas drupas paslēpt, padarīt par pieminekļiem vai reanimēt solīda paskata funkcionālās celtnēs?”                  Sniedzot retrospektīvu ieskatu drupu tematikas iztirzājumam Rietumeiropas mākslas vēsturē, K.Vanags lekcijā lūkos rast skaidrojumu eiroremonta apsēstībai Latvijā un tam, kāpēc priekšroka te parasti tiek dota restaurācijai, nevis konservācijai. Kaspars Vanags, mākslas un kultūras teorētiķis, patlaban izstrādā doktora disertāciju Latvijas Mākslas akadēmijā par vienu no pirmajiem vācbaltu māksliniekiem un mākslas apskatniekiem Karlu Gothardu Grasu (1767 – 1814), pievēršoties nomadisma aspektam Grasa dzīvē un radošajā darbībā. 2007.gadā viņš ieguvis maģistra grādu mākslas zinātnē Kortolda mākslas institūtā Londonā par pētījumu “Lauku muižu mākslas kolekciju un ainavu parku publiskā apmeklējuma paradumi XVIII gadsimta Anglijā”. 90.gados Kaspars Vanags aktīvi darbojies kā mākslas kritiķis un kurators (projekti “Open”, “Tējas sēne”, “Subversija” u.c.), atgādināja A.Kļaviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja