Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Divdesmit deviņas saules

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Arturs Bērziņš ir viens no savdabīgākajiem pašmāju māksliniekiem ar izkoptu zīmējuma un gleznojuma tehniku. Savā jaunākajā ekspozīcijā galerijā Māksla XO viņš reflektē par to, kas notiek mūsdienās un ir noticis pagātnē. "Izvēlētie attēli rāda lietas un situācijas, par kurām nav vajadzības reflektēt vārdiski vai nav iespējas kaut ko jēdzīgu pateikt. Kaut kādā mērā varētu teikt, ka šie attēli parāda pasaulē notiekošā veltīgumu, tādu kā nejēgu," saka Arturs Bērziņš. "Vitgenšteins rakstīja, ka attēli parāda paši sevi; tas paralēli iepriekšējai tēzei, iespējams, visprecīzāk atbilst izvēlētajiem attēliem. Saule ir attēls, kas atšķir to laiku un reģionu no citiem laikiem un reģioniem. Esmu sistematizējis un tipoloģizējis vairāk nekā trīs simtus Austrumeiropas 60. un 70. gadu mākslā un dizainā sastopamo saules attēlu. Izstādē būs 29 saules, 27 ēkas, 32–40 variācijas par preču zīmēm, viens auduma dizaina paraugs, divas koku stilizācijas, viena divas sejas, viena ainava. Darbu tapšanā izmantotas dažādas metodes, kas bija raksturīgas Austrumeiropas grafiskā dizaina darbiem 1960.–1979. gadā." 

Arturs Bērziņš
Izstāde Bez nosaukuma
Galerijā Māksla XO 2.VII–3.VIII 

***

Komponisti Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns ir sagatavojuši koncertu Saulrieta dziesmas, kurā viņiem pievienosies dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova. "Man patīk doma, ka varēsim divatā ar Jāni Lūsēnu uz skatuves improvizēt," saka Mārtiņš Brauns. "Šeit nebūs nekādas izrādīšanās un konkurences – kurš ir jaunāks, labāks vai veiklāks, salīdzinājumi ir lieki. Mūsu sadarbība būs kā kontrastējošs dialogs labā mūzikā." Savukārt Jānis Lūsēns piebilst, ka programmas tematisko izvēli ir diktējusi pēdējā laika situācija. "Vieta, kurā es dzīvoju, ir īpaša ar ikvakara saulrieta izrādēm, gaismu, krāsu un ēnu saspēlēm. Cenšos izbaudīt to vakara mirkli, kad noklust vējš, putnu dziesmas un pasaule ietinas klusuma segā," viņš uzsver. Programmas pirmatskaņojums notiks Ikšķiles estrādē 3. jūlijā. Koncerti plānoti līdz augusta beigām. Par to norises vietu izvēlētas brīvdabas estrādes ar ainaviskiem dabasskatiem. 

Saulrieta dziesmas
Ikšķiles estrādē 3.VII plkst. 21 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

***

Birutas Ozoliņas un Uģa Prauliņa balsu, kokļu un elektronikas skaņu satikšanās varētu šķist sena parādība, jo abi savulaik ir piedalījušies jaunā folkloras viļņa kustībā Latvijā, tomēr šis duets ir jauns projekts. Savā daiļradē mākslinieki izmanto Latvijas novadu folkloras, ambientās un akadēmiskās mūzikas, kā arī džeza un roka elementus. Liepājā viņi izdziedās līvu, leivu, latgaļu un citu tautu dziesmas.

Etnoduets
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 5.VII plkst. 18 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–20 (tiešsaistes biļete EUR 7) 

***

Improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls Rīgas ritmi atzīmē 20 gadu jubileju. No 2. līdz 4. jūlijam Rīgas restorānā Nekādu problēmu un džeza bārā Trompete, kā arī 5. jūlijā Ciemupes estrādē notiks pašmāju mūziķu koncerti. Tos varēs apmeklēt bez maksas. Uzstāsies ģitāristi Reinis Jaunais un Rihards Lībietis, dziedātājas Dināra Rudāne un Rūta Dūduma, pianisti Tuomo Ūsitalo un Edgars Cīrulis, grupa Very Cool People un Aija Andrejeva. 

Rīgas ritmi 
Dažādās norises vietās 2.–5.VII 
Ieeja bez maksas
www.rigasritmi.lv

***

Bavārijas Valsts operas mājaslapā līdz 11. jūlijam varēs noskatīties Džakomo Pučīni Manonas Lesko ierakstu, kas tapis Minhenē 2015. gada vasarā. Galvenās lomas atveido soprāns Kristīne Opolais un tenors Jonass Kaufmanis. Šajā kaisles pilnajā izrādē abi mākslinieki ir savu vokālo un dramatisko spēku pilnbriedā. Stilīgo, laikmetīgo iestudējumu ir veidojis režisors Hanss Neienfelss un diriģents Alēns Altinoglu.   

Manona Lesko
Bavārijas Valsts operas mājaslapā www.staatsoper.de līdz 11.VII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja